20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/natda Photo).
Vajíčka sú výživné a plné cenných živín, takže ich pravidelná konzumácia má mnoho výhod. Sú pilierom vyváženej stravy, ale neoplatí sa ich bezmyšlienkovite pchať do každého jedla. Odborníci na výživu vysvetľujú, že nie v každej podobe sú pre zdravie prospešné. Smažené potraviny môžu stratiť všetky svoje najcennejšie vlastnosti.
Odborníci na výživu nepochybujú o tom, že vajcia sú hodnotným produktom, ktorý by sa mal zaradiť do jedálneho lístka a konzumovať s mierou, napríklad na raňajky alebo večeru. Kvôli cholesterolu a kalóriám to s nimi netreba preháňať.
Neveria však, že každý spôsob ich prípravy je rovnako dobrý. Odborníci neodporúčajú príliš časté smaženie vajec, pretože tie potom môžu stratiť veľa zo svojich zdravotných vlastností.
Aké nutričné vlastnosti má vajce? Pokladnica vitamínov
Vajíčka sú skutočným pokladom, pretože obsahujú:
- cenné a dobre stráviteľné bielkoviny a množstvo vitamínov
- nájdete v nich aj cenné živiny, ako je selén, cholín alebo luteín, ako aj množstvo omega-3 mastných kyselín
- okrem toho sú dobrým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, draslíka alebo sodíka
- v 100 gramoch slepačieho vajca sa nachádza približne 143 kcal, čo znamená, že jeden kus tohto výrobku má len 72 kcal.
Je zdravé smažiť vajcia? Radšej to takto nerobiť
Neexistuje stopercentne nesprávny spôsob prípravy vajec, ale jeden spôsob považujú odborníci na výživu za najhorší. Ide, samozrejme, o ich smaženie, presnejšie o smaženie na príliš veľkom ohni v obrovskom množstve tuku, ktorý má vysoký obsah kalórií a nasýtených tukov.
Takýmto spôsobom miešané alebo smažené vajíčka znehodnotíte, čím ich pripravíte o väčšinu ich cenných vlastností. Odborníci neodporúčajú ani časté smaženie vajec na masle, tuku zo smaženia slaniny (napr. pri miešaní vajec). Ak vajcia smažíte, znížte teplotu a použite olej s tzv. vysokým bodom zadymenia, napríklad avokádový olej.
Aké sú najzdravšie vajcia? V tejto forme by ste po nich mali siahať najčastejšie
- Najlepší spôsob prípravy vajec je jednoducho ich uvariť vo vode alebo v pare.
- Možno pridať malé množstvo tuku, ale najlepšie je fázu pridávania tuku úplne vynechať. To je možné s panvicami s nepriľnavým povrchom.
- Vajíčka sa môžu pripravovať aj v rúre.
Vyberte si, čo vám najviac chutí, a zaraďte ich do svojho jedálneho lístka. V ideálnom prípade ich vždy podávajte so zeleninou, aby ste získali ďalšie vitamíny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je lepšie jesť vajcia na raňajky alebo večeru? Odpoveď je prekvapivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.