20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).
Čaj je veľmi obľúbený nápoj, ktorý je obzvlášť cenený na jeseň a v zime. Kvôli jeho chuti a zdravotným účinkom sa doň s obľubou pridávajú mnohé prísady. Jednou z nich je citrón. Toto chutné a mierne kyslé duo je známe už roky. Je to naozaj zdravá kombinácia? Zistite viac o obľúbenom čaji s citrónom.
Mnoho ľudí si nevie predstaviť pitie čaju bez citróna. Je to kombinácia, ktorá je známa už po celé generácie a nesie v sebe mnoho cenných vlastností, a to nehovoríme len o príjemnej chuti, ktorá zahaľuje hrdlo. Treba však vedieť, že čaj s citrónom pripravený nesprávnym spôsobom nemá žiadne potenciálne zdravotné účinky, čo môže byť sklamaním.
Čaj s citrónom pre zdravie a chuť. Aké vlastnosti má?
Čaj s citrónom je jedným z najobľúbenejších nápojov. Pridáva sa takmer intuitívne, pretože ako by ste mohli piť tento teplý nápoj bez citróna? Ukázalo sa, že ak sa správne uvarí, má mnoho zdraviu prospešných účinkov.
Okrem chuti poskytuje aj vitamín C, ktorý je jeho dobrým zdrojom. Ide o dôležitý vitamín pre naše zdravie, ktorý podporuje imunitný systém a osvedčuje sa počas prechladnutia. Okrem toho je tento vitamín cenným antioxidantom, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele.
Pohár teplého čaju s citrónom podporuje aj trávenie. Citrónová šťava v tomto nápoji môže stimulovať vylučovanie tráviacich enzýmov. To následne podporuje činnosť žalúdka a napomáha tráveniu. Okrem toho stojí za to vedieť, že toto duo pomáha udržiavať telo hydratované.
Čaj s citrónom chutí dobre teplý aj studený. Pre mnohých je to neprehliadnuteľná kombinácia, ktorá na jeseň nadobúda osobitný význam. Môžete ju doplniť ďalšími prísadami a vytvoriť jedinečné, hrejivé nálevy. Okrem iného dobre zaúčinkujú v čase chladu a slabosti.
Čaj s citrónom – veľa ľudí ho robí zle. Ako to urobiť správne?
Čaj s citrónom má mnoho výhod, ale len vtedy, ak je pripravený správne. Napriek jeho obľúbenosti ho stále veľa ľudí pripravuje nesprávne, a to ovplyvňuje nielen kvalitu nápoja, ale aj jeho zdravotnú nezávadnosť.
Hlavným problémom je príliš rýchle pridanie citrónu do čaju. Pri vkladaní tohto citrusu do horúceho čaju hneď po uvarení vznikajú škodlivé zlúčeniny, napríklad citrát hlinitý. Zlúčeniny hliníka prítomné v čaji (keďže čajovník sa pestuje v kyslých pôdach, ktoré obsahujú relatívne vysoké úrovne hliníka, hliník je uložený v jeho listoch) môžu reagovať s citrónom pridaným do vriaceho nápoja, a tak spôsobiť reakciu, pri ktorej vzniká tento citrát hlinitý.
Okrem toho citrón pridaný do príliš horúceho čaju stráca vitamín C, pretože je mimoriadne citlivý na teplo. Pridanie citrónu do čaju tesne po uvarení vedie k jeho čiastočnému rozkladu. Ako teda správne pripraviť čaj s týmto citrusovým plodom?
V prvom rade sa odporúča počkať, kým trochu vychladne, a až potom pridať citrón do čaju. Uponáhľanosť tu rozhodne nie je spojencom. Ak si chcete vychutnať chuť a zdravotné benefity tohto nápoja, je vhodné ho odteraz pripravovať správne a počkať niekoľko minút, kým do čaju vložíte citrón.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravujete vajcia týmto spôsobom? Stratia všetky svoje zdravé vlastnosti
Napite sa pred spaním. Ráno sa konečne prebudíte plní sily
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.