21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Kyslá kapusta by mala byť na jeseň na predpis! Ťažko nájsť taký zdravý, chutný a aromatický výrobok. Niet divu, že čoraz viac ľudí skúša svoje sily a chce si kapustu nakladať sami, tak ako to robili naše babičky. Tento jediný detail môže domáce kapustové zaváraniny zničiť, preto si pri nákupe radšej dávajte pozor.
Vyrobiť si kyslú kapustu nemusí byť zložité a teraz je na to ideálny čas. Podľa starých povier je najlepšie nakladať ju koncom septembra a v októbri. Pri kúpe kapusty hľadajte pekné a zdravé exempláre s bielou, kompaktnou hlávkou. Najlepšie sú odrody madison a novoton, ktoré patria medzi neskoré kapusty. Recept na nakladanie je triviálny, ale mnohí z nás robia školácku chybu, keď kapustu necháme vyslovene pokaziť.
Nakladanie kyslej kapusty, pozor na túto obľúbenú chybu
Hoci sa nakladanie kyslej kapusty javí ako mimoriadne jednoduchý postup, mnohí z nás robia stále tú istú chybu. Nie je toho veľa, čo by ste mohli pokaziť, ale kľúčová ingrediencia, ktorú použijete, by mala spĺňať jednoduchú podmienku. Ide predovšetkým o soľ.
- Pri nakladaní kapusty vždy používame obyčajnú, nejódovanú soľ! Práve soľ umožňuje nakladanie a kvasenie.
Druhým dôležitým pravidlom je použitie správneho množstva soli.
- Predpokladá sa, že na 1 kg kapusty by ste mali pridať približne 20 g alebo veľkú lyžicu soli. Nie menej, nie viac. To stačí na to, aby bola misia kyslej kapusty úspešná.
Kyslú kapustu ochuťte novým korením, bobkovým listom a rascou. Môžete pridať aj nahrubo nastrúhanú mrkvu, aby ste nálev spestrili.
Ako nakladať kapustu?
Samotné nakladanie je veľmi jednoduché.
- Dôležité je starostlivo očistiť kapustu od všetkých nevzhľadných pokazených listov alebo zeminy.
- Potom ju nakrájajte na menšie kúsky a jemne naklepte.
- Ak chcete pridať mrkvu, umyte a ošúpte zeleninu a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle. Zmiešajte kapustu, mrkvu a korenie: rascu, bobkový list a nové korenie.
Kysnutie kapusty v sude, kameninovom hrnci alebo vedre
- Je dôležité, aby bola nádoba dokonale čistá a vypálená – inak ľahko vznikne pleseň, ako pri nakladaní uhoriek.
- Kapustu ukladajte vo vrstvách a každú vrstvu posypte soľou.
- Najlepšie je každú vrstvu dôkladne poklepať drevenou lyžicou, aby kapusta pustila veľa šťavy. Na rozdiel od iných nakladaných plodov nepridávame do kapusty nálev. Kapusta by mala sama pustiť veľa vody.
Ak nakladáte malé množstvo kapusty, napríklad 1 kg pre priebežnú potrebu, môžete všetky ingrediencie zmiešať so soľou a korením priamo v nádobe. Nezabudnite nechať na vrchu nádoby dostatok miesta. Bez ohľadu na to, aké veľké je vaše nakladanie, kapusta počas kvasenia pustí šťavu a silno stúpne.
Ako zistíte, či je pokazená?
Pokazená kyslá kapusta je postrachom mnohých nadšencov nakladania. Najčastejším vinníkom je narušenie pomerov a pridanie príliš veľa alebo príliš málo soli. Keď sa začne kaziť, spoznáte to ľahko, zmení farbu na škaredú sivú a začne vydávať nepríjemný zápach. V takom prípade budete musieť, žiaľ, všetku kyslú kapustu vyhodiť. Z tohto už nič dobré nevznikne. Budete ju potom musieť skúsiť naložiť znova.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravujete vajcia týmto spôsobom? Stratia všetky svoje zdravé vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.