Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nielen rezne. Tieto jedlá z bedlí musíte vyskúšať túto jeseň

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija). Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija).

Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože ich môžete využiť aj v kuchyni na prípravu iných rýchlych a chutných jedál. Tu sú tri návrhy receptov na jedlá z bedlí, ktoré vám ukradnú srdce.

Aké jedlá si môžete pripraviť z bedlí okrem vyprážanej bedli?
Foto: shutterstock/Ninevija

Sezóna bedlí v slovenských lesoch trvá až do novembra, preto ju využite čo najlepšie (pri zbere dávajte pozor, aby ste si ich nezamieňali s jedovatými muchotrávkami zelenými).

Z chutných, bacuľatých húb môžete v rýchlosti pripraviť nielen rezne alebo omáčku k mäsu. Nebojte sa v kuchyni experimentovať, pretože jeseň je najlepším obdobím na prípravu aj iných pokrmov z bedlí. Možností je veľa, ale vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie recepty.

Ako čistíte bedle po hubárčení? Takto ich pripravíte v kuchyni

Po tom, čo ste bedle nazbierali a uistili ste sa, že ste si ich určite nezamieňali s iným nebezpečným druhom, môžete si ich vziať domov a pripraviť na konzumáciu. Čistenie týchto húb nie je veľký problém, pretože majú veľké klobúky a málo zákutí, kde by sa mohla hromadiť zemina alebo piesok.

Ako čistíte bedle?

  • Pozrite sa na lupene, pretože väčšina nečistôt sa môže ukryť medzi nimi.
  • Opatrne ich odstráňte nožom s ostrým hrotom.

Stonky nemusíte umývať, pretože aj tak nie sú vhodné na konzumáciu. Sú príliš vláknité, preto ich hneď ošúpte a vyhoďte.

  • Ak sú huby trochu staršie a prerastené, môžete ich klobúčiky namočiť do mlieka, aby získali späť svoju mäsitú štruktúru.
@doganinkalbindekiadam

Şemsiye mantarı (Macrolepiota Procera) yenen bir türdür. En belirgin özelliği bilezik kısmının hareketli olmasıdır. Közün üstünde gerçekten etten farkı yoktur. #macrolepiotaprocera #mushrooms #mushrooms #umbrella mushroom #natural #explorer #reel #shorts #flypシ

♬ orijinal ses – Samet MEMİ

Čo robiť s bedľami – recepty na 3 chutné a rýchle jedlá

Neviete, čo pripraviť z bedlí okrem rezňov, omáčky alebo polievky? Pozrite si tieto tri nápady nielen na večeru a každý z nich vás určite osloví. Sú to naozaj chutné a výživné jedlá.

Guláš z bedlí

  • Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájané bedle a strúčik cesnaku.
  • Keď huby zmäknú, prilejte paradajkový pretlak a zeleninový vývar.
  • Dochuťte soľou, korením, majoránom a paprikou a nechajte variť ešte štvrť hodiny, aby omáčka zhustla.
  • Na samom konci zahustíte smotanou.

Koláč z bedle

Na prípravu budete potrebovať približne 500 g bedlí, 250 g múky, 180 g masla, 4 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 200 ml smotany (18 %), 40 g parmezánu, petržlenovú vňať a soľ, oregano a korenie.

  • Z múky, 150 g masla, 1 vajca, trochy oregana a soli vymieste vláčne cesto.
  • Nechajte ho vychladnúť, potom ho nalejte do koláčovej formy a pečte pri teplote 180 °C 15 – 20 minút.
  • Slaninu, cibuľu a bedle opečte.
  • Zvyšné 3 vajcia zmiešajte so smotanou.
  • Bedle zmiešajte s vaječnou zmesou a nalejte na chrumkavé dno.
  • Posypte parmezánom a pečte pol hodiny.

Jesenná omeleta s bedľou

Na jej prípravu potrebujete len: 2 vajcia, 5-6 klobúkov bedlí, pažítku a polovicu cibule.

  • Vajíčka rozbijete do misky a dôkladne ich rozotriete, aby bola omeleta nadýchaná.
  • Na masle opražte cibuľu, pridajte nakrájané huby a prilejte vajcia.
  • Hotovú omeletu ozdobte pažítkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to nebezpečný dvojník bedle vysokej. Nie je jedovatý, ale má nepríjemnú chuť

Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Auto Trendy

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov