Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nielen rezne. Tieto jedlá z bedlí musíte vyskúšať túto jeseň

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija). Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ninevija).

Radi zbierate jesenné huby, ale neviete, ako ich použiť, pretože vás už nudia omáčky, polievky a zapekané rezne z bedlí? Nebojte sa, pretože ich môžete využiť aj v kuchyni na prípravu iných rýchlych a chutných jedál. Tu sú tri návrhy receptov na jedlá z bedlí, ktoré vám ukradnú srdce.

Aké jedlá si môžete pripraviť z bedlí okrem vyprážanej bedli?
Foto: shutterstock/Ninevija

Sezóna bedlí v slovenských lesoch trvá až do novembra, preto ju využite čo najlepšie (pri zbere dávajte pozor, aby ste si ich nezamieňali s jedovatými muchotrávkami zelenými).

Z chutných, bacuľatých húb môžete v rýchlosti pripraviť nielen rezne alebo omáčku k mäsu. Nebojte sa v kuchyni experimentovať, pretože jeseň je najlepším obdobím na prípravu aj iných pokrmov z bedlí. Možností je veľa, ale vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie recepty.

Ako čistíte bedle po hubárčení? Takto ich pripravíte v kuchyni

Po tom, čo ste bedle nazbierali a uistili ste sa, že ste si ich určite nezamieňali s iným nebezpečným druhom, môžete si ich vziať domov a pripraviť na konzumáciu. Čistenie týchto húb nie je veľký problém, pretože majú veľké klobúky a málo zákutí, kde by sa mohla hromadiť zemina alebo piesok.

Ako čistíte bedle?

  • Pozrite sa na lupene, pretože väčšina nečistôt sa môže ukryť medzi nimi.
  • Opatrne ich odstráňte nožom s ostrým hrotom.

Stonky nemusíte umývať, pretože aj tak nie sú vhodné na konzumáciu. Sú príliš vláknité, preto ich hneď ošúpte a vyhoďte.

  • Ak sú huby trochu staršie a prerastené, môžete ich klobúčiky namočiť do mlieka, aby získali späť svoju mäsitú štruktúru.
@doganinkalbindekiadam

Şemsiye mantarı (Macrolepiota Procera) yenen bir türdür. En belirgin özelliği bilezik kısmının hareketli olmasıdır. Közün üstünde gerçekten etten farkı yoktur. #macrolepiotaprocera #mushrooms #mushrooms #umbrella mushroom #natural #explorer #reel #shorts #flypシ

♬ orijinal ses – Samet MEMİ

Čo robiť s bedľami – recepty na 3 chutné a rýchle jedlá

Neviete, čo pripraviť z bedlí okrem rezňov, omáčky alebo polievky? Pozrite si tieto tri nápady nielen na večeru a každý z nich vás určite osloví. Sú to naozaj chutné a výživné jedlá.

Guláš z bedlí

  • Na panvici orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájané bedle a strúčik cesnaku.
  • Keď huby zmäknú, prilejte paradajkový pretlak a zeleninový vývar.
  • Dochuťte soľou, korením, majoránom a paprikou a nechajte variť ešte štvrť hodiny, aby omáčka zhustla.
  • Na samom konci zahustíte smotanou.

Koláč z bedle

Na prípravu budete potrebovať približne 500 g bedlí, 250 g múky, 180 g masla, 4 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g údenej slaniny, 200 ml smotany (18 %), 40 g parmezánu, petržlenovú vňať a soľ, oregano a korenie.

  • Z múky, 150 g masla, 1 vajca, trochy oregana a soli vymieste vláčne cesto.
  • Nechajte ho vychladnúť, potom ho nalejte do koláčovej formy a pečte pri teplote 180 °C 15 – 20 minút.
  • Slaninu, cibuľu a bedle opečte.
  • Zvyšné 3 vajcia zmiešajte so smotanou.
  • Bedle zmiešajte s vaječnou zmesou a nalejte na chrumkavé dno.
  • Posypte parmezánom a pečte pol hodiny.

Jesenná omeleta s bedľou

Na jej prípravu potrebujete len: 2 vajcia, 5-6 klobúkov bedlí, pažítku a polovicu cibule.

  • Vajíčka rozbijete do misky a dôkladne ich rozotriete, aby bola omeleta nadýchaná.
  • Na masle opražte cibuľu, pridajte nakrájané huby a prilejte vajcia.
  • Hotovú omeletu ozdobte pažítkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to nebezpečný dvojník bedle vysokej. Nie je jedovatý, ale má nepríjemnú chuť

Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Teraz už robím chlebíky len s touto nátierkou. Je sýta a krémová. Hlavná zložka často zostáva z nedele

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sushanth Sanju). Vývar vládne v mnohých domácnostiach, a to nielen v nedeľu. S príchodom chladných dní čoraz častejšie siahame…

Kyslá kapusta, pozor na túto obľúbenú chybu

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Kyslá kapusta by mala byť na jeseň na predpis! Ťažko nájsť taký zdravý, chutný a aromatický výrobok. Niet…

Tieto koláčiky sú ešte lepšie ako tie škoricové. Robím ich každý víkend

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Keď premýšľam o pečení na víkend, klasické škoricové slimáky sú vždy mojou prvou voľbou - najmä na…

Táto verzia nemá konkurenciu. Urobíte ju za trištvrte hodiny a všetci budú po podávaní vylizovať tanier

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Asi každý z nás by chcel, aby každý nadšene reagoval na naše varenie. Poďakovanie, žiadosť o ďalšiu porciu…

Majú chrumkavú kôrku a mäkký stred. Vyhrávajú sezónne hranolčeky nad zemiakovými?

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker). Pečené tekvicové hranočeky sú chutnou, zdravou a menej kalorickou alternatívou tradičných vyprážaných zemiakových hranoliek. Sú ideálne ako…

Auto Trendy

Hongqi Guoya (2024): Čínsky Rolls-Royce

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Veľa chrómu, dĺžka vyše päť metrov a červená vlajka na kapote. Poznáte Hongqi? Nie? Ale pravdepodobne ste už videli vládne auto tejto čínskej značky v…

Jaecoo 7: Koľko kilometrov prejdeme na plnú nádrž?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdíme s novým SUV Jaecoo v Číne, z Guangzhou do Wuhu. Výsledky sú tu. Jazdíme s novým SUV Jaecoo v Číne, z Guangzhou do Wuhu.…

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1. Už n

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari z roku 2013. Čo je však…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj Elonovu Teslu. V piatok v Číne…

Zamrznuté okno ráno a meškáte do práce. Čo teraz?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zamrznuté okno ráno je jedna z najnepríjemnejších situácií na jeseň a v zime. Vy sa ponáhľate a teraz toto. Ak sklo zamrzne, nie je vôbec…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov