Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kedy sa má vývar osoliť? Ak to urobíte v nesprávnom čase, stratí všetku svoju chuť

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Vývar je obľúbenou polievkou mnohých Slovákov. Hoci je klasikou a základom našej kuchyne, stále sa nájdu ľudia, ktorí robia chyby, kvôli ktorým je...

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).

Vývar je obľúbenou polievkou mnohých Slovákov. Hoci je klasikou a základom našej kuchyne, stále sa nájdu ľudia, ktorí robia chyby, kvôli ktorým je bez chuti. V dôsledku toho sa môže zdať, že uvariť dobrý vývar je kvantová fyzika a zručnosť, ktorú nedokáže dosiahnuť každý. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Pripraviť vývar ako od babičky je možné, ale musíte dodržiavať niekoľko pravidiel. Okrem iného nezabudnite, kedy vývar osoliť, aby ste mu neublížili.

Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, môžete si byť istí, že chuť vás sklame.
Foto: shutterstock/ungvar

Na varenie vývaru naozaj nepotrebujete vysoko rozvinuté kuchárske zručnosti. Stačí dať mäso do hrnca, zaliať vodou a keď zovrie, pridať zeleninu. Potom už len korenie a bylinky. A práve tu sa začínajú problémy. Nie každý vie, kedy vývar osoliť, aby bol čo najchutnejší. Mali by ste to urobiť hneď po vložení mäsa? Alebo neskôr? A ak neskôr, kedy presne? Na solenie existuje pravidlo, ktoré zaručí úspech.

Kedy sa má vývar osoliť? Existuje konkrétny okamih, kedy by sa mala soľ pridať

Soľ je základným korením v každej kuchyni. Môže rovnako účinne zvýrazniť chuť, ako aj pokaziť celý pokrm, ak jej napríklad použijete príliš veľa alebo v nesprávnej chvíli. To platí napríklad pre vývar. Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, môžete si byť istí, že chuť vás sklame. Rovnako ako farba, pretože korenie blokuje tuk z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzatvárajú. Vývar potom bude nielen nechutný, ale aj bledý.

Preto by sa soľ mala do vývaru pridať až tesne pred koncom varenia. Čo znamená tesne pred koncom? Konkrétne sa uvádza, že by to malo byť 10 minút pred odstavením hrnca z plynu. Ak ju pridáte príliš skoro, mäso a zelenina sa „uzavrú“ a ich chuť bude menej intenzívna. Vývar by sa mal variť dlho, aj tri alebo štyri hodiny, aby bol čo najaromatickejší a aby suroviny uvoľnili do vývaru čo najviac chuti. Preto sa solenie necháva na koniec.

Dôležité je tiež mäso zaliať studenou vodou. Pri varení nezabudnite odstrániť všetky usadeniny, ktoré vyplávajú na povrch.
Foto: súkromný archív

Ako uvariť dobrý vývar?

  • Dôležité je samozrejme správne dochutenie, ale nemenej dôležité sú aj ďalšie pravidlá.
  • Čas varenia sme už spomenuli, ale dôležité je aj to, aby sa vývar varil na miernom ohni, mal by len bublať.
  • Za chuť vývaru sú samozrejme zodpovedné aj dobre zvolené ingrediencie. Odporúča sa, aby sa vývar varil s viacerými druhmi mäsa.
  • Dôležité sú aj prísady, ako je napríklad cibuľa, niekoľko húb (môžu byť sušené), kúsok čínskej kapusty, kel.
  • Niektorí ľudia – okrem soli, korenia a ligurčeka – siahajú aj po trochu exotickejšom korení: škorici, zázvore a citrónovej tráve.
  • Dôležité je tiež mäso zaliať studenou vodou. Pri varení nezabudnite odstrániť všetky usadeniny, ktoré vyplávajú na povrch.
  • Cestoviny do vývaru pripravujte vždy oddelene. To všetko ovplyvňuje čírosť polievky a každý chce, aby bol jeho vývar číry.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Je hrejivá, sýta a chutí ako od babičky. Vyskúšajte ju raz a zamilujete si ju

Hľadala som dokonalú krémovú polievku a našla som ju. Žiadna tekvica, huby a cuketa. Urobte si ju s touto zeleninou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Bundu perte len týmto spôsobom. V opačnom prípade sa rýchlo znehodnotí

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Pérové bundy sú jedným z najobľúbenejších vrchných odevov. Osvieženie a pranie tohto typu odevu však môže byť problematické.…

Kam vyhodiť rozbitý dáždnik? Správny kontajner máte priamo pod nosom. Problematické sú 3 veci

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hakkiceylan). Kam vyhodiť starý dáždnik? Takýto odpad je problematický, pretože pozostáva z niekoľkých rôznych materiálov. Našťastie poznáme odpoveď, takže…

Na to, aby vaša rúra žiarila čistotou, stačí kombinácia dvoch produktov. Tieto spôsoby mi povedala moja mama

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pri príprave pokrmov v rúre musí každý počítať s tým, že je potrebné vyčistiť vnútro zariadenia, aby…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Auto Trendy

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov