22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Fašírky sú v slovenských domácnostiach absolútnou klasikou a už desaťročia patria k najčastejšie pripravovaným jedlám na nedeľné a rodinné stretnutia. Recept na fašírky je v podstate jednoduchý, ale nikdy som nejedla lepšie, ako tie, ktoré pripravovala moja babička. Tajomstvo chuti je v mäse, to viete, ale nemenej dôležité sú dve prísady. Presnejšie povedané, jedna, ale v dvoch podobách.
Recept na najlepšie fašírky. Bez cibule to nejde
Ingrediencie:
- cca 1 kg mäsa (dobre sa hodí bravčové pliecko alebo krkovička),
- 3 plátky vianočky plus mlieko na namočenie, môžete použiť aj obyčajnú žemľu alebo rožky,
- 2 vajcia,
- 2 cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- strúhanka,
- korenie (soľ, korenie, štipka majoránky, štipka sladkej papriky),
- tuk na vyprážanie.
Dvojité cibuľové fašírky – ako na to:
- Začnite mletím mäsa na hrubom mlynčeku. Jednu cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju na masti, kým pekne nezhnedne.
- Vianočku alebo žemľu nakrájajte na plátky a namočte ich do mlieka, kým nezmäknú. Najlepšie sa hodí, ak sú mierne vyschnuté.
- Mleté mäso vložte do misy. Pridáme vyžmýkané pečivo, osmaženú cibuľu, postrúhanú surovú cibuľu, pretlačený cesnak a rozšľahané vajcia. V tejto fáze pridajte aj korenie.
- Začnite miesiť mäso, a keď sa začne lepiť, môžete pridať trochu perlivej vody – tým sa zmes na fašírky ešte viac uvoľní. Ak máte pocit, že je mäsová zmes príliš riedka – pridajte dve polievkové lyžice strúhanky.
- Ku koncu miesenia mäso prudko poklepte, aby ste do zmesi vniesli trochu vzduchu – vďaka tomu budú fašírky nadýchané a šťavnaté.
- Mokrými rukami vytvarujte fašírky do oválneho tvaru, obaľte ich v strúhanke a opečte na rozohriatej panvici na miernom ohni z oboch strán dozlatista. Na vyprážanie odporúčame použiť kvalitnú bravčovú masť, pretože tak majú fašírky najlepšiu chuť.
Fašírky podávajte s obľúbenou prílohou – výborne chutia so zemiakovou kašou a nakladanými uhorkami. Môžete ich podávať aj s hubovou alebo šampiňónovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Fašírky sú chrumkavé, ako sa len dá. Stačí pridať jeden nezvyčajný prídavok do zmesi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.