21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaieva Hanna).
Keď kupujeme mandarínky, dúfame, že budú nielen šťavnaté, ale aj sladké. Niekedy sa však ukáže, že ovocie je kyslé a nie veľmi chutné. Našťastie existuje trik, ktorý nám umožní zlepšiť ich chuť a odstrániť kyslosť. Je to veľmi jednoduché a rýchle. Pozrite sa, ako si poradiť s kyslými mandarínkami.
Každý pozná situáciu, keď sa po prinesení voňavej mandarínky domov ukáže, že nie je taká chutná, ako ste si mysleli, a jasne cítiť kyslú pachuť. Nie je však čo stratiť, pretože vďaka jednoduchej metóde môžeme chuť ovocia rýchlo zlepšiť, a to len s použitím vody. Tu je niekoľko tipov, ako na to.
Čo robiť s kyslými mandarínkami? Tento trik zmení ich chuť
Niekedy sa stane, že kúpime mandarínky, ktoré sú namiesto sladkých kyslé. Našťastie to môžeme napraviť v priebehu chvíľky. Stačí sa naučiť a použiť trik používaný v Japonsku, kde sú mandarínky jedným z najobľúbenejších druhov ovocia.
Ukázalo sa, že na to, aby boli mandarínky sladké a chutné, nám stačia dve misky a voda. To všetko vďaka tomu, že počas celého procesu sa neutralizuje kyselina citrónová, ktorá je zodpovedná za kyslú príchuť. Tu je postup, ako postupovať krok za krokom:
- Pripravte si dve misky a do jednej nalejte teplú vodu s teplotou približne 40 °C a do druhej studenú vodu.
- Do misky s teplou vodou vložíme najprv kyslé mandarínky. Necháme ich tam 10 minút. Počas tejto doby sa vďaka teplej vode začnú otvárať póry v šupke, čím sa uvoľní kyselina citrónová.
- Po uplynutí tohto času mandarínky preložíme do studenej vody a necháme ich tam niekoľko minút. Tým dôjde k tepelnému šoku, ktorý spôsobí, že póry v šupke sa uzavrú a sladká šťava sa zachová vo vnútri ovocia.
- Nakoniec mandarínky vyberte zo studenej vody, osušte ich a ošúpte. Rozdiel v chuti bude okamžite viditeľný a ovocie bude šťavnaté a sladké.
Ako vyberáme mandarínky v obchode, aby boli sladké a chutné?
Samozrejme, tomuto problému môžeme predísť aj tak, že sa budeme snažiť vybrať v obchode čo najlepšie mandarínky. Na to musíme venovať pozornosť niekoľkým faktorom, aby sme si domov odniesli čo najchutnejšie ovocie.
V prvom rade si vyberajte mandarínky, ktoré majú intenzívne oranžovú farbu. Tie, ktoré sú bledé, žlté alebo zelenkavé, nebudú chutné. Okrem toho skontrolujte, či šupka ovocia nie je príliš hrubá.
Dobrým spôsobom je aj váženie mandarínok v ruke. Ak sú výrazne ťažké, je to dobré. Znamená to, že ovocie má veľa šťavy. Na druhej strane tie, ktoré sú oveľa ľahšie, už zvyčajne nie sú čerstvé a môžu byť vyschnuté.
Pozornosť venujte aj tvaru mandarínok. Čím sú guľatejšie, tým je pravdepodobnejšie, že budú sladké. Neberte si sploštené plody. Pamätajte, že mäkké a pružné mandarínky sú najchutnejšie. Ak na ovocí spozorujete akékoľvek otlaky, radšej sa ho vzdajte. Podobne, ak má mandarínka tmavú škvrnu po stopke. Je to znak toho, že už dlho leží. Za zmienku stojí aj to, že pri výbere mandarínok je najlepšie brať tie, ktoré nie sú zabalené, ale ležia voľne. To nám umožní pozrieť sa na každú z nich zblízka.
Dôležité je aj to, čo urobíme s mandarínkami, keď prídeme domov. Mali by sme ich nezabudnúť dôkladne umyť. Nezáleží na tom, že ich aj tak ošúpeme, pretože ovocie nám môže vážne ublížiť. Šupka je totiž plná nečistôt, fungicídov a prípravkov na ochranu pri preprave. Tie môžu spôsobiť žalúdočné problémy a alergie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať cesnak. Najlepšie spôsoby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.