Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Kolegyne budú vás podozrievať z botoxu. Toto je účinok jedného domáceho kozmetického prípravku s vitamínom C

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Vitamín C je jednou z najobľúbenejších a najúčinnejších zložiek používaných v starostlivosti o pleť. Je známy svojimi antioxidačnými, rozjasňujúcimi, protistarnúcimi a regeneračnými...

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture).

Vitamín C je jednou z najobľúbenejších a najúčinnejších zložiek používaných v starostlivosti o pleť. Je známy svojimi antioxidačnými, rozjasňujúcimi, protistarnúcimi a regeneračnými vlastnosťami. Pravidelné používanie sér s vitamínom C môže zlepšiť tón pleti, zosvetliť farebné zmeny, vyhladiť jemné vrásky a chrániť pleť pred poškodením voľnými radikálmi. Hoci je na trhu k dispozícii množstvo produktov s vitamínom C, takéto sérum si môžete ľahko vyrobiť sami doma a jeho zloženie a koncentráciu prispôsobíte svojim potrebám.

Objavte silu vitamínu C! Sérum, ktoré zmení starostlivosť o vašu pleť!
Foto: shutterstock/Ground Picture

Prečo používať séra s vitamínom C?

Vitamín C alebo kyselina askorbová je silný antioxidant, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane pokožky pred škodlivými účinkami voľných radikálov, UV žiarenia a znečisťujúcich látok. Jeho pravidelné používanie môže výrazne zlepšiť stav pokožky.

  • Jednou z hlavných výhod tohto vitamínu je jeho schopnosť zosvetľovať hyperpigmentáciu. Tým, že potláča tvorbu melanínu, pomáha znižovať výskyt slnečných škvŕn, jaziev po akné a iných nerovnomerných tónov pleti, čo vedie k jej jednotnejšiemu a žiarivejšiemu vzhľadu.
  • Vitamín C tiež podporuje tvorbu kolagénu, kľúčového proteínu zodpovedného za pevnosť a pružnosť pokožky. Pravidelné používanie výrobkov s vitamínom C môže pomôcť vyhladiť jemné linky a vrásky a podporiť mladší vzhľad pleti.
  • Pôsobí ako ochranná bariéra proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú proces starnutia. V kombinácii s opaľovacím krémom s ochranným faktorom SPF zvyšuje ochranu pred slnečným žiarením, takže je ideálnym doplnkom každodennej starostlivosti o pleť.
  • Okrem účinku proti starnutiu podporuje vitamín C aj regeneráciu pokožky. Jeho vlastnosti urýchľujú hojenie drobných poranení a minimalizujú začervenanie, čo vedie k zdravšej a vyváženejšej pleti.

Zložky potrebné na prípravu séra s vitamínom C

Na prípravu séra s vitamínom C budete potrebovať niekoľko ľahko dostupných a lacných zložiek.

  • Prášok kyseliny askorbovej (vitamín C) – ide o čistú formu vitamínu C, ktorú nájdete v obchodoch s výživovými doplnkami alebo v lekárňach.
  • Destilovanú vodu alebo hydrolát – destilovaná voda je ideálna na prípravu séra, pretože neobsahuje nečistoty, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu vitamínu C. Prípadne môžete použiť hydrolát, ktorý sérum ďalej obohatí o rastlinné látky (napr. hydrolát z ruží, hydrolát z harmančeka).
  • Rastlinný glycerín – je humektant, t. j. látka, ktorá pomáha priťahovať a udržiavať vlhkosť v pokožke. Zabezpečí dostatočnú hydratáciu séra a zjemní pokožku.
  • Konzervačná látka (voliteľná) – séra s vitamínom C sú nestabilné a rýchlo strácajú svoje vlastnosti, keď sú vystavené pôsobeniu vzduchu, svetla a znečistenia. Pridaním konzervačnej látky (napr. vitamínu E, ktorý je antioxidantom) sa predĺži trvanlivosť séra.

Ako pripraviť sérum s vitamínom C? Príprava krok za krokom

Na prípravu séra s vitamínom C budete potrebovať len niekoľko ingrediencií.
Foto: shutterstock/Zigres

Krok 1: Príprava zložiek

  • Kyselina askorbová – rozhodnite sa, akú koncentráciu vitamínu C chcete. Na začiatok sa odporúča koncentrácia medzi 5 a 10 %, aby si pokožka mohla na účinky vitamínu C zvyknúť. Postupom času môžete koncentráciu postupne zvyšovať až na maximálne 20 percent.
  • Destilovaná voda alebo hydrolát – to bude základ vášho séra, ktorý umožní správne rozpustenie kyseliny askorbovej.
  • Rastlinný glycerín – pridajte ho, aby ste vyvážili zloženie séra a dodali mu hydratačné vlastnosti.

Príklad pomeru pre 10-percentné sérum:

  • 1 čajová lyžička kyseliny askorbovej (1 g),
  • 9 čajových lyžičiek destilovanej vody (9 ml),
  • 1 čajová lyžička glycerínu (1 ml).

Krok 2: Rozpustite kyselinu askorbovú

  • V malej čistej miske alebo nádobe rozpustite 1 čajovú lyžičku kyseliny askorbovej v 9 čajových lyžičkách destilovanej vody alebo hydrolátu. Miešajte, kým sa prášok úplne nerozpustí.
  • Do zmesi pridajte 1 čajovú lyžičku rastlinného glycerínu a dobre premiešajte.

Krok 3: (voliteľné) Pridajte konzervačnú látku

  • Ak chcete predĺžiť trvanlivosť séra, pridajte niekoľko kvapiek vitamínu E, ktorý pôsobí ako antioxidant a ochráni sérum pred oxidáciou. Ak chcete, aby sérum vydržalo dlhšie, môžete použiť aj kozmetický konzervant.

Krok 4: Uskladnenie séra

  • Hotové sérum nalejte do tmavej sklenenej fľaše (najlepšie s pipetou), aby ste minimalizovali kontakt so vzduchom a svetlom. Vitamín C je veľmi citlivý na svetlo a kyslík, preto sérum skladujte na chladnom a tmavom mieste, napríklad v chladničke.
@frau_walderbe

Vitamin C Serum ganz einfach selber herstellen. für ein 5 %iges Serum braucht ihr 2,5 gr L-Ascorbinsäure und 50 ml destilliertes Wasser. Das ganze muss dann mit Natron etwas neutralisiert werden um einen guten und verträglichen PH-Wert zu erreichen. Hier bei diesem Serum waren es 3 gute Messerspitzen Natron. #selbstgemacht #tiktok #fyp #foryou #foryoupage #hautpflege #kosmetik #kosmetikviral #diy #serum

♬ Will to Live – Jacob Yoffee

Ako používať sérum s vitamínom C?

  • Pred nanesením séra si očistite pleť a jemne ju osušte uterákom.
  • Naneste niekoľko kvapiek séra na tvár, krk a dekolt a jemne ho vklepte do pokožky.
  • Po použití séra s vitamínom C naneste hydratačný krém, aby sa účinné látky „uzamkli“ v pokožke.
  • Ak sérum s vitamínom C používate ráno, naneste na neho krém s ochranným faktorom, pretože vitamín C zvyšuje citlivosť pokožky na slnko.

Na začiatok používajte sérum s vitamínom C 2 až 3-krát týždenne, aby si na neho vaša pokožka zvykla. Ak vaša pokožka sérum dobre znáša, môžete postupne zvýšiť frekvenciu na každodenné používanie. Najlepšie je používať sérum ráno, aby ste si mohli užívať jeho ochranné účinky počas celého dňa, hoci ho môžete používať aj večer.

Tipy na aplikáciu séra s vitamínom C

Pri aplikácii séra s vitamínom C je dôležité vyhnúť sa kontaktu s očami, pretože to môže viesť k podráždeniu. Jemná pokožka okolo očí je citlivejšia na účinné látky, ktoré môžu spôsobiť pálenie alebo štípanie. Preto by sa sérum malo aplikovať na zvyšok tváre a vyhnúť sa týmto citlivým oblastiam.

  • Pred aplikáciou prípravku na celú tvár sa však odporúča vykonať test citlivosti. Malé množstvo séra naneste na malý kúsok pokožky, napríklad na vnútornú stranu zápästia alebo za ucho. Ak po 24 hodinách nezaznamenáte žiadne alergické reakcie, ako je začervenanie alebo svrbenie, môžete sérum bez obáv zaviesť do každodennej starostlivosti o pleť.

Treba mať na pamäti, že vitamín C má tendenciu rýchlo oxidovať, čo môže ovplyvniť jeho účinnosť. Pravidelne kontrolujte stav séra – ak si všimnete, že zožltlo, zhnedlo alebo zoranžovelo, prípadne začalo nepríjemne zapáchať, znamená to, že sa výrobok znehodnotil a nie je vhodný na ďalšie použitie. V takom prípade by ste ho mali zlikvidovať, aby ste sa vyhli negatívnym účinkom na pokožku.

@carolinehannibal

Apply onto DRY skin followed by your mosituriser AFTER vit C absorption 🙏🏼 #vitaminc #hyperpigmentation #skintips

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Ak v starostlivosti o pleť používate kyseliny, ako sú AHA alebo BHA, určite ich nekombinujte priamo so sérom s vitamínom C. Kyseliny môžu zmeniť pH séra, čo následne ovplyvňuje jeho stabilitu a účinnosť. Najlepšie je používať ich v rôzne dni, aby sa zachoval optimálny účinok oboch produktov. Okrem toho vitamín C zvyšuje ochranu pokožky pred UV žiarením, ale zároveň zvyšuje citlivosť pokožky na slnko. Preto počas dňa vždy používajte krém s ochranným faktorom SPF, aby ste zabezpečili úplnú ochranu pred UV žiarením a minimalizovali riziko podráždenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto domáca maska dokáže s vašou tvárou zázraky. Vyžehlí vrásky ako žiadna iná

Žiadna vazelína ani rúže. Táto masť z lekárne je pokladom za 3 eurá. Na jeseň a v zime pocítite úľavu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Šupky z cesnaku nevyhadzujte do koša. Ešte lepšie je zaliať ich vodou a uvariť. Tento odvar je zlatý

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Prečo nevyhadzovať šupky z cesnaku? Šupky často končia v koši, a to je veľká chyba. Hoci sa…

Rozšľahajte, pridajte lyžicu a premiešajte. Vyhladí vrásky ako žehlička. Stojí pár drobných

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Aký je najlepší spôsob na odstránenie vrások? Drahé krémy a rôzne procedúry, hoci plnia svoju úlohu, sa…

Flitrová sukňa je stále v móde. Túto jeseň ju budeme nosiť takto

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Victoria Fox). Flitrová sukňa sa môže spájať s večierkami, sviatkami alebo špeciálnymi príležitosťami, ale uisťujeme vás, že nie je…

Syr nastrúhajte bez neporiadku. Všetko, čo potrebujete, je trochu oleja a vrecúško

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Syr je určite jedným z najčastejšie používaných potravín v kuchyni. V obchodoch máme obrovský výber druhov syra…

Nízkokalorický jablkový koláč. Môžete ho jesť aj pri diéte

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172). Pri diéte sa nemusíte vzdať koláčov a sladkých pochutín. Jednoducho siahnite po nízkokalorickej alternatíve, aby ste si mohli…

Auto Trendy

Volkswagen verí, že elektromobily sú budúcnosťou, ale je pripravený zachovať spaľovací motor, ak bude dopyt

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen verí, že elektromobily sú budúcnosťou automobilového priemyslu. Výrobca však ponechá v ponuke benzínové modely, kým bude existovať dopyt.

"Zbavte sa frustrácie! Objavte prekvapivo jednoduchý návod, ako sa pohnúť s autom s automatikou."

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Samozrejme, môžem vám podrobne vysvetliť celý proces, ako sa pohnúť z miesta s autom vybaveným automatickou prevodovkou. Táto úloha, hoci sa môže zdať na prvý…

Citroën Ami (2025) debutuje s kompletne zmeneným dizajnom: Hranatejšia karoséria

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Roztomilý, ten malý: Citroën Ami tento rok oslavuje štvrté narodeniny. Keď sa v roku 2020 objavil na trhu, mnohých prekvapil, no odvtedy si tento ľahký…

Nemci sa vracajú k benzínu a nafte, elektriku si takmer nikto nekupuje. To je ďalšia rana pre elektromobilitu

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe . Nemecko je dôležitým automobilovým trhom a často naznačuje smer, ktorým sa uberá celý priemysel. Najnovšie štatistiky ukazujú, že až 34 % majiteľov elektromobilov sa…

Škoda Fabia Rally2 odhalená: Limitovaná edícia, ktorá sa bude predávať len v Španielsku

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe . Predá sa len 100 kusov. Dobrý deň, Fabia RS? Túto poctu zdieľa len s niekoľkými španielskymi jazdcami. Len Carlos Sainz a Fernando Alonso, obaja…

Objavte tajomstvo: Ako jednoducho udržať Vašu prístrojovú dosku v Top stave!

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pri starostlivosti o interiér vozidla často zabúdame na prach a špinu na prístrojovej doske. Prístrojová doska je jedným z najviditeľnejších miest vo vnútri auta, kde…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov