Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova). Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou....

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova).

Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou. Niekedy však vyjdú tvrdé a nie veľmi škoricové. Čo môžete urobiť, aby boli škoricové rolky nadýchané? Skontrolujte, či nerobíte tieto jednoduché chyby.

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby.
Foto: shutterstock/alina_danilova

S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia. Nenáročný recept láka aj tých najmenej zdatných v kuchynských bitkách, zatiaľ čo škoricová chuť dokáže nadchnúť chuťové poháriky aj toho najväčšieho gurmána. Treba si však dávať pozor – aby ste nezničili ich štruktúru a vôňu.

Rýchle škoricové rolky – recept. Potešia svojou chuťou

Kanelbulle – ako sa škoricová rolka (škoricové osie hniezdo) nazýva vo Švédsku, odkiaľ pochádza. Prvýkrát prekvapila svojou chuťou pravdepodobne v roku 1920, keď sa zvýšila dostupnosť surovín potrebných na jej výrobu: cukru, masla, múky a škorice. Čoskoro sa v Škandinávii stala národným koláčom – a hoci sa do Európy dostala pomerne neskoro, rýchlo si získala chuťové bunky a čoskoro sa stala povinným jesenným dezertom.

Škoricové rolky vás prekvapia nekomplikovaným receptom

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 2 a 1/2 šálky pšeničnej múky,
  • 30 g droždia plus 1 čajová lyžička cukru,
  • 3 lyžice cukru,
  • 2 vajcia,
  • 80 g masla,
  • 250 ml mlieka,
  • štipka soli,
  • 60 g masla,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • vrchovatá polievková lyžica škorice.
škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Spôsob prípravy:

  • V miske zmiešajte droždie s lyžičkou cukru a mliekom. Odložte na niekoľko minút.
  • Rozpustite maslo a zohrejte mlieko. Do veľkej misy nasypte múku.
  • Vyšľahajte dva žĺtky s 3 lyžicami cukru.
  • Do múky pridajte kvások, rozšľahané žĺtky, mlieko a štipku soli. Ručne vymiesime a postupne prilievame maslo. Hotové cesto by sa malo odlepovať od ruky.
  • Cesto prikryte čistou utierkou a odložte aspoň na 40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Čas na škoricovú náplň. Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske zmiešajte cukor a škoricu.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Potrite ho maslom a posypte škoricou zmiešanou s cukrom. Roládu zrolujeme.
  • Roládu nakrájajte na 1,5 cm kúsky. Odložíme na 15 minút nech nakysnú. Pečieme približne 20 minút pri teplote 170 °C.

Ak chcete, aby škoricové rožky mali lahodnú chuť a štruktúru, oplatí sa pri ich príprave venovať pozornosť detailom – a zároveň sa vyvarovať jednoduchých chýb, ktoré môžu v priebehu chvíle zničiť náročnú prácu.

Prečo sú škoricové rolky tvrdé? Zistite, či ste urobili túto chybu


Aby boli škoricové rolky po upečení nádherne mäkké, potrebujú čas na vykysnutie. Preto sa neoplatí ponáhľať. Keď sú už v rúre, oplatí sa ich pozorne sledovať. Ak sa kysnuté cesto udržiava pri príliš vysokej teplote, bude suché a tmavé a na jeho povrchu sa objaví hrubá koža. Navyše nerastie – namiesto toho „stuhne“, vytvorí sa hrudka a zvonka príliš zhnedne.

Dôležitá môže byť aj nádoba, v ktorej sa budú škoricové rolky pripravovať. Škoricové rolky totiž potrebujú mať okolo seba určitý priestor, aby mohli počas pečenia vykysnúť. Ak ich vložíte do príliš malej formy alebo plechu, budú vyskakovať – nebudú síce vyzerať dokonale, ale aj tak môžu chutiť výborne.

Keď škoricové rolky vyberieme z rúry, musia chvíľu odpočívať, kým sa ozdobia polevou (pretože takto sa zvyčajne zdobia). Ani dokonale pripravená hustá poleva totiž nebude pôsobiť dobre, ak sa nanesie na ešte teplý koláč. Škoricové kysnuté koláče by sa preto mali zdobiť približne 20 – 25 minút po vytiahnutí z rúry. Podobné pravidlo platí aj pre nanášanie smotanového krému na škoricové rolky. Tento postup sa bude oveľa ľahšie vykonávať, keď koláče už nebudú také teplé.

@cooklikeamother

Truly the best you’ll taste. World’s Best Cinnamon Rolls recipe on my website now! 🔗 in bio #cinnamonroll #cinnamonrolls #cinnamonrollrecipe #bakingvideos #cookingvideos #breakfastideas

♬ Intergalactic Janet – Ley Soul

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridávajte namiesto jabĺk do lievancov. Lievance vás prekvapia svojou chuťou

Na narodeniny svojho svokra som upiekla hruškovú tortu s drobenkou. Hostia povedali, že bola lepšia ako „klasika“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadne ihly. Ľanový botox na tvár si vyrobíte z dvoch zložiek

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gasani). Aký je najlepší domáci liek na vrásky? Zabudnite na drahé ošetrenia v salónoch. Namiesto toho siahnite do kuchynskej…

Vyberte z kuchynskej skrinky a naneste na tvár. Odstraňuje vrásky lepšie ako botox

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Prírodné kozmetické výrobky sú v každodennej starostlivosti o pleť čoraz obľúbenejšie. V mnohých prípadoch fungujú ako drahá…

Zametajú črevá ako metla a osvetľujú pokožku. Sú turbomotorické, ale Slováci ich nejedia

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1). Je dobré zaradiť do každodenného jedálnička zložky, ktoré sú síce stále nepopulárne, ale majú veľa cenných látok.…

Vaše vlasy budú hladké a hydratované ako po drahej kúre. Robte to dvakrát týždenne

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Sú vaše vlasy krepaté a suché? Potom vašim vlasom chýba vlhkosť. Nemusíte chodiť ku kaderníkovi na drahé ošetrenie.…

Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov