Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Toto cvičenie pre seniorov má obrovský prínos. Za pokus to stojí

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lucigerma). Ako starneme, starostlivosť o naše zdravie a kondíciu sa stáva čoraz dôležitejšou. Medzitým sa mnohí seniori v tomto období začínajú cítiť unavení, ospalí...

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lucigerma).

Ako starneme, starostlivosť o naše zdravie a kondíciu sa stáva čoraz dôležitejšou. Medzitým sa mnohí seniori v tomto období začínajú cítiť unavení, ospalí alebo vzdávajú aktivitu kvôli strachu zo zranenia. To je chyba, ktorá časom spôsobuje stratu sily a problémy s pohyblivosťou a rovnováhou. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť svoju pohodu, je odporový tréning.

Seniori by mali zostať aktívni.
Foto: shutterstock/Lucigerma

Odporový tréning a starnutie

Ako starneme, pomalší metabolizmus, strata svalovej hmoty a znížená hustota kostí môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života. Pravidelné telesné cvičenie pomáha pôsobiť proti týmto procesom, no nie je to len o tradičných formách aktivít, akými sú chôdza či plávanie. Odporový tréning, ktorý zahŕňa prácu proti odporu (napr. pomocou závažia, odporových gúm alebo vlastného tela), môže byť kľúčovým prvkom zdravotného programu seniora.

Odporový tréning posilňuje svaly, kosti a kĺby, čo má priamy vplyv na pohyblivosť a kvalitu života. Tieto cvičenia tiež pomáhajú udržiavať rovnováhu, čo je dôležité najmä pre starších ľudí, aby sa predišlo pádom. Zvýšená svalová sila navyše podporuje každodenné aktivity, ako je vstávanie zo stoličky, chôdza po schodoch alebo nosenie nákupu.

Odporový tréning posilní vaše kosti a zlepší svalovú hmotu

Proces starnutia zahŕňa prirodzený úbytok svalovej hmoty (tzv. sarkopénia), ktorý začína okolo 30. roku života a zintenzívňuje sa po 50. roku života. Pravidelný odporový tréning môže sarkopéniu výrazne spomaliť a dokonca zvrátiť, čím napomáha k nárastu svalovej hmoty a zlepšeniu sily. S pribúdajúcim vekom strácajú kosti aj svoju hustotu, čo zvyšuje riziko zlomenín. Odporový tréning stimuluje kosti k spevneniu, čo znižuje riziko osteoporózy.

Pravidelný odporový tréning má priaznivý vplyv nielen na pohybový aparát, ale aj na kardiovaskulárny a endokrinný systém. Zlepšuje metabolizmus, čím pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a upravuje hladinu glukózy v krvi, čo je dôležité pri prevencii cukrovky 2. typu.

Úbytok svalovej hmoty, ktorý začína po 30. roku, možno spomaliť či zvrátiť pravidelným odporovým tréningom.
Foto: shutterstock/Andrew Angelov

Čo sú to odporové cvičenia?

Odporové cvičenie je akákoľvek forma fyzickej aktivity, ktorá zapája svaly do práce proti odporu. Môže zahŕňať cvičenia s použitím závaží, ako sú činky, kettlebelly alebo odporové stroje. Rovnako účinné sú však aj cviky využívajúce odpor vlastného tela, ako sú drepy, kliky a príťahy.

K odporovým cvičeniam patrí aj cvičenie s odporovými gumami, ktoré sú skvelou alternatívou k činkám a ľahko sa používajú najmä pre seniorov. Bez ohľadu na formu odporu je kľúčové zapájať rôzne svalové skupiny a postupne zvyšovať náročnosť.

Je odporový tréning zdravý?

Odporový tréning je nielen zdravý, ale odporúčajú ho aj odborníci na zdravie, najmä starším ľuďom. Pravidelná fyzická aktivita s prvkami odporu môže výrazne zlepšiť zdravie srdca, krvný obeh a znížiť krvný tlak. Odporový tréning navyše podporuje imunitný systém, ktorý je v starobe kľúčový.

Rovnako ako pri každej forme fyzickej aktivity je však potrebné pamätať na bezpečnosť. Seniori by mali začať s odporovým tréningom pod dohľadom odborníka, ktorý posúdi ich schopnosti a prispôsobí tréningový program individuálnym potrebám. Príliš intenzívny tréning na začiatku môže viesť k zraneniam, preto je dôležité postupne zavádzať cvičenia a sledovať svoj pokrok.

Odporové cvičenie je akákoľvek forma fyzickej aktivity, ktorá zapája svaly do práce proti odporu.
Foto: shutterstock/LightField Studios

Ako začať s odporovým tréningom vo veku 60 rokov?

Pre ľudí, ktorí nikdy predtým necvičili alebo majú s odporovým tréningom obmedzené skúsenosti, je dôležité začať postupne. Predovšetkým u ľudí s chronickými ochoreniami je dôležité poradiť sa najskôr s lekárom. Potom sa oplatí najať si osobného trénera, ktorý vám pomôže vytvoriť bezpečný tréningový plán.

Tréning by mal začať ľahkými cvičeniami, ako sú drepy na stoličke (ktoré zahŕňajú vstávanie a sedenie), zdvíhanie ľahkých činiek alebo jemné cvičenia s odporovými gumami. Je dôležité, aby sa cvičenia vykonávali v pomalom tempe a s veľkou kontrolou, aby sa predišlo zraneniam. Postupom času, ako sa vaše telo začne prispôsobovať, môžete postupne zvyšovať záťaž a intenzitu cvikov.

Je dôležité začať ľahkými cvičeniami, ako sú drepy s pomocou stoličky, a vykonávať ich pomaly, aby sa zabránilo zraneniam.
Foto: shutterstock/n.k.junky

Ktoré cvičenie s odporom najviac prospeje seniorom?

Jedným z najdôležitejších odporových cvičení, ktoré má veľké výhody pre seniorov, je drep. Drepy zapájajú veľkú skupinu svalov – svaly nôh, zadku a spodnej časti chrbta – ktoré sú dôležité pre rovnováhu, pohyblivosť a silu. Drepy navyše pomáhajú posilňovať kolenné a bedrové kĺby, čo znižuje riziko pádov a zlepšuje kvalitu každodenného života.

Pre začiatočníkov je možné drepy vykonávať s pomocou stoličky – v stoji a v sede, čo umožňuje plnú kontrolu pohybu. Postupom môžete zvýšiť rozsah pohybu a pridať ďalší odpor, napr. držať činky v rukách.

Odporový tréning pre seniorov je vhodný 2-3 krát týždenne, pričom je dôležité nechať telo regenerovať cez oddych alebo ľahšiu aktivitu, ako je chôdza alebo plávanie.
Foto: shutterstock/lzf

Koľkokrát do týždňa vykonávať odporový tréning?

Pre seniorov sa odporúča vykonávať odporový tréning aspoň 2-3 krát týždenne. Dôležité je dopriať telu čas na regeneráciu, preto tréningové dni treba oddeliť oddychovými dňami alebo dňami s ľahšou fyzickou aktivitou, napr. chôdza alebo plávanie.

Každý tréning by mal trvať približne 30-45 minút a mal by zahŕňať cvičenia zapájajúce rôzne svalové skupiny. Môžete tiež robiť kratšie tréningy, ktoré sa zameriavajú na jednu alebo dve svalové skupiny, čo umožňuje väčšiu flexibilitu pri plánovaní.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Koľkokrát denne by mal senior jesť? Stojí za to dodržiavať jedno pravidlo

„Náhle šediviem!“ V noci? Kvôli stresu? Možno budete prekvapení, keď vaše vlasy stratia pigment


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Radiátor je teplý len do polovice? Postupujte takto

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DimaBerlin). Blížiaca sa zima a čoraz nižšie teploty vonku nás nútia venovať väčšiu pozornosť našim radiátorom. Možno zistíte, že…

Má veľa bielkovín a málo kalórií. Pri diéte zjedzte jedno balenie denne

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/the_seal_of_apathy). Pri snahe o štíhlejšiu postavu a lepšiu pohodu sa oplatí siahnuť po skromnom, ale veľmi účinnom výrobku, t.…

Koľko vajec denne môžu seniori zjesť? Uvádzame konkrétny počet

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maxim Khytra). Kedysi boli vajcia neslávne známe, ale dnes sa o nich čoraz častejšie hovorí v superlatívoch. Niet pochýb o…

Obsahujú množstvo vitamínov, ale nie každý ich môže jesť. Zistite, či patríte do tejto skupiny ľudí

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daisy Daisy). Semienka rastlín často obsahujú veľa vitamínov a minerálov a sú ideálne na doplnenie našej stravy. Medzi najzdravšie…

Na jeseň pridajte do vývaru. Zabudnete na nádchu a zlú náladu

24.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Vývar je pokrm cenený nielen pre svoju skvelú chuť, ale aj pre mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. Pridaním…

Auto Trendy

Z parkovacieho nováčika na profíka: Zoznámte sa s tajomstvami úspešného pozdĺžneho parkovania!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pozdĺžne parkovanie medzi vozidlá predstavuje jednu z techník, ktoré vodiči často využívajú v mestskom prostredí, kde je obmedzený priestor na parkovanie. Táto zručnosť je dôležitá…

Kto predal najviac áut v Európe v septembri 2024

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spojené kráľovstvo a Španielsko zmiernili straty EÚ prostredníctvom výrazného diskontovania. Elektromobily sú stále zlé, ale Tesla sa drží

Od paniky k rozvahe: Naučte sa udržať kontrolu, aj keď ste skončili s autom vo vode!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Jazda autom môže byť za normálnych okolností príjemným zážitkom, avšak niekedy nás môžu postihnúť nepredvídateľné udalosti, ktoré zmenia bežnú cestu na krízovú situáciu. Predstavte si,…

Ford Kuga Hybrid - Efektívny, technologicky vyspelý a pripravený na rodinný život

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Začiatkom tohto roka sa Ford Kuga dočkal faceliftu, ktorý priniesol zmeny v dizajne, technológiách a ponuke motorov kompaktného SUV. Odteraz už záujemcovia o Ford Kuga…

Triky profesionálov za cenu amatéra: Odstráňte škrabance na aute bez veľkej investície!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odstránenie škrabancov z auta môže byť náročné a nákladné, najmä ak sa rozhodnete pre profesionálne služby. Avšak, existujú domáce metódy, ktoré môžu pomôcť minimalizovať viditeľnosť…

Zlozvyk a veľké škody. Prevodovka na odpis

24.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči majú rôzne návyky. Poniektoré sú nepodstatné, iné môžu ovplyvniť bezpečnosť cestnej premávky a ďalšie môžu mať vplyv na technický stav vozidla. Niektoré zvyky…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov