25.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya).
Hubárska sezóna sa pomaly blíži ku koncu, a tak milovníci týchto darov prírody využívajú každú voľnú chvíľu na hľadanie dobrých exemplárov v lesoch. Niektoré z nazbieraných húb sú určené na sušenie, ale nie všetky druhy sú na to vhodné. Na čo by ste teda mali pamätať?
Ktoré huby by sa nemali sušiť?
Hubárska sezóna sa zvyčajne končí s príchodom mrazov a aktuálne predpovede počasia naznačujú, že nastanú už o niekoľko dní. Našťastie počas tohtoročnej jesene nebola núdza o teplé a daždivé dni, takže sme mali v lesoch prebytok húb.
Nazbierané dary prírody zvyčajne smažíme a pridávame do omáčok a jedál, ale ak si chceme ich chuť vychutnať aj v zime, podrobíme huby marinovaniu a sušeniu.
- Musíte si však uvedomiť, že nie všetky druhy jedlých húb môžete sušiť.
Hovoríme okrem iného o lupeňových hubách, ako sú kuriatka, čírovky a rýdzik. Takéto huby sa vďaka lupeňom pod klobúkom počas sušenia ľahko rozdrvia a rozpadnú na malé kúsky.
V prípade kuriatok sa okrem neželaného drobenia hovorí aj o nevhodnom kulinárskom zážitku.
- Kuriatka, ktoré prešli procesom sušenia, sa často vyznačujú horkou chuťou.
To isté platí aj pre sušené bedle.
Okrem toho by sa nemali sušiť huby, ktoré sú príliš nasýtené vodou, pokazené a staré.
- Príliš veľa vody v hubách je jednoduchý spôsob, ako sa v nich počas sušenia vytvorí pleseň.
- Veľmi vlhké a mäkké huby sa môžu rýchlo pokaziť.
Ktoré huby môžete sušiť?
- Ak chcete niektoré z nazbieraných húb použiť na sušenie, vyberte si hríby, suchohríby, smrčky a kozáky.
Na sušenie sa výborne hodia huby s veľkými plodnicami, pretože pri tomto procese sa huby výrazne zmenšia.
Samozrejme, huby nazbierané v lese sa často dôkladne umyjú. Hoci je to vhodné v prípade húb určených na vyprážanie alebo marinovanie, huby, ktoré chcete sušiť, by sa umývať nemali. Prečo je to také dôležité?
- Hojné umývanie húb na sušenie zvyšuje riziko vzniku plesní, pretože počas „kúpeľa“ nasiaknu vodou.
Huby s plesňami alebo hnilobnými procesmi na nich sú absolútne nevhodné na konzumáciu, pretože ich konzumácia môže byť zdraviu nebezpečná.
- Pri sušení radšej huby očistite kefou alebo suchou handričkou, aby sa okrem iného zbavili piesku.
Niektoré exempláre sa, žiaľ, nedajú dôkladne očistiť bez vody, pretože sú veľmi znečistené. V takom prípade sa odporúča utrieť ich mokrou handričkou. Nezabudnite ich však po umytí húb veľmi dôkladne osušiť papierovou utierkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V čom skladovať sušené huby? Prihoďte dovnútra niekoľko semienok. Inak rýchlo splesnivejú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.