26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barbajones).
Niekedy sa stane, že otvoríme chladničku a napriek tomu, že máme potrebné ingrediencie, netušíme, čo budeme jesť. V takom prípade sa oplatí pomôcť si zaujímavou a aromatickou polievkou priamo z Toskánska. Je ideálna na jeseň, pretože vás nielen zahreje, ale aj naplní vaše brucho.
V slovenskej kuchyni máme nepochybne veľa chutných polievok, ktoré sa oplatí pripraviť a podávať svojim blízkym. Napriek tomu by sme sa nemali uzatvárať pred inými chuťami. Ich objavovanie nám môže pomôcť nájsť nové obľúbené jedlo alebo rozšíriť naše kulinárske obzory. Nedávno som objavila jedlo, ktoré je ideálne na sychravé jesenné chvíle. Okrem toho na dlhý čas zasýti žalúdok, dá sa podávať s rôznymi prílohami a s každým sústom cítiť nové chute.
Toskánska fazuľová polievka je pre tých, ktorí sa v kuchyni neradi nudia. Kombinuje toľko ingrediencií, že ju určite zjete. Ochutnáte nielen klasické produkty, ako sú mrkva a zemiaky. Vylovíte v nej aj kúsky kelu, zeleru a bielej kapusty. V tejto verzii sa podáva s parmezánom a čerstvou bazalkou, ale nebojte sa experimentovať. Podávajte ju s cesnakovými hriankami alebo čerstvým chlebom, ktorý môžete namáčať do vývaru.
Recept na toskánsku fazuľovú polievku
Ingrediencie:
- 1 l vývaru,
- 300 g bielej kapusty,
- 170 g bielej fazule z konzervy,
- 400 g nakrájaných paradajok z konzervy,
- cibuľa,
- 2 mrkvy,
- 3 zemiaky,
- 60 g kelu,
- 100 g stonkového zeleru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olivový olej na smaženie,
- 2 PL paradajkového pretlaku,
- 80 g parmezánu,
- 250 ml vody,
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky.
Spôsob prípravy polievky:
- V hrnci na rozpálenom oleji opečte cibuľu nakrájanú na kocky. Keď ľahko zosklovatie, pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a nakrájané stonky zeleru. Za občasného miešania smažte asi 2 – 3 minúty.
- Potom pridajte paradajkový pretlak, paradajky z konzervy, roztlačený cesnak a nastrúhanú bielu kapustu. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Miešajte a smažte, kým sa chute a prísady nespoja.
- Orestovanú zeleninu zalejte vývarom a vodou. Všetko priveďte do varu.
- Do polievky pridajte na kocky nakrájané zemiaky a nakrájané listy kelu bez tvrdých stoniek.
- Všetko varte na miernom ohni približne 15 – 20 minút, pričom nezabudnite neustále miešať.
- Ku koncu varenia pridajte scedenú fazuľu a všetko prehrievajte asi 5-10 minút. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju trochou vody alebo vývaru; ak je príliš riedka, nechajte ju na ohni dlhšie, aby sa prebytočná voda odparila.
- Polievku nalejte do hlbokých tanierov. Vrch posypte strúhaným parmezánom. Ozdobte lístkami čerstvej bazalky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň pridajte do vývaru. Zabudnete na nádchu a zlú náladu
Najlepšia polievka na prechladnutie. Je taká chutná, že zabudnete na vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.