30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/locrifa).
Vyzerá tak dobre, že je ťažké od nej odtrhnúť oči. Žiadny gurmán ani milovník čokolády neprejde okolo tejto torty Nigelly Lawson ľahostajne. Známa britská kuchárka sa podelila o svoj recept na diabolskú čokoládovú tortu. Tvrdí však, že hoci je názov diabolský, torta chutí nebesky. My o tom nepochybujeme!
Nigella Lawson vie, ako očariť receptami. Jej jedlá a pečivo lahodia oku natoľko, že pri pohľade na obrázky máte chuť okamžite všetko zahodiť a bežať do kuchyne pripraviť to, na čo sa pozeráte. Presne tak som sa cítila, keď som videla túto čokoládovú tortu s názvom „devil’s food cake“. Jej názov ma vôbec neprekvapuje, pretože upečený výrobok je naozaj lákavý a stojí za hriech! Nigella zaručuje, že koláč je jemný a poleva je sladká a chutná. Je taká dobrá, že zmizne do poslednej omrvinky – čo sa presne stalo, keď ju kuchárka piekla pre svoje deti. Už teraz viem, že tento recept v blízkej budúcnosti určite vyskúšam.
Recept na čokoládovú tortu Nigelly Lawson
Suroviny na koláč:
- 50 g kvalitného kakaa,
- 100 g hnedého cukru muscovado,
- 125 g mäkkého masla + trochu na vymastenie formy,
- 150 g jemného cukru,
- 225 g múky,
- 2 vajcia,
- 2 PL vanilkového extraktu,
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny.
Prísady na polevu:
- 300 g kvalitnej horkej čokolády,
- 175 g masla,
- 30 g hnedého cukru muscovado.
Spôsob prípravy:
Dno dvoch tortových foriem s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Strany vymastíme maslom. Do veľkej misy dáme kakao a cukor. Kakaový prášok zalejte 250 ml vriacej vody a miešajte ingrediencie, kým sa nespoja.
V samostatnej miske vymiešajte maslo s jemným bielym cukrom do ľahkej a nadýchanej peny. Pripravte si tretiu misu a zmiešajte v nej múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Do maslovej zmesi za stáleho miešania pridajte vanilkový extrakt. Potom zašľahajte jedno vajce, pridajte lyžicu predtým zmiešaných suchých prísad a potom druhé vajce.
Premiešajte, pridajte zvyšok suchých prísad a dôkladne premiešajte. Nakoniec do misy vlejte kakaovú zmes pripravenú na samom začiatku. Dobre premiešajte a cesto nalejte do dvoch tortových foriem. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia 30 minút. Pred vybratím koláča z rúry je dobré skontrolovať paličkou, či je hotový. Ak je suchá, môžete koláč vybrať.
Medzitým si pripravte polevu. Maslo nakrájajte na kocky. Do hrnca nalejte 125 ml vody, pridajte cukor a maslo a na miernom ohni zohrievajte, kým sa nerozpustia. Dávajte pozor, aby sa zmes nepripálila. Keď začne vrieť, odstavte hrniec z horáka a pridajte čokoládu nalámanú na kúsky. Miešajte, aby sa čokoláda dôkladne roztopila, a potom ju vyšľahajte na hladkú a lesklú hmotu. Nechajte ju stáť asi hodinu a občas premiešajte.
Upečený koláč najskôr nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme. Potom ich vyberieme z tortových foriem a necháme úplne vychladnúť. Keď sú hotové, položíme jeden z vrchov torty na tortový stojan lícom nadol a potrieme ho 1/3 čokoládovej polevy. Prikryjeme druhým koláčom, tentoraz bez toho, aby sme ho otočili, a zvyšnou zmesou potrieme vrch aj boky. Intenzívne čokoládová diabolská torta Nigelly Lawson je hotová!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čokoládový koláč robím len s hruškami. Sotva stihne vychladnúť, nezostane z neho ani omrvinka
Jogurtovo-jablkový koláč. Prečo nie! Sladký a vlhký koláč. Všetci si ho zamilujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.