Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Čakám celý rok, aby som ho mohla zjesť na trhoch. Teraz som sa naučila recept a môžem si ho pripraviť sama

26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik). Počas celého roka netrpezlivo čakám na ten jeden okamih, presnejšie na to, aby som mohla zjesť tento sladký koláčik. Nedávno som sa však...

26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik).

Počas celého roka netrpezlivo čakám na ten jeden okamih, presnejšie na to, aby som mohla zjesť tento sladký koláčik. Nedávno som sa však rozhodla, že čakanie je zbytočné a môžem si ho pripraviť doma. Recept sa ukázal ako veľmi jednoduchý a to, čo z neho vzniklo, sa ťažko opisuje slovami.

Trdelník má dlhú a bohatú históriu. Najlepšie chutia na jeseň a v zime.
Foto: shutterstock/rom_olik

Každý rok sa mi podlamujú nohy už len pri pomyslení na trdelníky. Najlepšie chutia v chladných dňoch a vôňa škorice, ktorá sa vznáša vo vzduchu, keď ich jete, im dodáva skutočnú jesennú/zimnú atmosféru. Po takom dlhom čakaní som sa však rozhodla, že si tento kysnutý koláč konečne urobím sama doma. A musím uznať, že domáce koláče chutia ešte lepšie ako tie, ktoré zvyčajne jedávam v tradičných cukrárňach.

Trdelník má dlhú a bohatú históriu. Pochádza zo strednej Európy, najmä z Maďarska a Slovenska, kde sa po stáročia piekol pri rôznych príležitostiach, najmä pri svadbách a významných sviatkoch. Toto tradičné kysnuté cesto sa tvaruje do tvaru kremroli, bohato sa posype cukrom a škoricou a svoju jedinečnú chuť získava pomalým pečením. Keď je zlatistý a teplý, môžete ho posypať rôznymi posýpkami. Dôležité je, že stred sa dá obohatiť. Môžete ho natrieť čokoládovým krémom, slivkovým lekvárom alebo šľahačkou.

Recept na domáce trdelníky

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 7 polievkových lyžíc jemného cukru,
  • 25 g čerstvého droždia,
  • 2 vajcia,
  • 80 g masla,
  • 200 ml mlieka,
  • štipka soli.

Ďalšie prísady:

  • 100 g rozpusteného masla,
  • cukor a škorica na obalenie.

Spôsob prípravy:

  1. Najprv pripravte cesto. Mlieko nalejte do hrnca a jemne zohrejte. Pridáme rozdrobené droždie a lyžicu cukru, jemne premiešame. Zmes odstavte asi na 15 minút, aby droždie začalo pracovať.
  2. Počas tohto času rozpustite maslo, ktoré bude prísadou do cesta.
  3. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte maslo, zašľahajte vajcia a pridajte soľ a zvyšok cukru. Do výrobkov nasypte aj kvások z droždia. Všetky prísady dôkladne vymiesime, aby vzniklo jednotné a hladké cesto. V závislosti od konzistencie a v prípade potreby pridajte viac múky alebo mlieka.
  4. Cesto prikryte a odložte na teplé miesto približne na hodinu. Počas tejto doby by malo zdvojnásobiť svoj objem. Po tomto čase cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí.
  5. Na pečenie môžete použiť špeciálne formy, ktoré si môžete kúpiť na internete. Môžete tiež použiť drevené kolíky alebo si vytvoriť formu z hliníkovej fólie. V tomto prípade však budete musieť vytvoriť ďalšie podpery, aby sa cesto neprilepilo na formu.
  6. Vyvaľkajte časti cesta a potom ich nakrájajte na tenké pásiky. Pásy obtočte okolo vopred vymastenej formy, snažte sa nenechať voľné miesto, cesto by malo lepiť.
  7. Koláčiky položte na mriežku a potrite ich roztopeným maslom, aby získali farbu.
  8. Pečieme ich pri 170 °C približne 18 minút. Každých 6 minút otočte formu o 1/3 otáčky, aby sa koláčiky rovnomerne upiekli.
  9. Po upečení koláče opäť potrieme maslom a obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávajte ich teplé; stred môžete potrieť čokoládou alebo džemom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nemám čas robiť jablkový koláč, tak si ho ráno pripravím na panvici. Je to výborné a rýchle

Až 3 plnky a grilovanie pred podávaním. Také palacinky ste ešte v živote nejedli


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Vezmite si ho z kuchyne a vmasírujte si ho do pokožky hlavy. Vlasy vám budú rásť ako šialené

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Volodymyr Nik). Snívate o zdravých, nadýchaných a hustých vlasoch? Svoj cieľ ľahko dosiahnete aj bez použitia drahej kozmetiky. Jediné,…

Vidíte zmenu na zemiaku? Namiesto jedenia ho radšej vyhoďte do koša

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete). Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité…

Pijete ľanové semienko? Dávajte pozor, aby ste túto bežnú chybu neurobili

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Ľanové semienko je už mnoho rokov ceneným produktom, ktorého jedinečné vlastnosti sú známe už po stáročia. Pravidelná…

Rastliny, ktoré by ste nemali mať v spálni. Spôsobujú bolesti hlavy a iné ochorenia

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot) Zelené listy a farebné kvety črepníkových rastlín oživia dizajn domu alebo bytu a zútulnia priestor. Nie všetky rastliny…

Auto Trendy

Robot zvyšujúci pevnosť konštrukcie sa presadil v mokrom betóne

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Keď si väčšina z nás predstaví čerstvo vyliaty betón, predstaví si materiál, ktorý by sa mal nechať vyschnúť čo najhladšie. Nový kolesový robot však jazdí…

Šokujúca pravda: Mikrovozidlá sú na cestách nebezpečnejšie než si myslíte!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mikrovozidlá neabsolvujú tradičné nárazové testy, keďže ich typové schválenie to nevyžaduje. Napriek tomu, výsledky ukazujú, že kolízia s deformovateľnou prekážkou pri rýchlosti 45 km/h môže…

Európske tradície zlomené: Prečo nový Mercedes CLA prichádza s čínskym motorom?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Najnovšia generácia modelu Mercedes CLA prichádza s revolučným hybridným systémom, ktorý kombinuje spaľovací a elektrický pohon. Čo však vzbudzuje pozornosť, je skutočnosť, že nemecký gigant…

Hit v úspore nákladov: Prečo Dacia Sandero (nielen) v Nemecku valcuje konkurenciu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero s plynovou inštaláciou je v súčasnosti najlacnejším novým vozidlom v Nemecku. Prejdenie 1 km týmto vozidlom stojí majiteľa 32,2 centov. Celkovo je Dacia…

Očarujúci nový Lynk & Co 01: Zrýchlenie ako blesk a technológie budúcnosti na dosah ruky!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lynk & Co na európskom trhu bola doteraz známa tým, že ponúkala iba jeden model – Lynk & Co 01. Po niekoľkých rokoch sa však…

Je nové Audi A5 2025 najlepším modelom vo svojej triede? Objavte jeho prelomové výhody!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi A5 pre rok 2025 predstavuje výrazný krok vpred medzi svojimi konkurentmi v segmente. Aj keď jeho hmotnosť môže prekvapiť, ponúka množstvo ďalších výhod.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov