26.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moving Moment).
Zemiakové placky sú chutné jedlo, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu. Oplatí sa však pridať tajnú ingredienciu, aby boli ešte nadýchanejšie. Pozrite si recept mojej mamy a prekvapte svoju rodinu na najbližšej večeri.
Jedným z najobľúbenejších slovenských jedál sú zemiakové placky. Vďaka zlatistej, chrumkavej kôrke, nadýchanému vnútru a slanej chuti ich milujú deti aj dospelí. Možno si myslíte, že ich príprava nie je náročná, ale niekedy musíte v kuchyni stráviť niekoľko hodín, aby placky vyšli kypré a výživné. Ak vás nudí klasický recept a chcete si jedlo trochu spestriť, vyskúšajte metódu samotného majstra kuchára – mojej mamy. Ako sa ukázalo, moja mama pridáva do palaciniek jednu nezvyčajnú prísadu, vďaka ktorej sa pokrm rozplýva v ústach.
Koľko vajec a múky na zemiakové placky? Pripravte si večeru
Štandardné zemiakové placky sú zvonka chrumkavé a vo vnútri trochu kypré. Moja mama má však iný spôsob ich prípravy, vďaka ktorému má cesto úplne inú štruktúru. Tajomstvo spočíva v ďalšej ingrediencii – droždí. Ako pripraviť placky podľa receptu mojej mamy? Budete potrebovať:
- 16 zemiakov,
- 400 mililitrov mlieka,
- 20 gramov čerstvého droždia,
- dve vajcia,
- veľkú cibuľu,
- jedna polievková lyžica masla,
- štyri polievkové lyžice pšeničnej múky,
- soľ a korenie,
- olej na vyprážanie.
Recept na nadýchané a chrumkavé zemiakové placky. Ideálny nápad na večeru
- Na začiatok si musíte pripraviť kvások z droždia. Na to rozdrobte droždie a vložte ho do misky. Potom pridajte lyžicu pšeničnej múky a štipku cukru. Prilejte niekoľko lyžíc vlažného mlieka. Dôkladne premiešajte a odložte na niekoľko hodín.
- Kým čakáme, kým droždie vykysne, môžeme sa pustiť do zemiakov. Ošúpeme ich, umyjeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Potom zemiaky vložíme do sitka a zalejeme ich horúcim mliekom. Prebytočnú vodu scedíme a vložíme do veľkej misy.
- Do misy so zemiakmi nalejeme zmes droždia, všetko spolu premiešame a opäť odložíme.
- Teraz musíte nakrájať cibuľu na kocky a osmažiť ju na panvici s maslom. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte ju do cesta. Všetko spolu zmiešajte, potom posypte múkou, dochuťte soľou a korením a všetky ingrediencie opäť spojte.
- Do rozpálenej panvice s olejom dávajte lyžicou časť cesta a formujte okrúhle placky. Dôkladne ich opečieme z oboch strán, aby boli chrumkavé a zlatisté. Placky potom môžeme podávať s obľúbenou tatárskou omáčkou alebo kyslou smotanou alebo acidofilným mliekom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravujem len bravčové rezne. Sú šťavnaté a jemné, je to vďaka tomuto triku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.