Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Smiech, voda a mydlo. Najprekvapujúcejšie spôsoby posilnenia imunity

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katrinaqq). Zima je predo dvermi a mnohí ľudia sa pýtajú, ako zlepšiť svoju imunitu a vyhnúť sa prechladnutiu. Ukazuje sa, že to nie je až...

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katrinaqq).

Zima je predo dvermi a mnohí ľudia sa pýtajú, ako zlepšiť svoju imunitu a vyhnúť sa prechladnutiu. Ukazuje sa, že to nie je až také zložité, ale s návštevou lekárne to má len málo spoločného. Na tom, ako sa vaše telo dokáže brániť proti mikróbom, ktoré naň útočia, pracujeme po celý rok, ale aj teraz môžete urobiť veľa pre to, aby ste svoje telo čo najlepšie podporili.

Ako sa starať o imunitu tela? Smiech, voda a mydlo sú najprekvapivejšie spôsoby.
Foto: shutterstock/Katrinaqq

Práca na imunite organizmu je často základom, na ktorý sa najľahšie zabúda. Tajné elixíry a výživové doplnky sú nanič, ak je naše telo zanedbané. Najjednoduchšie riešenia sú najúčinnejšie. Ak chcete svoj imunitný systém pred zimou posilniť, určite vyskúšajte tieto spôsoby.

9 spôsobov, ako na jeseň prirodzene posilniť svoju imunitu

1. Dobre sa stravujte

Hoci si jeseň spájame s teplými a výdatnými jedlami, tieto pokrmy nemusia byť nezdravé alebo chudobné na živiny – práve naopak. Toto obdobie je ideálne na zdravé a výdatné polievky a dusené jedlá plné zeleniny, krúp a iných zdravých ingrediencií. Využite sezónne produkty a aromatické koreniny a bylinky, ľahko dodáte telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerály.

Nezabúdajte tiež na stav svojich čriev, tie sú vám zaviazané najviac! Jedzte kyslé uhorky a iné fermentované výrobky a vaše telo sa vám rýchlo poďakuje.

2. Začnite sa hýbať!

Aj keď máte možno chuť skočiť pod deku s horúcou čokoládou, radšej tento nápad vymeňte za jesennú prechádzku. Pravidelný pohyb je jedným z pilierov zdravého života a dobre fungujúceho tela. Fyzická aktivita zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, znižuje krvný tlak, pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť a chráni pred mnohými chorobami. Pravidelné cvičenie môže prispieť k celkovému dobrému zdravotnému stavu, a teda aj k zdraviu imunitného systému. Naše telo je dobre fungujúci stroj a jeden faktor ovplyvňuje ostatné. Stačí mu pomôcť, aby bolo fit, a infekcie vás budú trápiť menej často – aj v zime.

Aj keď máte možno chuť skočiť pod deku s horúcou čokoládou, radšej tento nápad vymeňte za jesennú prechádzku.
Foto: shutterstock/Johnny Bravoo

3. Pite vodu

Ťažko vymyslieť väčšie klišé, ale bez vody sa nedá nič dosiahnuť. Voda zohráva v tele mnoho dôležitých úloh vrátane podpory imunitného systému. Krv aj lymfa, v ktorých sa nachádzajú bunky imunitného systému, potrebujú vodu, aby mohli cirkulovať v celom našom tele, pripomínajú odborníci. Chcete, aby bol váš imunitný systém účinný a včas reagoval? Nesťažujte mu jeho úlohu.

4. Doprajte si dostatok spánku

Ďalším faktorom, ktorý má obrovský vplyv na stav nášho tela vrátane imunitného systému, je zdravý, kvalitný a pomerne dlhý spánok. Bez neho nebude mať imunitný systém dostatok síl na boj s chorobami. Väčšina dospelých potrebuje sedem až deväť hodín spánku denne. Aby ste si uľahčili kvalitný nočný odpočinok, dbajte na priateľskú atmosféru a večerné rituály. Budete prekvapení, ako veľmi sa zmení váš život a pohoda, keď sa nebude bagatelizovať význam nočného odpočinku.

5. Prestaňte fajčiť

Odborníci vyzývajú, aby ste urobili láskavosť svojmu imunitnému systému a prestali fajčiť. Samozrejme, že takáto zmena prospeje celému organizmu a o škodlivosti fajčenia netreba nikoho presviedčať. Je tiež ľahké zistiť, že fajčiari častejšie trpia infekciami horných dýchacích ciest a prežívajú ich ťažšie.

6 Obmedzte konzumáciu alkoholu

Ďalším stimulantom, po ktorom častejšie siahame, aby sme sa „zahriali“, a mali by sme používať opačnú techniku, je alkohol. Príliš veľa nápojov s alkoholom môže oslabiť vaše obranné mechanizmy a spôsobiť, že budete častejšie chorí. Rozhodne je lepšie obmedziť množstvo vypitého alkoholu.

7. Starajte sa o svoju náladu, svoje potreby a vyhýbajte sa stresu

Tento spôsob zlepšenia vašej imunity je veľmi prekvapivý a pre každého trochu iný. Jedným z dôležitých prvkov takzvanej pohody nášho tela, ale aj jeho náchylnosti na choroby a účinnosti imunitného systému, je naša nálada alebo duševné zdravie. Ak chcete zostať čo najzdravší, starajte sa o seba a svoje duševné zdravie a potreby. Tie, ktoré súvisia s relaxáciou, spoločenskou aktivitou, pohodou alebo sexuálnymi potrebami.

Chronický stres má veľmi negatívny vplyv na takmer všetky aspekty nášho života a podporuje vznik mnohých závažných ochorení. Nechýbajú ani ďalšie, niekedy prekvapivé výskumy o vplyve našej nálady na imunitu. Ukázalo sa, že hlasný smiech môže zlepšiť funkciu imunitného systému. Podobné zistenia platia aj pre výskum pozitívneho prístupu k životu a udržiavania sociálnych alebo rodinných väzieb. Chcete byť zdravší? Buďte šťastní a spokojní! Pestujte vzťahy, trávte čas s blízkymi, v prírode alebo so svojím domácim miláčikom. Nezabúdajte na naplnenie aj v spálni – je to ďalší dielik tejto skladačky.

Ukázalo sa, že hlasný smiech môže zlepšiť funkciu imunitného systému.
Foto: shutterstock/Max4e Photo

8. Umývajte si ruky

Dobré návyky, ktoré sme získali počas pandémie, sa pomaly začínajú vytrácať, čo je škoda. Časté umývanie rúk to je jednoduchý krok, ktorý znižujú riziko prenosu vírusu medzi ľuďmi. Po príchode domov si vždy umyte ruky. To je všetko, čo je potrebné.

9. Siahnite po super posilňovačoch imunity!

Vôbec tým nemyslíme tabletky z lekárne. Okrem hodnotných a zdravých potravín urobia svoju prácu aj bylinkové nálevy, smoothies z ovocia, zeleniny a iných ingrediencií, orechy a dokonca aj obyčajná ovsená kaša alebo kyslá kapusta. Môžete vyskúšať osvedčené patenty na posilnenie imunity, ktoré používali už naše staré mamy, napríklad nálev z oregana, mlieko s medom a cesnakom, zázvorový čaj alebo bylinky. Spôsobov, ako prirodzene podporiť imunitu, je veľa: malinová šťava, šťava z bazy čiernej, cesnak, cibuľa, kyslá kapusta, zázvorový nálev, nálev z kurkumy – vyberte si, čo vám chutí.

Redakcia vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Babičky vyrábali cibuľový sirup, mladé gazdinky oxymel. Táto zmes zametie s prechladnutím

Hovorí sa, že je to „bylina nesmrteľnosti“. Na Slovensku o nej takmer nikto nepočul


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Myslíte si, že kupujete kvalitný olivový olej? Tento test všetko ukáže

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gleb Usovich). Jedným z najčastejšie používaných tukov v slovenskej kuchyni je bezpochyby olivový olej. Môžeme si ho kúpiť prakticky…

Kytice na Sviatok všetkých svätých: tento rok minimalistické

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tupungato). Kytice na Sviatok všetkých svätých každoročne zdobia hroby našich blízkych v novembri - najreflexívnejší a najmelancholickejší mesiac v…

Bravčové rezne budú chrumkavé, len vynechajte z receptu strúhanku. Tak toto je to, z čoho sa strúhanka vyrába

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Steph Couvrette). Príprava bravčových rezňov je v mnohých domácnostiach rituálom a recept na ich prípravu je starý mnoho rokov.…

Vyberiem z kuchynskej skrinky, rozpustím vo vode a vyčistím rúru bez drhnutia.

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). Čistenie rúry je pomerne náročné. Túto náročnú a časovo náročnú činnosť často odkladáme. Ukazuje sa však, že…

Už žiadne vyhadzovanie cibuľových šupiek. Budú sa vám hodiť viac, ako si myslíte

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MZinchenko). Vyhadzujete šupky z cibule po ošúpaní zeleniny na polievku alebo šalát? Ak áno, robíte chybu, pretože to nie…

Auto Trendy

Elektronická ručná brzda: Tichý hrdina, ktorý vás dokáže spomaliť v krízových okamihoch!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa nachádzame v situácii, kde ideme vozidlom vyššou rýchlosťou a náhle zistíme, že došlo k poruche bŕzd, často nás môže premôcť panika. Táto panika…

Prevratný nápad pre rodičov: Ako dieťa v autosedačke môže byť váš nákupný spoločník!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Detská autosedačka, často známa aj ako "vajíčko", je neuveriteľne praktickým pomocníkom pre rodičov malých detí, ktorí sú neustále v pohybe. Je navrhnutá špeciálne tak, aby…

Číňania opäť prekvapili. Vyrobili auto, ktoré nikto iný nemá.

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zeekr je značka, ktorú vlastní konglomerát Geely. Práve predstavila elektrickú dodávku Mix. Názov nie je náhodný, pretože interiér zaujme svojím všestranným charakterom.

Spoločnosť Stellantis pripravuje polovodičové batérie na rok 2026. V ktorom aute budú namontované?

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Stellantis oznámila, že od roku 2026 začne do elektrických modelov montovať polovodičové batérie. Nový Dodge Charger Daytona bude prvým modelom, v ktorom uvidíme novú…

Volkswagen ako Tesla: Jeho robotaxi príde v roku 2026

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka pracuje na plne autonómnej verzii vozidla ID.Buzz. Tu je jej vzhľad a technológie, ktoré využíva. Aj Volkswagen chce mať vlastný robotaxi, ale na…

KTM 2025 1390 Super Adventure S Evo môže byť najtechnickejším sériovým motocyklom vôbec

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - KTM predstavila svoj ďalší prémiový cestovný motocykel 2025 1390 Super Adventure S Evo. Má toľko nových funkcií, že sme presvedčení, že má najviac technológií zo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov