28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova).
Zemiaková polievka, ale v českej verzii, je zaujímavým jedlom z jedného hrnca, ktoré je plné chutných ingrediencií. Vďaka tomu je nielen výnimočne chutná, ale aj mimoriadne sýta. Aj pri veľkom hlade stačí jedna miska.
Ak nemáte radi chudobné polievky len s cestovinami alebo ryžou, vyskúšajte túto českú zemiakovú polievku. Je to skvelá voľba najmä na jeseň a zimu, pretože zasýti, zahreje a chutí výborne. Je tiež jednoduchá na prípravu.
Čo pridávame do zemiakovej polievky? Zabudnite na tradičnú verziu
Česká kuchyňa je plná zaujímavých a zároveň pomerne jednoduchých receptov, ktoré zvládnu aj začínajúci kuchári. Napriek zdanlivej jednoduchosti vás pokrmy nadchnú svojou vôňou, hĺbkou chuti a množstvom príloh. Nie je šanca, že by ste po jednom z nich ešte pocítili hlad. Ide o to, aby ste jedli nielen chutne, ale aj špecificky. Česká zemiaková polievka je toho ideálnym príkladom.
Čo potrebujete na jej prípravu?
- 5 veľkých zemiakov,
- dva kusy poriadnej, chutnej a kvalitnej klobásy,
- 2 stredne veľké cibule,
- 1 petržlen,
- 2 mrkvy,
- 2 stonky zeleru,
- 1/2 šálky sušených húb (približne 70 g),
- 2 PL múky,
- 1,5 litra (6 šálok) vody,
- 2-3 lyžice masla,
- trochu oleja,
- 5-6 strúčikov cesnaku,
- korenie: hlavne soľ, čierne korenie a majorán (2 PL), plus 2 bobkové listy a rasca.
Ako pripraviť zemiakovú polievku? Pripravte polievku na český spôsob a poteší aj tie najvyberavejšie jazýčky
Skôr ako začnete polievku pripravovať, začnite prípravou húb. Dve hodiny vopred ich namočte do studenej vody a nechajte odstáť. Čo ďalej?
- Klobásu nakrájajte na hrubé kocky, hoďte ju do hrnca s trochou oleja a opečte. Medzitým nakrájajte zeleninu: cibuľu, petržlen, mrkvu, zemiaky a zeler. Keď je klobása mierne opečená, pridajte cibuľu a restujte, kým nezesklovatie.
- Pridajte zvyšnú zeleninu a za stáleho miešania smažte ďalších 6-7 minút.
- Pridajte scedené huby, zalejte čistou vodou, pridajte korenie (okrem majoránky), prikryte a varte 25-30 minút.
- Pripravíme zápražku: na panvici rozpustíme maslo, pridáme a opražíme múku, pridáme neúplnú naberačku polievky, premiešame, aby nevznikli hrudky, a pridáme do vývaru.
- Vývar varte ďalších 15 minút a medzitým nastrúhajte cesnak a zmiešajte ho s majoránom. Všetko to pridajte do polievky a premiešajte. Dobrú chuť!
TIP! Zemiaková polievka sa najlepšie podáva s obľúbeným bielym chlebom. Môžete ho vopred namastiť maslom, podľa chuti dochutiť a jemne opiecť, aby bol aromatický a chrumkavý. Výborne doplní chuť pokrmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na jeseň varím polievku zo 4 ingrediencií a moja rodina kričí od radosti. Kráľom je pór a mleté mäso
Keď nemám čas, pripravím si pätnásť-minútovú polievku. Najlepšia rýchla večera pre celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.