30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evtushkova Olga).
Zelené zemiaky, hoci sa na prvý pohľad zdajú byť jedlé, by sa nemali dostať na náš tanier. Farba znamená, že sa v nich vyvinul solanín, ktorý je pre človeka toxický. Prečo sú zemiaky zelené? Často je to dôsledok zlého skladovania. Zemiaky zelenejú, keď sú vystavené slnečnému žiareniu. Odrezaním zelených kúskov sa zelenina, žiaľ, nestane vhodnou na konzumáciu. Takéto zemiaky sa musia zlikvidovať.
Každý sa z času na čas stretne so zelenými zemiakmi. Okrem zmeny farby zvyčajne vyzerajú normálne, preto si niektorí ľudia myslia, že im neuškodí, ak zeleninu, ktorá sa zmenila na zelenú, zjedia. Prípadne sa stáva, že sa niekto rozhodne zelené časti odrezať. To však nepomôže. Takéto zemiaky je v záujme vlastnej bezpečnosti lepšie jednoducho vyhodiť.
Prečo sú zemiaky zelené? Môže za to svetlo a chlorofyl
Zemiaky sú zelené, keď nie sú správne skladované. Zmena farby je dôsledkom pôsobenia slnečného svetla. Podľa údajov Národného centra pre otravy v USA, vystavenie svetlu môže spôsobiť, že bunky šupky zemiakov začnú produkovať chlorofyl. Chlorofyl spôsobuje zelenú farbu šupky a pomáha zemiakom pripraviť sa na klíčenie. Svetlo tiež aktivuje bunky šupky, aby produkovali solanín.
Solanín je glykoalkaloidný toxín s horkou chuťou. Pod spoločným názvom solanín sa skrývajú dva glykoalkaloidy – chakonín a samotný solanín (ktorý sa vyskytuje v niekoľkých rôznych typoch). Zisťuje sa nielen v zelených zemiakoch, ale aj v nezrelých paradajkách a paprike. Zelenina ho prirodzene produkuje v malých množstvách. Zvýšená koncentrácia solanínu v zelenine spôsobuje, že je zdraviu škodlivá. Môže sa prejaviť otrava:
- bolesti hlavy a brucha
- hnačka
- vracanie,
- nepravidelný pohyb čriev,
- sčervenanie kože,
- dezorientácia,
- horúčka.
Príznaky sa zvyčajne objavia niekoľko hodín, niekedy deň alebo dva po konzumácii zemiakov. Hoci je pravdepodobné, že len málo ľudí skonzumuje toľko zelených zemiakov, aby to viedlo k otrave, odporúča sa ich okamžité zlikvidovanie, aby sa predišlo možným ochoreniam. Malé deti sú vzhľadom na nižšiu telesnú hmotnosť najnáchylnejšie na otravu solanínom.
Ako skladujete zemiaky?
Správne skladované potraviny vydržia dlhšie. Nie je to inak ani v prípade zemiakov. Mali by sa skladovať na tmavom, suchom a chladnom mieste. Optimálna teplota je 7 až 10 stupňov Celzia. Miesto musí byť tiež vzdušné. Takto uskladnené zemiaky by mali vydržať až mesiac.
Ideálnym miestom sa preto zdá byť špajza alebo pivnica. Nie každý však má k nim prístup. V takejto situácii je najlepšie uložiť zemiaky do papierového vrecka a uchovávať ich mimo dosahu spotrebičov, ktoré sa zahrievajú alebo vyžarujú teplo. Je lepšie neukladať ich do chladničky, aj keď ideálna teplota na skladovanie zemiakov je približne 10 stupňov Celzia. Škrob sa totiž zmení na cukor a zemiaky získajú sladkastú chuť a nepríjemnú, akoby „piesočnatú“ štruktúru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po akom čase sa mrazené mäso pokazí? Všetko závisí od jeho druhu. Najrýchlejšie sa kazí
Najzdravšie mäso pre „srdciarov“. Prekonáva kuracie a morčacie mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.