28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TanyaLovus).
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie, ako začať deň kávou, ktorá vám dodá energiu na dobrý štart, ale zároveň podporí váš jedálniček. Ukazuje sa, že kávu môžete obohatiť o určitú prísadu, ktorá pomáha pri chudnutí. Používajú ho Francúzky a preto tešia svojou postavou.
Prvou asociáciou s Provensálskom, ktoré sa nachádza v juhovýchodnom Francúzsku, je levanduľa. Táto oblasť sa môže pochváliť obrovským pestovaním tejto rastliny.
Nakupujeme levanduľovú kozmetiku, oleje, kúpeľové soli a voňavé mydlá. Francúzske ženy zas zaraďujú levanduľu aj do svojho jedálnička, pijú kávu so sirupom vyrobeným z tejto rastliny a pomáhajú si tak aj pri chudnutí. Pozrite si jednoduchý recept na tento zdravý kávový nápoj a kilá budú rýchlo lietať dole.
Aké zdravotné vlastnosti má levanduľa?
Levanduľa má upokojujúce a relaxačné vlastnosti. Okrem toho má diuretický, choleretický a antispazmodický účinok. Pomáha zmierniť bolesti brucha a menštruácie.
Úspešne ju môžeme použiť pri liečbe zápalov hrdla, prínosových dutín, priedušiek či mandlí, pretože má analgetické a protizápalové účinky.
Táto rastlina stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a zlepšuje peristaltiku čriev. Odporúča sa konzumovať pri zápche a poruchách trávenia.
Levanduľa pridávaná do rannej kávy urýchľuje chudnutie, ale zlepšuje aj našu pohodu. Tento prídavok dodáva čiernej káve jedinečnú arómu, ktorá poteší každého milovníka tohto nápoja.
Levanduľa v kuchyni – recept na sirup, ideálny nielen do kávy
Levanduľa sa používa najmä vo francúzskej, talianskej a španielskej kuchyni. Jej výhonky sú skvelým doplnkom k dusenému mäsu so zeleninou, k pečenému jahňaciemu mäsu, do polievky a do ryby v aspiku. Hodia sa aj ku grilovaným jedlám.
Z tejto rastliny si môžeme pripraviť zdravý sirup, ktorý sa skvele hodí nielen do kávy, ale aj do čaju, vody či kakaa.
Aké suroviny potrebujeme na výrobu levanduľového sirupu? Tu je zoznam:
- 2 šálky čerstvých kvetov levandule
- 2 šálky cukru
- 2 šálky vody
Najprv kvety dôkladne umyte a osušte. Potom ich vhodíme do hrnca spolu s cukrom a vodou. Všetko priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte 15 minút, pričom z času na čas tekutinu premiešajte.
Po niekoľkých minútach odstavte hrniec z ohňa. Keď sirup vychladne, precedíme ho cez sitko a nalejeme do čistých fliaš a nakoniec pevne uzavrieme.
Káva s levanduľou – dve možnosti prípravy
- Do rannej kávy sa oplatí pridať trochu levanduľového sirupu namiesto mlieka. Intenzitu levanduľovej arómy si ľubovoľne prispôsobíme.
- Čerstvé alebo sušené kvety tejto rastliny sa tiež hodia do zalievanej kávy. V tomto prípade ich len zalejte v pohári s kávovým nápojom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Seniori pijú príliš málo mlieka. Pretrváva presvedčenie, že „mlieko škodí“
Toto je najhorší čas pre „malú čiernu“. Mnoho ľudí robí túto chybu pri pití kávy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.