Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geber86). Namiesto výživného, energiu dodávajúceho jedla si radšej vyberiete toast so syrom, vyprážané párky alebo sladené cereálie? To je veľká chyba. Raňajky sa všeobecne...

28.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Geber86).

Namiesto výživného, energiu dodávajúceho jedla si radšej vyberiete toast so syrom, vyprážané párky alebo sladené cereálie? To je veľká chyba. Raňajky sa všeobecne považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Stačia jednoduché triky, aby sa z nich stalo výživnejšie jedlo.

Raňajky sa všeobecne považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Stačia jednoduché triky, aby sa z nich stalo výživnejšie jedlo.
Foto: shutterstock/Geber86

Raňajky by mali telu dodať energiu potrebnú na začiatok dňa.

  • Podľa odborníkov v oblasti výživy by mali v ideálnom prípade tvoriť 25-30 % energie celodenného jedálnička.
  • V prípade stravy s obsahom 2000 kcal by mali poskytovať 500-600 kcal.

Kľúčová je predovšetkým kvalita raňajok, ktoré konzumujete. Sladké cereálie, vyprážané párky a toasty so syrom pravdepodobne neprinesú nič dobré. To isté platí aj pre sladké kysnuté občerstvenie – jednoduché cukry, ktoré obsahujú, sa v tele rýchlo vstrebú a v okamihu dostanete chuť na niečo sladké.

Ideálne je, ak prvé jedlo dňa obsahuje okrem iného:

  • celozrnný alebo grahamový chlieb
  • ovsené vločky
  • raž
  • proso
  • pohánku
  • otruby

Ide o cenný zdroj vlákniny a komplexných sacharidov, vďaka čomu si môžete dlhšie užívať pocit sýtosti. Navyše nedochádza ani k výkyvom hladiny cukru v krvi.

Okrem celozrnných výrobkov by sme do svojho jedálnička mali zaradiť aj mliečne výrobky.
Foto: shutterstock/nevodka
  • Okrem týchto výrobkov môžeme do jedálnička pridať aj mliečne výrobky, ako sú mlieko, kefír, jogurt, tvaroh alebo syr, ako aj bielkovinové výrobky (napr. vajcia, kvalitné údeniny alebo pasty zo strukovín).
  • Raňajky by mali obsahovať aj zeleninu a ovocie.

Odteraz budú vaše raňajky zdravšie. Pomôžu vám jednoduché triky

Zostavovanie zdravých raňajok sa môže začať niekoľkými jednoduchými trikmi. Tie vám pomôžu nahradiť nezdravé jednoduché cukry a tuky a vysoko spracované potraviny. Vďaka jednoduchým návykom budú vaše raňajky oveľa hodnotnejšie.

Máte radi škoricu? Hoci si ju väčšina z nás spája s jesenným a zimným obdobím, nič nám nebráni siahnuť po nej po celý rok.

  • Aj jej malé množstvo pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu.

Stačí pridať 1/2 čajovej lyžičky do kávy, ovocného smoothie alebo ovsenej kaše.

Vajíčka na raňajky? Je to nielen skvelý a rýchly nápad na raňajky, ale aj nízkokalorický.

  • Stredne veľké vajce uvarené natvrdo obsahuje približne 80 kcal.
  • Glykemický index vajec je 0 vďaka nízkemu obsahu sacharidov, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.
Stredne veľké vajce uvarené natvrdo obsahuje približne 80 kcal. Poskytujú bielkoviny a ich žĺtok obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré prospievajú našim očiam.
Foto: shutterstock/Mikhail Artamonov

Vajíčka môžete jesť aj vo forme omelety, miešaných alebo uvarených na mäkko. Poskytujú bielkoviny a ich žĺtok obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré prospievajú našim očiam.

Ráno pite paradajkovú šťavu. Ak ste si doteraz na raňajky vyberali pomarančový džús, vymeňte ho za džús z paradajok.

  • Má menší obsah soli, je sýtejšia a nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
  • Poskytuje tiež viac živín a vlákniny.

Ideálnym doplnkom vašich raňajok budú aj čučoriedky.

  • Toto ovocie má vysoký obsah antioxidantov, ktoré priaznivo pôsobia na pamäť a koncentráciu.
  • Okrem toho vám pomáhajú udržiavať mladosť.
Čučoriedky obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Tie priaznivo pôsobia na pamäť a koncentráciu.
Foto: súkromný archív

Ovocie môžete pridať do ovsených vločiek, prírodného jogurtu alebo dokonca do omelety.

Hľadáte spôsob, ako zaradiť ovocie do svojho jedálnička? Pite smoothies.

Rozmixujte jahody, čučoriedky, maliny alebo nakrájané jablká, hrušky, broskyne (ale nie olúpané) alebo banány. Pridajte polovicu pohára odstredeného mlieka alebo rastlinného mlieka. Hotovo!

  • Ľudia s cukrovkou by mali byť opatrní, pretože takéto smoothie môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi.
  • Niektoré druhy ovocia majú vysoký glykemický index a rýchlo zvyšujú hladinu glukózy. To však neznamená, že sa diabetici musia úplne vzdať ovocných koktailov.

Jedným z návrhov je smoothie na báze čučoriedok a arašidového masla (nezabudnite si vybrať také, ktoré má kvalitné zložky a neobsahuje žiadne prídavné látky). Skvele poslúži ako druhé raňajky.

Potrebné ingrediencie:

  • polievková lyžica arašidového masla
  • pol šálky mrazených alebo čerstvých čučoriedok (čučoriedky nie sú povinné)
  • šálka nesladeného rastlinného mlieka (napr. mandľového).
@jennaliveswell

peanut butter makes everyhting better 🫶 pb&j smooooooothie (blueberry version) 🫐👇 what you’ll need: 🫐 1 cup frozen blueberries 🥜 1 tablespoon peanut butter 💪 1 scoop vanilla or unflavored protein powder 🥛 1/2 cup almond milk 🍌 1/2 frozen banana 🧊 handful of ice cubes 🍯 pitted date, honey, or maple syrup (optional, for sweetness) to make: • DRIZZLE your glass with peanut butter • ADD all ingredients to a blender & blend • POUR smoothie into glass & top with more PB • SIP & enjoy #smoothie #creatorsearchinsights #blueberry #blueberrysmoothie #healthy #healthyfood #healthyrecipe #breakfast #breakfastrecipe #easybreakfast #peanutbutter #smoothiepour #blueberrysmoothie #smoothietok

♬ Carrie Bradshaw – Gal Matza

Príprava:

  1. Do mlieka pridajte bobule a lyžicu arašidového masla.
  2. Všetko rozmixujte do hladka.
  3. Smoothie ozdobte bobuľami a mätou.

Čo iné jesť na raňajky?

Do raňajok sa oplatí pridať aj orechy, mandle, pekanové oriešky, tekvicové, slnečnicové a ľanové semienka.

Do raňajok sa oplatí pridať aj rôzne orechy a semienka. Sú hotovým pokladom.
Foto: shutterstock/Dionisvera
  • Sú výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín.
  • Môžete si tiež hodiť hrsť orechov (samozrejme, nesolených), ktoré sú pokladom vlákniny, bielkovín, kyseliny listovej, rastlinných sterolov, antioxidačných vitamínov, horčíka a draslíka.

Naše raňajky môžu byť zložené aj z bielkovinových a tukových výrobkov. Avokádo s vajíčkom, strukovinová pasta alebo miešané vajíčka so šunkou sú len niektoré z možností.

„Pri výbere takýchto raňajok je vhodné nezabudnúť na komplexné sacharidy v ďalšom jedle, aby bola zabezpečená správna rovnováha živín v celodennom jedálničku. Nezabúdajte, že miešané vajíčka na slanine alebo klobáse nebudú dobrou voľbou, pretože takéto raňajky budú ťažko stráviteľné a bohaté na nasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú vznik srdcových ochorení,“

– odporúčajú odborníci na výživu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Myslíte si, že kupujete kvalitný olivový olej? Tento test všetko ukáže

Toto sa deje s vaším telom, keď ju pijete každý deň. Zoznam je taký dlhý, že tomu sama nemôžem uveriť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako prať topánky v práčke? Čo je dovolené a čomu sa treba rozhodne vyhnúť

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako prať topánky v práčke a dá sa to vôbec? To sú pochybnosti, ktoré sa vynárajú v…

Trpíte bolesťami chrbta? Spite takto. Váš chrbát sa vám poďakuje

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio). Keď sa prejaví, najčastejšie sa spája s extrémnym nepohodlím. Odhaduje sa, že 85 % ľudí na celom…

Zistite, kde môžete likvidovať lieky a prázdne obaly od liekov. Je to veľmi dôležité

27.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shyripa Alexandr). Získajte informácie o správnej likvidácii odpadu a o tom, kde sa majú lieky likvidovať. Máte doma sirupy, kvapky,…

Hrnce sa ničia a účty rastú. Častá chyba pri varení zemiakov

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie zemiakov je jednou z najprozaickejších kuchynských činností, no jeden jej aspekt môže stále vyvolávať isté pochybnosti.…

Prefukuje cez byt studený vietor? Nezabudnite venovať pozornosť týmto prvkom

27.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoroyalty). Každoročne sa v jesennej a zimnej sezóne veľa ľudí sťažuje na netesné okná, vďaka ktorým je byt chladnejší…

Auto Trendy

Bezpečná jazda začína tu: Odhaľte dôležité funkcie symbolov na ľavej páčke vedľa volantu!

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Symboly na ľavej páčke vedľa volantu označujú rôzne funkcie, ktoré vodič využíva pri ovládaní svetiel.

Čím umývať a čím neumývať autá

28.10.2024 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta, bez ohľadu na ročné obdobie, nie je niečo, čo by sme robili s nadšením. Ak ho vykonávame nedbalo, bez správnych čistiacich prostriedkov a…

Elektronická ručná brzda: Tichý hrdina, ktorý vás dokáže spomaliť v krízových okamihoch!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa nachádzame v situácii, kde ideme vozidlom vyššou rýchlosťou a náhle zistíme, že došlo k poruche bŕzd, často nás môže premôcť panika. Táto panika…

Prevratný nápad pre rodičov: Ako dieťa v autosedačke môže byť váš nákupný spoločník!

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Detská autosedačka, často známa aj ako "vajíčko", je neuveriteľne praktickým pomocníkom pre rodičov malých detí, ktorí sú neustále v pohybe. Je navrhnutá špeciálne tak, aby…

Číňania opäť prekvapili. Vyrobili auto, ktoré nikto iný nemá.

27.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zeekr je značka, ktorú vlastní konglomerát Geely. Práve predstavila elektrickú dodávku Mix. Názov nie je náhodný, pretože interiér zaujme svojím všestranným charakterom.

Spoločnosť Stellantis pripravuje polovodičové batérie na rok 2026. V ktorom aute budú namontované?

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Stellantis oznámila, že od roku 2026 začne do elektrických modelov montovať polovodičové batérie. Nový Dodge Charger Daytona bude prvým modelom, v ktorom uvidíme novú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov