29.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Je to jedno z najobľúbenejších slovenských jedál, ale niektorí ho jeme len zriedkavo, pretože vyprážanie ho robí ťažko stráviteľným a vysokokalorickým. Našťastie existuje riešenie. Zemiakové placky pečené v rúre sú chrumkavé a jednoducho božské.
Môžu sa zemiakové placky piecť v rúre? Samozrejme, že môžete. Ich príprava je takmer rovnako jednoduchá ako príprava vyprážaných. Zároveň sú zdravšie, menej ťažko stráviteľné a menej kalorické a po ich príprave nemusíte prevetrať kuchyňu. Tieto placky sa hodia napríklad k hubovej alebo šampiňónovej omáčke, ale aj k dusenému mäsu. Môžete ich podávať s cesnakovou omáčkou, tzatziki, kyslou smotanou a kôprom.
Ako pripraviť zemiakové placky pečené v rúre? Chrumkavé a zdravšie ako tie z panvice
Aké zemiaky na placky? Najlepšie sa hodia zemiaky typu B a C. Ide o odrody bohaté na škrob. Mladé zemiaky majú príliš veľa vody, preto sa snažte vyberať staršie hľuzy. Ako pripraviť zemiakové placky pečené v rúre? Pripravte si:
- 1 kg zemiakov,
- 1 veľkú cibuľu,
- 1 vajce,
- 1-2 polievkové lyžice múky,
- štipka soli a čierneho korenia,
- obľúbené korenie, napr. majorán, bylinkové korenie, čerstvá petržlenová vňať,
- olej.
TIP! Čím jemnejšie otvory na strúhadle použijete, tým redšia bude zmes. Pred pridaním zvyšných ingrediencií odlejte prebytočnú vodu, napr. cez utierku, hoci je potrebné poznamenať, že tým odstránite veľa cenných ingrediencií a chuti. Jemnejšie nastrúhané zemiaky je dobré zmiešať so zemiakmi nastrúhanými na strúhadle s väčšími okami.
Recept na zemiakové placky pečené v rúre
Zemiakové placky pečené v rúre sa najlepšie pripravujú zo zemiakov nastrúhaných na strúhadle s veľkými alebo strednými okami. Vďaka tomu bude zmes pevnejšia a ľahšie sa bude nanášať na plech. Po upečení budú placky pečené v rúre zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté.
- Rúru predhrejte na 190 stupňov.
- Zemiaky umyte a ak chcete, ošúpte. Nastrúhajte ich na strúhadle s veľkými alebo strednými okami.
- Cibuľu tiež nastrúhajte na strúhadle s malými okami.
- Zmes ochuťte soľou, korením, bylinkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Pridáme vajce, premiešame a prisypeme rovnú polievkovú lyžicu múky. Ak je zmes príliš riedka, pridajte ešte trochu múky. Cesto by malo byť riedke, ale nie lepkavé.
- Plech na pečenie vyložte papierom a pokvapkajte trochou oleja. Lyžicou rozdeľte cesto na rovnomerne rozložené kúsky. Vyrovnajte ich.
- Pečte približne 20 minút, kým placky nezhnednú a nezískajú chrumkavú kôrku. Ku koncu pečenia potrite vrch placiek trochou oleja, aby lepšie zhnedli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie zemiakové placky na svete. Mama do nich pridáva tajnú prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.