30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Uhorky sú probiotiká, pretože obsahujú živé kultúry baktérií, najmä baktérií mliečneho kvasenia, ktoré prospievajú črevnej flóre. Probiotiká sú veľmi „dobré“ baktérie, ktoré obývajú naše črevá, podporujú trávenie a pomáhajú chrániť pred patogénmi. Najzdravšie potraviny, ktoré ľudia už stáročia oceňujú pre ich priaznivé účinky na zdravie, najmä na imunitu a tráviaci systém.
Prečo jesť uhorky? Prírodný zdroj probiotík
Kvasená zelenina ako kapusta, uhorky, červená repa a iná nakladaná zelenina podporuje rovnováhu črevnej mikroflóry, ktorá ovplyvňuje zdravie celého organizmu.
Proces fermentácie vedie k produkcii živých bakteriálnych kultúr, najmä baktérií mliečneho kvasenia, ktoré majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru. Dobré baktérie osídľujúce črevá podporujú ich funkciu a pôsobia proti rastu patogénnych mikroorganizmov.
Je zaujímavé, že imunita do veľkej miery závisí od čriev. Tu sídli väčšina buniek imunitného systému a zdravá črevná mikroflóra chráni telo pred infekciami ako prvá. Konzumácia uhoriek pomáha túto bariéru posilňovať.
Okrem toho fermentované potraviny podporujú trávenie, pretože baktérie mliečneho kvasenia uľahčujú vstrebávanie živín. Uhorky môžu pomôcť znížiť plynatosť a podporiť pravidelné vyprázdňovanie.
Nakladané uhorky zmierňujú zápaly v črevách a podporujú regeneráciu črevnej sliznice, ktorá chráni pred vstupom škodlivých látok.
Čo sa oplatí zaradiť do vášho jedálneho lístka?
Spomedzi množstva nakladaných výrobkov si môžete vybrať niekoľko najobľúbenejších, ktoré dobre posilňujú imunitu nášho organizmu.
Veľmi obľúbenou je kyslá kapusta. Obsahuje veľa vitamínu C, vitamínov skupiny B a minerálnych látok, ako sú draslík, vápnik a železo. Obsahuje málo kalórií a veľa vlákniny.
Druhé miesto v obľúbenosti obsadila nakladaná uhorka, podobne ako kapusta. Podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Obsahuje antioxidanty a baktérie mliečneho kvasenia. Medzi nakladanými uhorkami sa vysoko umiestňuje aj nakladaná červená repa.
Je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, železa a antioxidantov. Fermentovaná červená repa podporuje detoxikáciu pečene a zlepšuje krvný obeh. Kimči, ktoré pochádza z Ďalekého východu, môže byť tiež zaujímavou voľbou.
Toto kórejské občerstvenie z čínskej kapusty a ostrého korenia obsahuje vitamíny A, C, B a probiotiká. Má silný protizápalový účinok a podporuje imunitu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odoláva chorobám, lieči nedostatky a podporuje črevá. Piť nalačno
Správne zmiešajte a pite každý deň. Z čriev odstráni až 15 kg usadenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.