30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sabbir Digital).
Paradajky sú cenené pre svoju chuť, vôňu a všestranné využitie. Výborne sa hodia na prípravu sendvičov alebo ako prísada do mnohých jedál. Aby ste si mohli čo najdlhšie vychutnávať ich čerstvosť, oplatí sa vedieť, ako ich správne skladovať. Mnohí ľudia si ani neuvedomujú, že svojím konaním nevedomky urýchľujú znehodnotenie paradajok. Zistite preto, na čo si dávať pozor.
Zle uskladnené paradajky sa rýchlo kazia a už sa nedajú použiť. Našťastie môžete ich čerstvosť predĺžiť dokonca dvakrát. Stačí ich len správne skladovať a nerobiť pri tom bežné chyby. To platí pre uchovávanie paradajok v chladničke aj mimo nej.
Ako skladovať paradajky, aby vydržali dlhšie čerstvé? Na umiestnení záleží
Chuť čerstvých a šťavnatých paradajok dopĺňa nielen sendviče, ale aj šaláty a mnohé jedlá. Bohužiaľ, nemajú dlhú trvanlivosť a pri nesprávnom skladovaní sa môžu pokaziť ešte rýchlejšie. Aby sme tomu predišli, je dôležité začať otázkou, kde je najlepšie paradajky skladovať.
- Na zachovanie ich chuti, štruktúry a vône je najlepšie skladovať ich mimo chladničky, pri izbovej teplote.
- Odporúča sa skladovať ich na suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla, ktoré urýchľuje dozrievanie, a tým paradajky kazí.
- Treba tiež dbať na dostatočnú cirkuláciu vzduchu, preto plastové nádoby nie sú dobrou voľbou.
- Pri izbovej teplote je najlepšie skladovať paradajky stopkami nadol, čím sa predíde nežiaducim faktorom, ktoré urýchľujú ich kazenie.
- Je dobré skladovať ich vo vzdušnom koši, drevenej škatuli alebo papierovej škatuli, ktorá zabezpečuje vetranie.
Skladovanie paradajok v chladničke. Kedy sa to oplatí?
Skladovanie paradajok v chladničke nie je vždy zlou voľbou. Keď sú ale v chlade, strácajú svoju chuť a arómu, preto sa ich neoplatí jesť hneď, ako ich vyberiete z chladničky. Počkajte po vybratí aspoň pol hodiny a budete si môcť opäť vychutnať ich lahodnosť.
Chladnička je vhodným miestom na uskladnenie zrelých paradajok, o to viac v horúcom počasí. Účinne tak predĺžite ich trvanlivosť a zachováte ich vlastnosti. Ide o účinný spôsob, ako oddialiť kazenie paradajok.
- Najlepšie je skladovať paradajky v chladničke v uzavretých nádobách, aby boli chránené pred inými pachmi.
- Určite by ste ich mali vybrať z fóliových alebo plastových obalov, v ktorých sa hromadí vlhkosť, a tým sa urýchľuje ich kazenie.
Skladovanie paradajok. Na čo ešte treba pamätať?
Správne skladovanie paradajok môže až dvakrát predĺžiť ich čerstvosť. To platí aj pre krájané paradajky.
- V tomto prípade je najlepšie urobiť to v chladničke a v uzavretej nádobe. Uloženie paradajok reznou stranou nadol zabráni ich rýchlemu vysušeniu. Takúto paradajku je však najlepšie použiť do dvoch dní.
- Je dôležité si uvedomiť, že chladnička nie je vhodným miestom pre nezrelé paradajky. Tie je najlepšie skladovať pri izbovej teplote vo vzdušných nádobách.
- Ak chcete zrenie urýchliť, jednoducho vedľa nich položte banány alebo jablká. Prirodzený etylén spôsobí, že paradajky dozrejú rýchlejšie. Slnečný parapet je v tomto prípade tiež dobrou voľbou.
TIP: Čerstvé paradajky je možné aj úspešne zamraziť. Tým ich môžete mať vždy po ruke, a hodia sa najmä vtedy, ak náhodou nemáte čas ani chuť behať po potravinách a varenie nepočká.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja mama takto skladuje vlašské orechy. Sú dokonale čerstvé celé roky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.