30.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MSPhotographic).
Olivy sú nielen chutné, ale sú aj zdrojom cenných živín. Je dobre vedieť, že sa líšia nielen farbou a chuťou, ale aj ich vplyvom na naše zdravie. Čierne sú síce sladšie, ale práve zelené majú viac kalórií. V čom sa ešte líšia?
Olivy posilňujú srdce, chránia pred vznikom rakoviny, zmierňujú bolesti pri zápalových procesoch, udržujú zdravé črevá, chránia pred vznikom cukrovky, pomáhajú redukovať hmotnosť, posilňujú imunitný systém a znižujú sezónne alergie. Pravidelné zaraďovanie olív do jedálnička môže pomôcť oddialiť proces starnutia.
Zelené alebo čierne olivy – ako si vybrať?
Zelené aj čierne olivy sú z hľadiska výživovej hodnoty veľmi podobné. Dôležitým rozdielom je však obsah sodíka. Čierne olivy ho majú dvakrát viac ako zelené.
- Zelené olivy môžu obsahovať až 1556 mg sodíka na 100 gramov, zatiaľ čo čierne olivy ho majú viac ako dvakrát toľko.
A to môže byť problém, pretože nadbytok sodíka v strave môže predstavovať problém najmä pre ľudí, ktorí konzumujú veľa soli.
Okrem toho je dobre vedieť, že zelené olivy sú kalorickejšie, čo môže byť dôležité pre tých, ktorí sa starajú o svoju váhu.
Ako olivy nakupovať?
Olivy sú u nás dostupné v slanom alebo kyslom náleve v konzervách, sklenených pohároch alebo v sáčkoch. A samozrejme olivový olej rôznych značiek. Najkvalitnejší je z Talianska – má jemnú až kyslastú chuť.
O tom, ako skontrolovať kvalitu olivového oleja, sme písali nedávno:
Myslíte si, že kupujete kvalitný olivový olej? Tento test všetko ukáže
Ako olivy skladovať?
Olivy v uzatvorenej konzerve, pohári či sáčku môžeme skladovať 1-2 roky. Po otvorení by sa olivy mali skladovať v chladničke, úplne ponorené v ich tekutine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Myslíte si, že kupujete kvalitný olivový olej? Tento test všetko ukáže
Syr Mascarpone – krémová špecialita s všestranným využitím v kuchyni. Ako ho použiť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.