Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Mamka tento koláč robí len dvakrát do roka. Vždy meriame, či má naozaj meter. Rozplýva sa v ústach

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate). Metrový koláč vyvoláva spomienky na detstvo a rodinné sviatky. Je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Hľadáte dokonalý recept? Máme recept na...

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).

Metrový koláč vyvoláva spomienky na detstvo a rodinné sviatky. Je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Hľadáte dokonalý recept? Máme recept na vrstvený, ľahký čokoládový koláč, ktorý sa jednoducho roztápa v ústach.

Metrový koláč vyvoláva spomienky na detstvo a rodinné sviatky.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

V minulosti sa metrový koláč často objavoval na slovenských stoloch pri rôznych rodinných oslavách. Je to jeden z obľúbených klasických koláčov, ktorý, žiaľ, v našich kuchyniach trochu vypadol z obehu. Skladá sa z dvoch druhov cesta, t. j. svetlého a tmavého, s lahodnou pudingovou náplňou. Celok je poliaty chutnou čokoládovou polevou. Moja mama ho pečie len dvakrát do roka – na Vianoce a Veľkú noc.

Ako pripraviť lahodný krém na metrový koláč? Ikonický koláč vás vráti na chvíľu do detstva

Vo väčšine receptov sa kakaové cesto a svetlé cesto pečú oddelene. Ja však pečiem oba naraz, aby som si to uľahčila. Takto to robila aj moja mama. Budete teda potrebovať dve 30 cm dlhé formy a nižšie uvedené prísady:

Pudingový krém:

  • 700 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 žĺtky
  • 170 g pšeničnej múky
  • 160 g masla

Kakaové cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 140 g cukru
  • 70 g vody
  • 80 g oleja
  • 230 g pšeničnej múky
  • 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva
  • 30 g tmavého kakaa

Svetlé cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 140 g cukru
  • 70 g vody
  • 80 g oleja
  • 250 g pšeničnej múky
  • 1 vrchovatá čajová lyžička prášku do pečiva

Čokoládová poleva:

  • 100 ml 33 % smotany
  • 150 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
Príprava metrového koláča si vyžaduje trochu zručnosti, najmä ak chcete dosiahnuť dokonalú kombináciu svetlého a tmavého cesta a pudingového krému.
Foto: shutterstock/Tasty Escapes

Koľko minút pečieme metrový koláč? Mamkin vrstvený koláč -recept

Príprava metrového koláča si vyžaduje trochu zručnosti, najmä ak chcete dosiahnuť dokonalú kombináciu svetlého a tmavého cesta a pudingového krému. S týmto receptom si však môžete byť istí, že torta vyjde vždy perfektne.

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite dve tortové formy.
  2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny. Pridajte vodu, olej a múku s práškom do pečiva a miešajte, kým sa prísady nespoja. Nalejte do jednej z foriem.
  3. Vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte vodu a olej. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a kakaom, potom ju spojte s vaječnou zmesou. Nalejte do druhej formy.
  4. Oba koláče pečieme súčasne približne 35 – 40 minút. Paličkou skontrolujte, či sú upečené.
  5. V 500 ml mlieka rozpustite cukor a vanilkový cukor a priveďte do varu. Vo zvyšných 200 ml mlieka rozmiešajte múku a žĺtky (prípadne pudingový prášok) a vlejte ich do vriaceho mlieka. Miešajte, kým nezhustne, stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte do nadýchanej peny a postupne pridávajte vychladnutý puding.
  6. Zohrejte smotanu, pridajte nalámanú čokoládu a miešajte do hladka.
  7. Oba koláče nakrájajte na plátky a striedavo ich ukladajte, pričom každú vrstvu natrite pudingovým krémom. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
@michaelasistersbakerysk

Ak mám vymenovať len jeden koláč, ktorý sa mi spája s Veľkou nocou, bude to určite metrový koláč podľa receptu mojej maminky. Poďte si ho upiecť tiež: R E C E P T: https://sistersbakery.sk/recipe/metrovy-kolac-s-lahodnou-plnkou/ #sistersbakerysk #kolace #dezert #sladke #velkanoc #pecenie #recepty #spolupraca #kenwood #metrovykolac #zakusky #dezerty

♬ Silent Morning – BGM President
Metrový koláč.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na narodeniny svojho svokra som upiekla hruškovú tortu s drobenkou. Hostia povedali, že bola lepšia ako „klasika“

Čokoládový koláč robím len s hruškami. Sotva stihne vychladnúť, nezostane z neho ani omrvinka


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadne ihly. Ľanový botox na tvár si vyrobíte z dvoch zložiek

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gasani). Aký je najlepší domáci liek na vrásky? Zabudnite na drahé ošetrenia v salónoch. Namiesto toho siahnite do kuchynskej…

Vyberte z kuchynskej skrinky a naneste na tvár. Odstraňuje vrásky lepšie ako botox

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Prírodné kozmetické výrobky sú v každodennej starostlivosti o pleť čoraz obľúbenejšie. V mnohých prípadoch fungujú ako drahá…

Zametajú črevá ako metla a osvetľujú pokožku. Sú turbomotorické, ale Slováci ich nejedia

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1). Je dobré zaradiť do každodenného jedálnička zložky, ktoré sú síce stále nepopulárne, ale majú veľa cenných látok.…

Vaše vlasy budú hladké a hydratované ako po drahej kúre. Robte to dvakrát týždenne

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Sú vaše vlasy krepaté a suché? Potom vašim vlasom chýba vlhkosť. Nemusíte chodiť ku kaderníkovi na drahé ošetrenie.…

Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov