1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Garna Zarina).
Zemiakové placky sú chutné, rýchle a jednoduché jedlo. Práve vďaka tomu sa často dostávajú na naše stoly. Hoci ich príprava nie je žiadna kvantová fyzika, existujú chyby, ktoré robia jedlo nepoužiteľným. Prečo sú placky zvnútra surové a zvonka spálené? Na vine je samozrejme teplota.
Zemiakové placky majú v srdciach Slovákov osobitné miesto. Zdá sa teda, že ich prípravu sme zvládli na výbornú a pri príprave zmesi a vyprážaní nás už nič nemôže prekvapiť.
Skutočnosť však nie je taká ružová. Existujú malé chyby, ktoré môžu ovplyvniť neskoršiu chuť placiek a ich celkovú vhodnosť na konzumáciu. Mnohí ľudia sa okrem iného pýtajú, prečo sú zemiakové placky zvnútra surové a zvonka spálené? Odpoveď na túto otázku nie je zložitá. Všetko to súvisí so správnou technikou a teplotou vyprážania.
Prečo sú placky zvnútra surové a zvonka spálené?
Zemiakové placky sa najlepšie smažia na poriadnej panvici s hrubým dnom a najlepšie s nepriľnavým povrchom. Na hrubšiu a kvalitnú panvicu môžete naliať menej tuku, čo ovplyvňuje obsah kalórií aj chuť placiek. Ak sa do panvice naleje veľa tuku, placky ho nasiaknu veľa a nebudú také chutné.
Panvica by mala byť tiež dobre rozohriata. Ale čo to znamená dobre? Ak je príliš studená, placky sa prilepia a môžu sa rozpadnúť, keď sa ich pokúsite obrátiť. Okrem toho, ak je tuk príliš studený, placky absorbujú viac tuku. Ak je príliš horúca, zemiakové placky budú vnútri surové a zvonka spálené. Surové zemiaky sa nedajú jesť, takže všetko vyprážanie bude zbytočné.
Optimálna teplota je 180 až 190 stupňov Celzia. Preto je najlepšie zvoliť tuk s vysokým bodom dymivosti, napríklad repkový olej. Teplotu môžete merať kuchynským teplomerom, alebo ak ho nemáte, použite jednoduchý trik. Predtým, ako dáte na panvicu prvé placky, vhoďte do nej najprv len kúsok cesta. Mal by sa okamžite začať zrážať, ale nie hnednúť. Zemiakové placky smažte približne 2 až 4 minúty z každej strany.
Pijú zemiakové placky tuk? Pridajte do nich jednu zložku
Zemiakové placky nasiaknuté tukom nie sú nič príjemné a už vôbec nie zdravé. Bohužiaľ, často majú tendenciu vypiť ho takmer do bezvedomia. Vieme, ako tomu zabrániť. Stačí na to len malý výrobok, ktorý má v kuchynskej skrinke pravdepodobne každý. Všetko je to o octe. Predtým, ako dáte cesto na panvicu, ho tiež poriadne sceďte. Čím menej vody v zemiakovej zmesi, tým budú placky chrumkavejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na panvicu. Zemiakové placky pečené v rúre sú dvakrát chrumkavejšie
Najlepšie zemiakové placky na svete. Mama do nich pridáva tajnú prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.