1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jelena Stanojkovic).
Chren je rastlina, ktorá sa často používa v našej kuchyni. Oceňujeme ho najmä pre jeho chuť, ale málokto vie, že je skvelý aj vo forme sirupu, ktorý podporuje nielen našu imunitu, ale aj chudnutie. Poradíme vám, ako si pripraviť chrenový sirup a ako ho dávkovať.
Chren je obľúbená koreňová zelenina, ktorá sa pestuje v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Spájame si ho najmä s prílohou alebo prísadou do polievok a omáčok. Chren je však aj zelenina, ktorá podporuje prirodzené procesy v tele, posilňuje našu imunitu a uľahčuje chudnutie. Preto sa oplatí pripraviť si z neho zdravý sirup.
Chren a zdravie – aké má vlastnosti?
Chren obyčajný sa zaraďuje medzi rastliny z čeľade kapustovitých. Získal si priazeň ako korenie a príloha, ktorá zvyšuje pikantnosť a chuť. Zároveň je to zelenina s mnohými cennými vlastnosťami pre naše zdravie. Ukázalo sa totiž, že chren je vynikajúcim prírodným posilňovačom imunity.
- Je totiž zdrojom fytoncídov a vitamínu C. Ide o zložky, ktoré vykazujú antibakteriálne vlastnosti a stimulujú telo k prirodzenej regenerácii. Vďaka tomu sa chren oplatí používať počas zápalu dutín alebo prechladnutia.
- Chren sa už roky používa aj v ľudovom liečiteľstve na pomoc pri liečbe infekcií horných dýchacích ciest, pretože zložky, ktoré obsahuje, pomáhajú vykašliavať.
- Okrem toho je chren skvelý aj pre našu postavu. Podporuje metabolizmus a vylučovanie tráviacich štiav.
- Navyše vďaka svojej pikantnosti nielenže zvyšuje kulinárske kvality jedál, ale svojím obsahom enzýmov podporuje aj peristaltiku čriev. Tým sa minimalizuje výskyt pálenia záhy a zápchy. Preto je chren skvelou voľbou, ak chcete podporiť prirodzené tráviace procesy.
Okrem toho táto zelenina vykazuje vlastnosti ako:
- antioxidant
- antimikrobiálny
- antioxidačný
- protizápalový
Ako pripraviť chrenový sirup? Tento recept je veľmi jednoduchý
Ak sa chceme postarať o svoje zdravie a postavu, môžeme si pripraviť chrenový sirup. Jeho príprava nie je zložitá. Všetko, čo potrebujete, sú:
- korene chrenu
- med
- citrónová šťava
- pohár teplej, prevarenej vody
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je dôkladné očistenie koreňov chrenu. Ak je to možné, je dobré vyhnúť sa lúpaniu a sústrediť sa na jeho vydrhnutie.
- Potom chren nastrúhajte najemno a vložte ho do sklenenej nádoby.
- Zalejte vodou a pridajte med. Na 2 korene chrenu pripadajú 3 polievkové lyžice medu.
- Okrem toho prilejte 6 polievkových lyžíc citrónovej šťavy.
- Celú zmes dôkladne premiešajte alebo rozmixujte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
- Zmes nechajte odstáť týždeň, pričom ju udržiavajte pri izbovej teplote. Po uplynutí tohto času tekutinu preceďte cez hustú gázu a prelejte do tesne uzatvárateľnej fľaše alebo pohára a uložte do chladničky.
- Pri príprave chrenového sirupu sa oplatí použiť lipový med, ktorý je bohatý na zdraviu prospešné hodnoty.
- Ak ho chceme obohatiť o ďalšie vitamíny, môžeme pridať cesnak, koreň zázvoru, kurkumu a cibuľu.
Čo sa týka dávkovania sirupu, odporúča sa konzumovať 1 čajovú lyžičku tekutiny 2-krát denne. Nezabudnite ho však užívať nalačno, pretože by mohol podráždiť žalúdok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto obľúbené korenie je záchranou pri kašli. Stačí, ak ho budete štvrť hodiny namáčať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.