3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ika Rahma H).
Myslíte si, že chuti domáceho chleba sa nič nevyrovná? Možno ste zvyknutí na chlieb s chrumkavou kôrkou, takže je čas na kulinársky experiment. Japonský mliečny chlieb má ľahké a nadýchané vnútro ktoré možno prirovnať k obláčiku na tanieri. Svoje vlastnosti si zachováva niekoľko dní, hoci má aj nevýhodu – je taký chutný, že v okamihu zmizne z tanierov.
Alternatíva k obyčajnému chlebu. Zoznámte sa s mliečnym chlebom
- Tajomstvom pečenia je tangzhong, pasta vyrobená z mlieka a pšeničnej hladkej múky. Pridáva sa v správnej fáze prípravy chleba a je zodpovedná za jeho bezkonkurenčnú chuť. Mliečnemu chlebu dodáva ľahkú štruktúru.
- V Japonsku sa niekedy označuje ako fuwa fuwa, čo možno preložiť ako niečo mäkké, nadýchané a nadýchané.
- Upečený výrobok, známy aj ako shokupan, sa rozplýva v ústach a vydrží čerstvý až štyri dni.
V krajine rozkvitnutých čerešní je obľúbený a na jeho pečenie sa špecializujú najmä pekárne na ostrove Hokkaido. Je však dôležité poznamenať, že nejde o typicky japonskú špecialitu a že k receptúre prispeli americké vplyvy.
Japonský mliečny chlieb – recept
Recept nie je zložitý, ale vyžaduje si určitú dávku trpezlivosti a pozornosti. Predpokladáme však, že si ho rýchlo osvojíte a že sa k mliečnemu chlebu budete často vracať.
Budete potrebovať:
Na tangzhong:
- 80 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
Na cesto:
- 10 g čerstvého droždia
- 150 ml teplého mlieka
- 350 g hladkej múky
- 1 polievkovú lyžicu cukru
- štipku soli
- 1 vajce
- 1 polievkovú lyžicu mäkkého masla
Príprava:
- Svoju prácu začnite prípravou tangžongu. Na tento účel nalejte do malého hrnca 80 ml mlieka a potom prisypte dve polievkové lyžice múky. Varte na miernom ohni a občas premiešajte. Zmes bude hotová, keď jej konzistencia bude podobná pudingu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Keď zmes „odpočíva“, môžete sa postarať o ďalšie kroky pri príprave vášho pohostenia. Začnite so kváskom. Rozpustite 10 g čerstvého droždia v 150 ml teplého mlieka. Pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru a jednu polievkovú lyžicu pšeničnej múky. Zmiešajte a odložte na teplé miesto.
- Je čas na miesenie chlebového cesta. Do hlbokej misy nasypte 350 g múky, jednu polievkovú lyžicu cukru a štipku soli. Pridajte vajce, kvások a jednu polievkovú lyžicu mäkkého masla. Mieste cesto ručne alebo pomocou mixéra.
- Medzitým po malých častiach pridajte predtým pripravený tangzhong.
- Cesto nechajte odpočívať v teple jednu hodinu.
- Cesto rozdeľte na tri časti.
- Každú z nich rozvaľkajte na dlhý a úzky pás a potom zrolujte. Uložte ich vedľa seba do formy na pečenie tak, aby sa navzájom dotýkali. Odložte nabok a nechajte ešte hodinu kysnúť.
- Predhrejte si rúru na 170 °C a aktivujte režim ohrevu „hore a dole“.
- Mliečny chlieb pečte 30-35 minút.
Nápad na sladké raňajky
Pred ochutnávkou počkajte, kým mliečny chlieb vychladne. Tento čas môžete využiť na výber správnej kombinácie pre vaše chuťové poháriky. Jemné pečivo sa výborne kombinuje so sladkými výrobkami.
- K japonskému chlebu sa hodia všetky druhy džemov a marmelád.
- Med, domáca čokoláda alebo orechový krém budú tiež to pravé.
- Gurmáni, ktorí hľadajú netradičné kombinácie, si ho vychutnávajú aj spotravinami, ako sú vajcia, tuniak a majonéza.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako upiecť chlieb bez droždia alebo kvásku? Je to možné, pozrite si tento recept
Príprava trvá len 5 minút a vôňa pretrváva počas celého dňa. Takýto chlieb v pekárni nenájdete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.