4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ad-foto).
Červená repa je cenená nielen pre svoju chuť, ale aj pre mnohé zdravotné vlastnosti. Stala sa známou ako superpotravina. Bohužiaľ, nie v každej kuchyni sa vyskytuje kvôli dlhému času varenia. Ukázalo sa však, že sa dá uvariť za menej ako hodinu, a pritom si zachová všetky svoje výživové hodnoty. Stačí k nej pridať jeden produkt, ktorý určite máte v kuchynskej skrinke.
Varená červená repa je skvelým doplnkom mnohých jedál. Jej intenzívna chuť sa výborne hodí ku kotletám, pečenej kačici alebo rezňom. Možno z nej pripraviť aj chrenovú marmeládu, ktorá sa podáva s klobásami, bravčovou panenkou alebo vajíčkami uvarenými natvrdo. Možností je naozaj veľa. Bohužiaľ, príprava týchto jedál je dosť náročná vzhľadom na dlhý čas varenia repy. Tu je niekoľko účinných spôsobov, ako tento proces urýchliť.
Skráťte čas varenia repy – použite cukor
- Varenie červenej repy trvá až hodinu a pol. Čas varenia je dlhý, ak kupujete staršiu a veľkú zeleninu. Ak chceme proces skrátiť, mali by sme si najprv vybrať mladé a menšie kusy.
Červenú repu môžeme uvariť oveľa rýchlejšie, ak použijeme trik s cukrom.
- Stačí pridať jednu polievkovú lyžicu tohto výrobku do vody.
Pri tejto metóde zelenina zmäkne v rekordne krátkom čase a získa intenzívnu farbu.
Ďalšie spôsoby rýchlej prípravy červenej repy – mikrovlná rára, tepelný šok aj pečenie
Červenú repu môžete rýchlo uvariť aj pomocou mikrovlnej rúry. Aj takto pripravená si zachová všetky svoje výživové vlastnosti.
- Celú červenú repu vložte do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a pridajte do nej asi 2 polievkové lyžice vody.
- Misku prikryte vekom vhodným do mikrovlnnej rúry alebo plastovou fóliou, pričom nechajte malý otvor na únik pary.
- Mikrovlnnú rúru ohrievajte na vysoký výkon približne 5 až 10 minút, v závislosti od veľkosti červenej repy a výkonu vašej mikrovlnnej rúry. Väčšia repa môže trvať dlhšie.
- Opatrne vyberte nádobu z mikrovlnnej rúry (bude horúca!) a nechajte repu niekoľko minút odstáť.
- Keď je repa dostatočne chladná, môžete ju ľahko olúpať pomocou papierovej utierky alebo opláchnutím pod studenou vodou.
Červenú repu môžeme uvariť rýchlejšie pomocou tzv. tepelného šoku.
- Zeleninu najprv varíme 30 minút vo vriacej vode a po tomto čase ju preložíme do druhého hrnca naplneného studenou vodou a kockami ľadu.
- Tepelný šok repu zmäkčí – nebudeme ju musieť ďalej variť.
- Okrem toho tento spôsob uľahčuje aj lúpanie, ktoré môže byť tiež problematické.
Väčšina ľudí túto zeleninu varí, hoci v skutočnosti ju môžete aj upiecť.
- Stačí červenú repu zabaliť do alobalu, pokvapkať olivovým olejom a piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 45 minút až hodinu, záleží od jej veľkosti.
- Tento spôsob rýchlej prípravy červenej repy zaručuje jej intenzívnejšiu chuť. Rovnako ako pri varení, aj pri pečení zachováme všetky jej výživové hodnoty.
Pri varení tejto zeleniny nezabudnite olúpať šupku. Iba tak si zachová svoju prirodzenú farbu a všetky živiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý pohár je vitamínovou bombou. Postupujte podľa tohto receptu a zima prejde bez chorôb
Je to prírodné probiotikum pre črevá. Dostanete ho v každom obchode so zeleninou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.