3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vkuslandia).
Ako pripraviť mleté rezne, ktoré sú šťavnaté, aromatické, plné chuti a jednoducho najlepšie na svete? Nie je to žiadna čierna mágia, ale oplatí sa dbať na niekoľko vecí. Jedno pravidlo je obzvlášť dôležité. Vôbec nejde o mäso alebo tuk.
Mleté rezne sú nepochybne jedným z hlavných jedál slovenských domácností a márne by ste hľadali niekoho, kto by opovrhol šťavnatým rezňom so zemiakmi. Predtým, ako sa pustíme do chutného rezňa, musíme ho najprv pripraviť, a aby sme ho mohli pripraviť, je dobré vedieť, aké chyby nerobiť.
Môžeme sa do sýtosti hádať o tom, ktoré mäso je najlepšie mleté. Niektorí si pevne stoja za bravčovým mäsom, iní s radosťou kombinujú bravčové a hovädzie mäso a ďalší sa rozhodnú pre jemné morčacie mäso. Nech už si vyberiete akékoľvek mäso, najdôležitejšia je konzistencia mletej zmesi. Nesmie byť príliš riedka, inak sa rezne na panvici rozpadnú a pri vyprážaní stratia šťavnatosť a chrumkavosť. Nesmú byť ani príliš tvrdé, pretože potom pri konzumácií musíte zápasiť s nožom a to vám vezme všetku radosť z jedenia. Čo teda môžete urobiť, aby boli mleté rezne vždy dokonalé? Všetko je to o vajíčkach.
Koľko vajec na mleté mäso? Zapíšte si toto pravidlo a vyveste nad sporák
Pokiaľ ide o vajcia na mleté mäso, jedno pravidlo vám vždy umožní urobiť najlepšie rezne. Na pol kilogramu mletého mäsa pripadá vždy jedno vajce. Účelom vajíčka je spojiť ingrediencie dohromady. Ak sa pridá príliš málo vajec, rezne sa rozpadnú, ak príliš veľa, budú tvrdé a nechutné. Tu je recept na mleté mäso, ktoré chutí ako od babičky – veď babičky túto zásadu určite veľmi dobre poznali.
Recept na mleté rezne. Budú chutiť presne ako od babičky
Ingrediencie:
- 1 kg mletej bravčovej krkovičky alebo pliecka, najlepšie mierne prerasteného,
- 1 vyschnutý rožok namočený v mlieku,
- 2 vajcia,
- 1 cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- prípadne 2 PL nasekanej petržlenovej vňate,
- polovica malej papriky (nepovinné),
- strúhanka,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- tuk na vyprážanie, najlepšie masť.
Mleté rezne – ako na to:
- Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masle alebo na troche masti, kým nezosklovatie. Papriku nakrájame na drobné kocky a cesnak pretlačíme.
- Mleté mäso vložíme do misy a pridáme rožok scedený z mlieka. Pridáme osmaženú cibuľu, papriku, cesnak a petržlenovú vňať (ak ju používame).
- Rozšľahajte vajcia a pridajte korenie. Mäsovú zmes intenzívne miesime, kým nie je pevná a mierne lepkavá. Pridajte trochu perlivej vody.
- Mokrými rukami vytvarujte z mäsovej zmesi rezne. Každý rezeň dôkladne obalíme v strúhanke a vložíme do horúceho tuku.
- Smažte na miernom ohni, kým nie sú zlatisté a chutné z oboch strán. Podávajte s obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.