3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG).
Kľúčom k zdraviu a pohode je vyvážená strava. Ak bojujete s príliš vysokou hladinou cholesterolu alebo chcete znížiť svoju hmotnosť, oplatí sa do vášho jedálnička zaradiť šošovicu. Pravidelná konzumácia šošovice môže organizmu priniesť mnoho výhod. Zistite, prečo sa oplatí jesť šošovicu a aké jedlá sa z nej dajú pripraviť.
Podľa odborníkov môže pravidelná konzumácia šošovice pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Štúdie a výsledky ukázali, že konzumácia 1 šálky varenej šošovice denne počas 12 týždňov má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a nespôsobuje žalúdočné problémy.
Prečo jesť šošovicu pravidelne?
Šošovica je mimoriadne prospešná pre naše zdravie. Nielenže je výživná a sýta, ale má aj mnoho cenných zložiek. Je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov, bielkovín, minerálov a antioxidantov. Okrem iného obsahuje veľa vitamínu C, vitamínu B1, riboflavínu, niacínu, kyseliny listovej, železa, horčíka a draslíka. Vďaka tomu je mimoriadne dôležitou súčasťou stravy.
Štúdie navyše dokazujú, že pravidelná konzumácia šošovice má pozitívny vplyv na liečbu cukrovky a predchádza ochoreniam tráviaceho traktu. Okrem toho má protizápalové a antioxidačné účinky.
Okrem toho vysoký obsah vlákniny v šošovici prispieva aj k regulácii hladiny cholesterolu v krvi, pretože zložky vlákniny majú schopnosť inhibovať syntézu cholesterolu. Šošovica sa odporúča aj ľuďom, ktorí bojujú s nadváhou, pretože vláknina, ktorú obsahuje, „zaplní“ žalúdok na dlhšiu dobu a potláča pocit hladu.
Čo môžeme pripraviť zo šošovice?
Šošovica je nielen veľmi zdravá a skvelá pre naše telo, ale aj chutná. Okrem toho sa výborne kombinuje s mnohými surovinami, takže ju môžeme použiť do najrôznejších jedál. Preto nie je ťažké zaradiť šošovicu do svojho každodenného jedálnička. Tu je niekoľko inšpirácií na jedlá s jej použitím:
- Šalát s jahňacím šalátom, šošovicou a dulami – to je dokonalé jesenné jedlo. Jahňací šalát, ktorý má ostrú a orechovú chuť, sa dokonale hodí ku kyslým dulam a sýtej šošovici. Pred podávaním sa šalát poleje medovou zálievkou.
- Šošovicová polievka s marhuľami – toto je výživné jedlo, ktoré vás zahreje počas chladnejších dní. Polievka sa varí približne pol hodiny. Stačí prepláchnuť šošovicu a uvariť ju so zeleninovým vývarom a marhuľami. Oplatí sa ju dochutiť korením a citrónovou šťavou.
- Šalát so šošovicou, ricottou a červenou repou – ide o chutný a ľahký šalát pozostávajúci z rukoly, mladých cviklových listov, šošovice, ricotty a carpaccia z červenej repy. Jeho príprava nám zaberie niekoľko minút a je skvelý na obed alebo večeru.
- Šošovica so zemiakmi a nadrobenou fetou – ide o rýchle a chutné jedlo pripravené z jedného hrnca. Stačí len skombinovať šošovicu s cibuľou a červenou paprikou a doplniť zemiakmi a paradajkovou omáčkou. Nakoniec, keď je jedlo uvarené, je dobré ho posypať fetou.
- Paštéta z fazule a šošovice – je to skvelá voľba pre vegetariánov, pretože táto paštéta neobsahuje ani gram mäsa. Pri jej príprave môžete pridať trochu chilli. Ak však nemáte radi pikantné chute, stačí skombinovať spoľahlivé duo šošovice a fazule.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačia dve polievkové lyžice ľanových semienok denne. Vaše črevá a srdce sa vám poďakujú
Elixír imunity voči jesennému prechladnutiu. Jednoduchá príprava a účinnosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.