Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Mrkva v tejto podobe je oveľa lepšia ako tradičný šalát. Pochutná si na nej celá rodina

4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock). Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym...

4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock).

Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí, ale aj kuchynských tradicionalistov. Ste zvedaví na túto verziu? Určite vyskúšajte dusenú mrkvu na marocký spôsob!

Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí. Ste zvedaví na túto verziu?
Foto: shutterstock/skyfotostock

Všetko sa začína aromatickým korením

Kľúčovým prvkom tohto šalátu je korenie, ktoré mu dodáva intenzitu a hĺbku chuti. Marocká kuchyňa je známa svojimi bohatými vôňami a korenistými tónmi, ktoré dokonale zvýrazňujú chuť zeleniny vrátane mrkvy.

  • Základom tohto pokrmu je garam masala – zmes korenia, ktorá spája teplé tóny škorice, kardamónu a korenia.

Pre plný účinok sa pridáva aj cesnak, sladká paprika a čerstvý koriander. Pre tých, ktorí si koriander spájajú s nepríjemnou chuťou, je skvelou náhradou petržlenová vňať, ktorá tomuto jedlu tiež dodá sviežosť.

Ingrediencie, ktoré prinesú na tanier marockú atmosféru

Okrem korenia prispievajú k jedinečnosti pokrmu aj ďalšie prísady, ako je citrónová alebo pomarančová šťava, ktoré mu dodávajú miernu kyslosť. Vďaka citrusom je chuť dusenej mrkvy vyvážená a jemne osviežujúca a dokonale ladí s koreninami. Pridanie cukru rozbíja výrazné tóny korenia a dodáva mierne sladkú príchuť, ktorá sa dokonale spája s ostatnými prísadami. Výsledkom je jedlo plné chuťových kontrastov, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok.

Ako pripraviť mrkvu na marocký spôsob?

Príprava dusenej mrkvy na marocký spôsob je jednoduchá a konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní. Ste pripravení na kulinársku cestu do farebného Maroka plného slnka, chutí a vôní? Začnite prípravou mrkvy podľa tohto receptu.

Konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvej mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička garam masala
  • ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
  • šťava z jedného citróna alebo polovice pomaranča
  • 1 čajová lyžička cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvý koriander alebo petržlen (na posypanie)

Príprava:

  1. Mrkvu dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vďaka tomu sa počas dusenia rýchlo prejaví chuť korenia a skráti sa čas varenia.
  2. Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak, garam masalu a sladkú papriku. Za stáleho miešania smažte korenie asi 1 minútu, kým nezačne vydávať intenzívnu arómu.
  3. Do korenia na panvici pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a premiešajte ju, aby sa dobre obalila v aromatickom korení.
  4. Pridajte citrónovú (alebo pomarančovú) šťavu a cukor, premiešajte a mrkvu prikrytú duste asi 10-15 minút. Občas premiešajte, aby bola rovnomerne ochutená a neprilepila sa na dno panvice.
  5. Keď je mrkva mäkká, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou, ktoré dodajú pokrmu extra sviežosť. Vychutnajte si ju.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Teraz ich zbierate v lese. Charakteristickú chuť im dodáva nálev

Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zametajú črevá ako metla a osvetľujú pokožku. Sú turbomotorické, ale Slováci ich nejedia

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1). Je dobré zaradiť do každodenného jedálnička zložky, ktoré sú síce stále nepopulárne, ale majú veľa cenných látok.…

Vaše vlasy budú hladké a hydratované ako po drahej kúre. Robte to dvakrát týždenne

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Sú vaše vlasy krepaté a suché? Potom vašim vlasom chýba vlhkosť. Nemusíte chodiť ku kaderníkovi na drahé ošetrenie.…

Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

Takto odstránite aj najodolnejšie škvrny z obrusu. Na druhý deň sviatkov bude opäť snehobiely

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Sviatočná hostina sa môže v okamihu zmeniť na katastrofu, keď sa na váš biely obrus vyleje…

Pôsobí ako zlato na pečeň a chutí ako vajce! Stačí štipka k raňajkám

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ana_Malee). Tento málo známy poklad z Indie a Havaja môže zásadne zlepšiť vaše trávenie a zdravie pečene. Pritom stačí…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov