4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina).
Plytvanie chlebom je nielen plytvaním peniazmi, ale aj zbytočnou záťažou pre životné prostredie. V reakcii na tento problém kulinárski odborníci navrhujú, ako efektívne využiť mrazničku na predĺženie trvanlivosti chleba bez straty jeho vlastností.
Prečo sa oplatí používať mrazený chlieb? Je to nielen spôsob, ako zabrániť plytvaniu, ale aj možnosť mať obľúbený chlieb v zásobe, čo je ideálne pre zabúdajúcich ľudí. Keď sa chlebník náhle minie, jednoducho siahnite do mrazničky a vytiahnite ďalší čerstvý. Ako však správne zamraziť chlieb?
Mrazenie chleba
Chlieb určený na zmrazenie by mal byť predovšetkým čerstvý, ale už vychladnutý. Dôležitý je aj správny obal – odporúčajú sa sáčky so zipsom alebo špeciálne nádoby, aby sa zabránilo vysychaniu chleba a strate jeho chuti.
Ďalším praktickým tipom je zmrazovanie nakrájaného chleba – keď plátky vložíme do samostatných vrecúšok za sebou, zabránime ich zlepeniu a uľahčíme ich neskoršie vybratie z mrazničky. To nám tiež umožňuje rozmrazovať naraz len toľko plátkov, koľko potrebujeme.
Ako získať späť chrumkavosť mrazeného chleba?
Je to jednoduché – stačí ho poriadne rozmraziť. Pomocou nádoby a rúry na pečenie obnovíte chlebu chutnú kôrku. Dôležité je len sledovať proces rozmrazovania, aby sa chlieb v predhriatej rúre nevysušil. Zmrazený chlieb vyberte na vrchnú dosku sporáka. Zapnite rúru na 180 °C a keď je predhriata, vložte chlieb do rúry. Po niekoľkých minútach ho vyberte a vychutnajte si lahodný, voňavý a chrumkavý chlieb, akoby bol priamo z pekárne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Biblický hit odporúčaný odborníkmi na výživu. Vyskúšajte ho raz a už nebudete jesť žiadny iný chlieb
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.