4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina).
Plytvanie chlebom je nielen plytvaním peniazmi, ale aj zbytočnou záťažou pre životné prostredie. V reakcii na tento problém kulinárski odborníci navrhujú, ako efektívne využiť mrazničku na predĺženie trvanlivosti chleba bez straty jeho vlastností.

Foto: shutterstock/Dariia Belkina
Prečo sa oplatí používať mrazený chlieb? Je to nielen spôsob, ako zabrániť plytvaniu, ale aj možnosť mať obľúbený chlieb v zásobe, čo je ideálne pre zabúdajúcich ľudí. Keď sa chlebník náhle minie, jednoducho siahnite do mrazničky a vytiahnite ďalší čerstvý. Ako však správne zamraziť chlieb?
Mrazenie chleba
Chlieb určený na zmrazenie by mal byť predovšetkým čerstvý, ale už vychladnutý. Dôležitý je aj správny obal – odporúčajú sa sáčky so zipsom alebo špeciálne nádoby, aby sa zabránilo vysychaniu chleba a strate jeho chuti.
Ďalším praktickým tipom je zmrazovanie nakrájaného chleba – keď plátky vložíme do samostatných vrecúšok za sebou, zabránime ich zlepeniu a uľahčíme ich neskoršie vybratie z mrazničky. To nám tiež umožňuje rozmrazovať naraz len toľko plátkov, koľko potrebujeme.

Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael
Ako získať späť chrumkavosť mrazeného chleba?
Je to jednoduché – stačí ho poriadne rozmraziť. Pomocou nádoby a rúry na pečenie obnovíte chlebu chutnú kôrku. Dôležité je len sledovať proces rozmrazovania, aby sa chlieb v predhriatej rúre nevysušil. Zmrazený chlieb vyberte na vrchnú dosku sporáka. Zapnite rúru na 180 °C a keď je predhriata, vložte chlieb do rúry. Po niekoľkých minútach ho vyberte a vychutnajte si lahodný, voňavý a chrumkavý chlieb, akoby bol priamo z pekárne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Biblický hit odporúčaný odborníkmi na výživu. Vyskúšajte ho raz a už nebudete jesť žiadny iný chlieb
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.