4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina).
Často sa stáva, že starý chlieb skončí v odpadkovom koši, aj keď je ešte šanca ho zachrániť. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých trikov, vďaka ktorým bude chlieb opäť chutný a chrumkavý. Pozrite sa, ako to urobiť jednoducho a rýchlo, bez toho, aby ste museli míňať ďalšie peniaze.
Chlieb je nepochybne základnou zložkou tradičných slovenských raňajok. Takmer každý z nás prakticky každý deň siahne po rýchlom sendviči. Nanešťastie, chlieb rýchlo stuhne a často ho vyhadzujeme do koša. Našťastie existujú osvedčené spôsoby, ako chlieb alebo rožky jednoducho osviežiť a znovu použiť.
Chlieb – ako ušetriť? Stačí použiť jeden výrobok
Tvrdý chlieb je častým problémom v každej kuchyni. Najčastejšie stráca svoju čerstvosť už po niekoľkých dňoch, čo mnohých ľudí núti rozhodnúť sa ho vyhodiť. Takémuto plytvaniu potravinami sa však dá predísť. Ak chlieb a rožky nesplesniveli, ale iba stvrdli, je možné ich ešte zachrániť. Stačí použiť jednoduchú a rýchlu metódu.
- Najlepším trikom je navlhčiť bochník alebo kaiserky vodou, potom ich zabaliť do alobalu a vložiť do rúry. Zariadenie predhrejte na 150 stupňov Celzia a chlieb v ňom nechajte maximálne 10 minút. Po tomto čase bude opäť chrumkavý a čerstvý ako v prvý deň nákupu.
- Ďalším, ešte rýchlejším spôsobom je použitie mikrovlnnej rúry. V tomto prípade však siahneme po papierovej utierke a na zabalenie tvrdého chleba použijeme vlhké obrúsky. V mikrovlnnej rúre ho nechajte maximálne pol minúty.
Akým ďalším spôsobom môžeme v našej kuchyni využiť tvrdý chlieb a rožky? Ukazuje sa, že riešení je pomerne veľa.
Chlieb vhodný na pečenie v rúre. Už ho nikdy nevyhodíte
Ak vás zaujíma, čo iné môžete urobiť so starým chlebom namiesto toho, aby ste ho vyhodili, myslite na krutóny. Je to príloha, ktorá sa skvele hodí do šalátov a sezónnych polievok.
- Stačí, ak suchý chlieb nakrájate na kocky, zľahka pokvapkáte olivovým olejom a posypete korením.
- Potom kúsky upečte v rúre na špeciálnom papieri, aby sa neprilepili na plech.
- Hotové krutóny môžete použiť aj ako občerstvenie namiesto čipsov.
Plátky už mierne vysušeného chleba sa budú dobre hodiť aj na zapekanie. Recept je jednoduchý.
- Spočíva v naaranžovaní cibule, šunky a syra na kúsky chleba.
- Celé sa to potom zapečie a podáva ako pohodlné a rýchle občerstvenie.
- Pokrm sa dá prispôsobiť a vylepšiť.
Existuje mnoho nápadov na použitie tvrdého chleba. Oplatí sa pozrieť si ich skôr, ako vyhodíte chlieb, ktorý je stále naozaj dobrý.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb jemný ako obláčik. Dlho zostáva čerstvý
Ako upiecť chlieb bez droždia alebo kvásku? Je to možné, pozrite si tento recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.