5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Romantic).
Polievky sú základom jedálnička v mnohých slovenských domácnostiach. Sú sýte a chutné. Pravidelne sa objavujú na stoloch a dokážu prekvapiť aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. V mnohých prípadoch jednoduché na prípravu. Čo robiť, keď je polievka príliš slaná? Na zachovanie chuti stačí 15 minút.
Ako sa zbaviť prebytočnej soli v polievke? Existuje niekoľko trikov.
Keď sa dostanú na stôl, mnohým ľuďom sa zbiehajú sliny. Je ťažké predstaviť si večeru bez paradajkovej polievky, zeleninovej alebo kapustovej polievky. Potom je tu celý rad ďalších slovenských polievok. Slováci si ich chuť tak obľúbili, že sa nazývajú rekordérmi v jedení prvých chodov.
- Predpokladá sa, že priemerný občan spotrebuje ročne viac ako 100 litrov rôznych druhov polievok a zakaždým si vychutná ich chuť. Pritom oceňujeme aj ich jednoduchosť.
- Polievky dodávajú telu mnoho živín vrátane minerálnych látok. Tie s vysokým podielom zeleniny obsahujú aj veľa vitamínov, organických kyselín a vlákniny. Tá reguluje trávenie.
- Polievky tiež dobre hydratujú, nezasýtia a zahrejú. Vďaka tomu sú obľúbené najmä na jeseň a v zime.
Slováci polievky zbožňujú. Zároveň sú vraj aj majstri v ich príprave. Zhodujú sa, že jednoduchá príprava je jednou z ich najväčších výhod. Niekedy však aj ten najjednoduchší recept spôsobuje problémy. Najmä ak sa niekedy celkom náhodne do polievky pridá príliš veľa soli. Nič však nie je stratené.
Čo robiť, keď je polievka príliš slaná? Nič nie je stratené. Môžete ju zachrániť
Stačí chvíľka nepozornosti, aby sme polievku presolili. Tá potom zmení chuť a je trochu nevábna. Netreba však podliehať panike. Pomôžu vám jednoduché spôsoby. Skúsení kuchári ich systematicky vyťahujú ako „eso v rukáve“.
- Zemiaky na presolenú polievku. Nenápadná zelenina môže zachrániť kuchynskú katastrofu. Zemiak, ktorý je Slovákom mimoriadne dobre známy, po pridaní do presolenej polievky rýchlo „vysaje“ prebytočný nežiaduci produkt. Stačí zeleninu ošúpať a umyť. Potom ju pridať do vriacej polievky a nechať ju tam 15 minút. Po tomto čase by sa zemiak mal z vývaru vybrať.
- Čo zabíja chuť soli? Ryža. S presolenou polievkou si môžete poradiť aj pomocou ryže. Do vývaru vložte vrecko – nie jednotlivé zrnká – a varte asi 10 minút. Po uplynutí tejto doby vrecko z polievky vyberte.
- Čo neutralizuje soľ? Jablko. So slanou chuťou dokáže bojovať aj jablko. Stačí, ak do vriaceho vývaru na 10 minút vhodíte rozštvrtené ovocie. Po uplynutí tejto doby jablko vyberte. Polievka totiž môže získať jablkovú chuť.
- Ako napraviť polievku, ktorá je príliš slaná? Ak je polievka mierne presolená, môže dobre poslúžiť kôrka chleba. Jednoducho ju na niekoľko minút vhoďte do polievky. Potom ju samozrejme vyberte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepšia polievka na chudnutie. Môžete jesť do sýtosti a kilá budú lietať dole
Je to ideálna polievka na jeseň. Česká verzia vás zasýti na dlhú dobu. Nepotrebujete druhý chod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.