5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek).
Rýchla a jednoduchá príprava a zároveň veľmi zdravá. Avokádová nátierka je skvelým doplnkom k chlebu a aj perfektným nápadom na rýchlu večeru. Ako si pripraviť avokádovú nátierku na chlieb? Odporúčame dva recepty.
Avokádo je v slovenských domácnostiach čoraz obľúbenejšie. A to celkom oprávnene, pretože jeho pravidelná konzumácia podporuje náš imunitný systém, ako aj pečeň, oči a kosti.
Toto ovocie je okrem iného bohaté aj na:
- vitamíny A, B1 a K, E
- nenasýtené tuky omega-3 a omega-6.
Obsahuje tiež:
- fosfor
- vápnik
- draslík
- kyselinu listovú a pantoténovú
- ako aj antioxidant glutatión
Vďaka mnohým zdraviu prospešným zložkám je toto ovocie veľmi prospešné pre naše zdravie a prispieva k správnemu fungovaniu celého organizmu, takže jeho zaradenie do nášho jedálneho lístka bude výbornou voľbou.
Čím by ste sa mali riadiť pri výbere avokáda?
V obchodoch si môžete vybrať z dvoch druhov:
- fuerte (sú viac ovocné a sladké, so zelenou a hladkou šupkou)
- hass (majú orieškovú chuť a tmavšiu šupku, ktorá pri dozrievaní hnedne).
Obe odrody sú chutné a plné živín.
Pri výbere toho správneho avokáda je kľúčová „mäkkosť“ dužiny.
- Vybrané ovocie by nemalo byť ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké.
- Ak je príliš tvrdé, musí niekoľko dní odpočívať, kým sa bude dať jesť.
- Na druhej strane, príliš mäkké sa v okamihu pokazí, alebo ešte horšie, už sme ho kúpili pokazené.
Jednoduchá avokádová nátierka
- Avokádo rozrežte na polovicu a lyžicou potom vydlabte dužinu. Rozdrvte ju vidličkou na pastu.
- Na panvici bez tuku opražte sezamové semienka. Keď sú zlatisté, stiahnite ich z plynu a pridajte k vášmu avokádu.
- Potom pridajte vytlačenú citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa chuti.
- Podavajte s toastom alebo obyčajným chlebom.
Avokádovo-vaječná nátierka
Rovnaký postup ako v predchádzajúcom recepte.
- Avokádo prekrojte na polovicu a dužinu potom vydlabte lyžicou. Rozdrvte dužinu vidličkou na pastu.
- Pridajte citrónovú šťavu.
- Pridajte na kocky nakrájané alebo nastrúhané vajcia uvarené natvrdo, cesnak a zvyšné korenie.
- Dôkladne potom premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť najlepšie raňajky bez chleba? Stačia vám vajcia, paprika a avokádo
Ako zmäkčiť tvrdé avokádo? Zabalte ho a vyklopte. Po 20 minútach bude mäkké ako maslo.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.