6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Jej krájanie nás môže rozplakať. Niet divu, že ľudia stále hľadajú účinné a jednoduché spôsoby ako sa s tým vysporiadať. Ako sa vyhnúť slzám pri krájaní cibule? Ukazuje sa, že stačí jeden šikovný trik s nožom.
Stáva sa to prakticky každému. Sme v kuchyni, krájame cibuľu na večeru a zrazu nám začnú tiecť slzy a páliť oči. Stáva sa to preto, lebo zelenina uvoľňuje do vzduchu dráždivé chemické látky. Existuje mnoho teórií, ako tomuto nežiaducemu účinku zabrániť.
Čo robiť, aby ste sa vyhli plaču nad cibuľou? Trik s mastným nožom
Hovoríme o triku s nožom a trochou olivového oleja. Stačí, ak si olejom namažete čepeľ a začnete krájať zeleninu. Ako to funguje? Niektoré dráždivé látky sa v olivovom oleji zadržia skôr, ako sa vyparia a začnú dráždiť naše oči.
Ako správne krájať cibuľu? Dbajte na ostrie a teplotu
Dobrým postupom, ktorý sa môže pri krájaní cibule osvedčiť, je uistiť sa, že je nôž správne naostrený. Ostrý nôž menej poškodzuje dužinu cibule a znižuje množstvo uvoľňovaného plynu. Na druhej strane, tupý nástroj môže sťažovať krájanie a sekanie a predlžovať čas prítomnosti prchavých plynov. Okrem toho je dobré dať cibuľu pred varením na 30 až 45 minút do chladničky. Nízka teplota tiež spomalí rýchlosť chemických reakcií.
Tiktoker Dr. Joe vysvetľuje: Pri krájaní cibule sa uvoľňuje chemická látka známa ako tiopropanál S-oxid. Keď sa táto látka dostane do kontaktu s vlhkosťou v očiach, spôsobí podráždenie a stimuluje oči k produkcii sĺz ako obranného mechanizmu na jej vyplavenie.
Ak chcete tento účinok minimalizovať:
1. Položte vedľa cibule mokrú papierovú utierku – mokrá papierová utierka môže pomôcť absorbovať časť dráždivých plynov uvoľnených cibuľou.
2. Pred krájaním cibuľu schlaďte v chladničke – ochladenie cibule spomalí chemickú reakciu, pri ktorej sa uvoľňujú dráždivé plyny, čím sa zníži ich vplyv na vaše oči.
3. Používajte ostrý nôž – ostrý nôž spôsobuje menšie poškodenie buniek cibule, čo má za následok, že sa do očí uvoľňuje menej dráždivých látok
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla záchrana presolenej polievky. Len 15 minút
Čo sa dá urobiť, aby pečiarky pri smažení nesčerneli? Stačí jedna zmena
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.