6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva).
Polievka nemusí byť vždy len paradajková alebo kurací vývar. Nedávno som od mamy dostala dva poháre ľahkého kuracieho a kačacieho vývaru. Rozhodla som sa z neho vykúzliť polievku, ktorú som si zamilovala na dovolenke v Čechách. Vzala som cesnak, trochu hovädzieho mäsa a bielu, krémovú prílohu. Musím povedať, že už dávno som nemala niečo také chutné a domáce.
Čo sa týka cesnakovej polievky, na Slovensku je celkom obľúbená. Recept na cesnakovú polievku je veľmi jednoduchý, preto som sa nedávno rozhodla pripraviť ju na večeru. Stačilo mať liter vývaru, kúpiť hovädzie mäso a skombinovať oba vývary. K tomu, samozrejme, veľa cesnaku a povinný tavený syr. Polievka vyšla naozaj výborná a po prvej porcii som mala pocit, že cesnak určite zaženie začiatky môjho prechladnutia.
Uvarila som najlepšiu polievku z vývaru. Odteraz u nás vládne cesnaková polievka
Ingrediencie:
- 1 l vývaru alebo akéhokoľvek bujónu,
- cca 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
- 2 malé cibule, môže byť aj šalotka,
- 10-12 strúčikov cesnaku,
- cca 150 g taveného syra (ja používam bylinkový syr – odporúčam),
- strúhaný tvrdý syr,
- soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, štipka sušeného tymiánu,
- bylinkové krutóny na podávanie,
- petržlenová vňať na ozdobu.
Spôsob prípravy:
- Začala som tak, že som si išla do obchodu kúpiť hovädzie mäso, zvyšné ingrediencie som mala doma. Potom som hovädzie mäso zaliala vodou a priviedla do varu. Pridala som nové korenie a bobkový list, a keď sa začala tvoriť usadenina, odstránila som ju.
- Vývar od mamky som pridala do hovädzieho vývaru a všetko som priviedla do varu. Zároveň som na troche masla osmažila nakrájanú cibuľu. Pridala som ju do hrnca s polievkou.
- Pridala som strúčiky cesnaku pretlačené cez lis priamo do polievky, ochutila a varila ďalších 15 minút, kým cesnak nepustil svoju vôňu.
- Tavený syr som nakrájala na menšie kúsky a pridala som ho do hrnca. Varila som ho, kým sa nerozpustil. Medzitým som v rúre pripravila krutóny.
- Cesnakovo-syrovú polievku som podávala veľmi horúcu s krutónmi, strúhaným tvrdým syrom a, samozrejme, petržlenovou vňaťou.
Cesnakovú polievku môžete uvariť z akéhokoľvek vývaru, nemusíte variť hovädzí vývar. Urobila som to preto, lebo podľa môjho názoru je hovädzí vývar výraznejší a aromatickejší ako ľahký vývar z hydiny. Okrem toho milujem varené hovädzie mäso – podávala som ho ako druhý chod s mrkvou a zemiakmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najlepšie mäso na vývar. Stojí pár drobných a Slováci naň zabúdajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.