Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Môžme ju označiť aj ako „aristokracia medzi hydinou“. Slováci na ňu úplne zabudli

5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Podávali ju na večeru už naše staré mamy, ktoré zdôrazňovali zdraviu prospešné vlastnosti tohto mäsa. Čoskoro ju však Slováci odsunuli na vedľajšiu...

5.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).

Podávali ju na večeru už naše staré mamy, ktoré zdôrazňovali zdraviu prospešné vlastnosti tohto mäsa. Čoskoro ju však Slováci odsunuli na vedľajšiu koľaj, pozerali sa na ňu s neistotou a pripravovali ju len pri zvláštnych príležitostiach. Medzitým ju kľudne môžme označiť za „aristokraciu medzi hydinou“, ktorá svojou chuťou a zložením poráža obľúbené kuracie a morčacie mäso. Hoci je kalorická, je zdraviu prospešná.

Na jemnej husi si pochutná každý v dome.
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Ak hus o Martinovi už po ľade chodí, zas okolo Vianoc sa v kaluži brodí

Hoci sa na slovenských stoloch objavuje už od nepamäti (a podľa ľudového príslovia „najlepšie je na svätého Martina“, teda 11. novembra), dnes sa pochmúrne vyníma na zozname zabudnutých. Hoci si ju naše babičky roky cenili a v kuchárskych knihách mala popredné miesto, dnes sa na hus pozeráme dosť neisto. Preto je načase pozrieť sa hus bližšie.

Podľa mnohých chutí husacie mäso najlepšie na jeseň. Vtedy sa končí chovný cyklus husí a na mnohých stoloch sa podáva husacie mäso, ktoré je síce kalorické, ale stále zdravšie ako morčacie, kuracie alebo bravčové.

Prečo je husacie mäso jedným z najzdravších druhov mäsa? Tu je dôvod, prečo sa ho oplatí jesť

Pečené husacie prsia s karamelizovanou hruškou.
Foto: shutterstock/Milanchikov Sergey

Husacie mäso patrí medzi najkalorickejšie hydinové mäso dostupné na Slovensku. Obsahuje približne 340 kcal na 100 g (pre porovnanie, kuracie mäso má 158 kcal a morčacie 129 kcal). Napriek tomu ju môžeme nazvať aj ako „aristokracia medzi hydinou“. Prečo?

Odborníci na výživu tvrdia, že obsah kalórií nie je všetko. Napriek vyššiemu obsahu tuku obsahuje husacie mäso viac zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín – olejovej, linolovej, linolénovej alebo arašidovej. Obsahuje aj neoceniteľné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť srdca a mozgu, ako aj na znižovanie hladiny zlého cholesterolu. Husacie mäso je navyše zdrojom vitamínov: A, E PP a vitamínov skupiny B, ako aj dôležitých prvkov: železa, zinku, draslíka alebo horčíka. Husacie mäso je tiež bohaté na plnohodnotné bielkoviny.

Odborníci tiež zdôrazňujú, že husacie mäso je vďaka tomu, že husi nie sú vhodné na priemyselný chov, menej náchylné na používanie antibiotík – a preto ho označujú za „zdravšie mäso“.

Husacie mäso: recepty. Začnite základmi a potom… experiment

Pečená hus – na Martina servírovať husacie hody sa stalo symbolom hojnosti a prosperity.
Foto: shutterstock/Alexander Raths

Ako chutí husacie mäso? Prekvapí svojou jemnou, mierne sladkastou chuťou, ktorá sa dokonale spája s hubami, slivkami alebo jablkami. Keď začínate svoje kuchárske dobrodružstvo s týmto mäsom, oplatí sa začať od začiatku – hus okoreňte majoránom, bobuľami borievky a rascou, naplňte ju jablkami a potom ju upečte vcelku. Aby však hus zostala zdravá, je vhodné vyhnúť sa jej pečeniu na extra tuku. Mäkké a šťavnaté husacie krídlo sa môže použiť aj na prípravu polievky alebo vývaru.

Husia masť má tiež svojich priaznivcov. V niekdajšom ľudovom liečiteľstve sa používalo najmä pri prechladnutí a chrípke, ale časom nestratilo svojich priaznivcov. Aj dnes sa odporúča, ak chceme urýchliť proces liečby a tiež zmierniť nepríjemný kašeľ. Mnohí ju používajú aj pri bolestiach chrbta. Nájdu sa aj takí, ktorí napriek nedostatku vedeckých dôkazov o jej účinku používajú husaciu masť na vrásky. Pravidelná aplikácia má totiž pokožku vyhladiť, zjemniť a viditeľne vyživiť.

Súvisiace články:

Predtým, ako bravčové rezne usmažíte, potrite ich touto marinádou. Mäso sa vám bude rozplývať v ústach

Bedle nemusíte namáčať do mlieka. Pridajte túto prísadu a budú mäkké a chrumkavé!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Urobila som tieto buchty a zbláznila som sa. Mäkké ako obláčik a lepšie ako z pekárne

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YesPhotographers). Asi každý bude súhlasiť s tým, že nie je nič lepšie ako chutné, domáce, teplé pečivo. Nie vždy…

Raňajkujete a za chvíľu sa opäť pozeráte do chladničky? Pridajte si do miešaných vajíčok jednu vec

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dulin). Vstanete, naraňajkujete sa, poobzeráte sa a opäť cítite, ako vám škvŕka v žalúdku. Poznáte to? Práve preto odborníci…

Slováci ho radi pridávajú do vývaru. Tento výrobok je plný chémie

20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor1). V našich domácnostiach zriedkakedy chýba bujón ako Maggi. Toto všadeprítomné korenie je v našich kuchyniach už roky a…

Auto Trendy

Očarujúci nový Lynk & Co 01: Zrýchlenie ako blesk a technológie budúcnosti na dosah ruky!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lynk & Co na európskom trhu bola doteraz známa tým, že ponúkala iba jeden model – Lynk & Co 01. Po niekoľkých rokoch sa však…

Je nové Audi A5 2025 najlepším modelom vo svojej triede? Objavte jeho prelomové výhody!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi A5 pre rok 2025 predstavuje výrazný krok vpred medzi svojimi konkurentmi v segmente. Aj keď jeho hmotnosť môže prekvapiť, ponúka množstvo ďalších výhod.

Odhaľte skryté tajomstvá vášho auta: Ako rýchlo opraviť nepríjemné zvuky!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dnes vám prezradím, ako rýchlo a efektívne opraviť neobvyklé zvuky, ktoré vaše auto vydáva. Je to dôležité nielen pre udržanie funkčnosti a bezpečnosti vášho vozidla,…

Pravda o elektromobiloch: Odhaľujeme mýtus o vyšších nákladoch na opravy!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Elektromobily získavajú na popularite, no ich rozmach zároveň prináša množstvo otázok ohľadne nákladov na opravy a typov poškodenia pri nehodách. Údaje z druhého štvrťroka 2024,…

Predajný fenomén: Dacia Sandero mieri na trón najpredávanejšieho auta 2024 – a nič ju nezastaví!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero si opäť upevnila svoje miesto na vrchole predajných rebríčkov nových áut v Európe a smeruje k tomu, aby sa stala najpredávanejším automobilom na…

SUV budúcnosti je tu: Zoznámte sa s novým Hyundai Ioniq 9 – výkonom šokuje, dizajnom očarí!

21.11.2024 Redakcia Auto trendy - Najväčšie elektrické SUV od kórejského výrobcu Hyundai oficiálne vstupuje na scénu – a hneď s impozantnou batériou a výkonom presahujúcim 400 koní.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov