6.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daxiao Productions).
Výživné vlastnosti levandule vyzdvihujú francúzske ženy už celé generácie. Jedným z dôležitých trikov je pridať levanduľový sirup do kávy namiesto mlieka. Aromatický prídavok nielenže dodá nápoju výraznú chuť, ale má aj priaznivý vplyv na trávenie a postavu a pomáha udržiavať ploché brucho.
Levanduľový sirup pochádza z francúzskej Provence, kde sa levanduľa pestuje už stáročia a používa sa na rôzne spôsoby – od kozmetiky až po kulinárske účely. Táto voňavá bylinka má liečivé účinky a jej pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na organizmus. Francúzske ženy si levanduľový sirup obľúbili nielen pre jeho vôňu, ale aj pre účinky, ktoré prináša jeho používanie ako zdravej alternatívy mlieka alebo cukru.
Zdravotné vlastnosti levanduľového sirupu
Pridanie levanduľového sirupu do kávy vás môže prekvapiť svojimi zdraviu prospešnými účinkami. Tu sú niektoré vlastnosti, pre ktoré sa ho oplatí zaradiť do každodenného jedálnička:
- Podporuje trávenie: levanduľa má diastolický účinok a môže zmierniť nepríjemné pocity, ako je nadúvanie, plynatosť alebo tráviace ťažkosti. Pravidelná konzumácia levanduľového sirupu tak pomáha dosiahnuť plochý žalúdok, čo je jedným z dôvodov jeho obľúbenosti vo Francúzsku.
- Znižuje stres a zlepšuje náladu: káva je sama o sebe povzbudzujúca a v kombinácii s levanduľou sa stáva nápojom, ktorý ovplyvňuje duševnú rovnováhu. Levanduľa má upokojujúci účinok, znižuje hladinu stresu a pomáha pri relaxácii, čo následne ovplyvňuje celkovú pohodu.
- Upokojuje žalúdočné ťažkosti: levanduľa má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú telu bojovať s infekciami a žalúdočnými ťažkosťami. Pri pravidelnom používaní môže levanduľový sirup pomôcť udržať zdravú črevnú mikroflóru.
- Prírodný antioxidant: levanduľa je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, spomaľujú starnutie buniek a zlepšujú stav pokožky. To je ďalšia výhoda pre tých, ktorým záleží na zdravom vzhľade.
Levanduľový sirup vďaka svojim diastolickým a trávenie podporujúcim vlastnostiam účinne pomáha znižovať nadúvanie a pocity ťažoby. Navyše jeho pravidelná konzumácia môže podporiť metabolizmus a znížiť hromadenie tuku v oblasti brucha, čo podporuje štíhlu postavu.
Ako používať levanduľový sirup?
Levanduľový sirup môžete pridať do kávy, čaju, limonády alebo aj do vody. Francúzky si zvyčajne pridávajú malé množstvo sirupu do kávy namiesto mlieka, aby jej dodali jemnú kvetinovú vôňu. Takáto káva je nielen potešením pre chuťové bunky, ale aj zdravým spôsobom, ako začať deň.
Sirup si môžete pripraviť sami doma tak, že do vriacej vody pridáte kvety levandule a med a po vychladnutí zmes precedíte a nalejete do fľaše. Takýto domáci sirup môžete skladovať v chladničke približne dva týždne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zrýchli váš metabolizmus a pomôže vám spáliť viac kalórií počas dňa. Pridajte štipku do kávy
Cesnakový sirup. Babičkin spôsob liečby prechladnutia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.