7.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Príprava husacieho mäsa na sviatok svätého Martina je tradícia, ktorá sa dnes pomaly začína obnovovať. Pri správnych znalostiach a príprave si môžeme byť istí, že sa stane hviezdou stola. Aký je najlepší spôsob prípravy husacieho mäsa?
Určite ste už počuli príslovie, ktoré hovorí: najlepšia husacina sa podáva na svätého Martina. Ale prečo práve 11. novembra? Husacie jedlá sú ideálne na oslavu významných príležitostí a dní a chované husi dozrievajú práve v tomto období, takže sú ideálne na gastronomické účely. V minulosti sa toto mäso pravidelne objavovalo na slovenských stoloch.
Ako marinovať hus pred pečením? Kľúčovou ingredienciou je trpezlivosť
Príprava pečenej husi si vyžaduje trpezlivosť, ale za konečný výsledok to určite stojí. Pred pečením je dôležitým krokom marinovanie mäsa. Najlepšie deň vopred. Pripravte si: majorán, borievky, cesnak, červené víno, rozmarín. Potrite hus touto zmesou zvnútra. Nerobte to zvrchu, pretože bylinky sa počas pečenia spália a mäso bude mať horkú chuť. Mäso nechajte v chladničke aspoň 12 hodín alebo cez noc, aby sa uvoľnili chute.
Čo robiť, aby bola hus mäkká? Ideálne jedlo na rodinnú alebo sviatočnú večeru
Než začnete hus piecť, treba ju 20 minút povariť v osolenej vode. Potom ju vložte do tradičnej panvice na pečenie. Kontrola teploty je kľúčom k získaniu mäkkej a šťavnatej husi. Na každý kilogram husi si vyhraďte približne 45 až 60 minút pečenia. Rúru otvorte najskôr po 2 hodinách, aby sa hus nevysušila.
- Predhrejte rúru na 230-240 °C a hus vložte do rúry na 15 minút, aby zhnedla.
- Potom znížte teplotu na 175 – 180 °C a pečte prikryté toľko hodín, koľko váži hus.
- Každých približne 1,5 hodiny prelejte mäso šťavou.
- Po upečení nechajte hus chvíľu odpočívať, nakrájajte a podávajte. Vzniknutú omáčku nalejte do nádoby a zamrazte. Bude ideálna na polievky a pečené mäso.
Hus nepichajte, aby zostala šťavnatá. Či je hotová, môžete skontrolovať pomocou „testu krídel“. Ak sa nimi ľahko pohne, mäso je upečené. Pečená hus výborne chutí s knedľou alebo lokšami a červenou kapustou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžme ju označiť aj ako „aristokracia medzi hydinou“. Slováci na ňu úplne zabudli
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.