8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin).
Dráč obyčajný je nielen krásny okrasný ker, ale aj rastlina s mnohými liečivými vlastnosťami. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, podporuje činnosť pečene, stimuluje imunitu a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Štúdie potvrdzujú, že bioaktívne látky nachádzajúce sa v dráči znižujú riziko vzniku cukrovky a inzulínovej rezistencie. Objavte recepty na odvar, džem alebo čaj z tejto vzácnej rastliny, ktorá sa často nazýva „slovenský citrón“.
Ako vyzerá dráč obyčajný?
- Dráč obyčajný je ker, ktorý môže dosiahnuť výšku až 3 metre. Na Slovensku sa často používa na vytváranie živých plotov.
- Stonky sú pokryté tŕňmi.
- V máji a júni žlto kvitne a kvety vydávajú intenzívnu príjemnú vôňu. V septembri sa na kríkoch objavujú tvrdé oválne červené plody s trpkou a kyslou chuťou.
- Na liečebné účely sa zbierajú pred ich úplnou zrelosťou (august, začiatok septembra).
- Plody, koreň, kôra a listy sú surovinou na výrobu liečivých rastlín, ale v súčasnosti, aby sa nepoškodila celá rastlina, sa získavajú najmä plody a listy.
Vlastnosti dráča obyčajného
- Hlavnými liečivými látkami dráča sú berberín a kryptopín. Tie vykazujú silné protizápalové, antibakteriálne a choleretické vlastnosti.
- Dráč obsahuje aj ďalšie alkaloidy, ako aj polyfenoly, vitamíny C a E, triesloviny, organické kyseliny a flavonoidy.
V dôsledku toho sa dráč obyčajný odporúča pre kardiakov:
- znižuje krvný tlak
- posilňuje steny ciev
- spomaľuje vstrebávanie tukov do tela
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
Chráni tak pred aterosklerózou a inými srdcovými ochoreniami.
- Dráč môže tiež podporovať prevenciu a liečbu cukrovky. Spomaľuje vstrebávanie cukrov z čriev, chráni pred prudkým zvýšením hladiny glukózy v krvi a zvyšuje citlivosť telesných buniek na inzulín.
- Čaj z listov dúšky barinovej zmierňujú tráviace problémy. Zmierňujú bolesti žalúdka a pocity preplnenosti. Zvyšujú vylučovanie žlče a uľahčujú trávenie tukov.
- Podporujú aj činnosť pečene.
- Čaj z dráča má dobrý vplyv aj na nervový systém – znižujú stres, zlepšujú pamäť a koncentráciu a uľahčujú zaspávanie.
- Posilňujú tiež imunitu a zmierňujú príznaky prechladnutia.
- Dráč je tiež skvelý na stav pokožky. Bojuje proti zápalom (dokonca pomáha potláčať stafylokoky), zmierňuje podráždenie, akné a hyperpigmentáciu.
Predbežné výskumy dávajú nádej aj na využitie dráča pri prevencii a liečbe rakoviny.
Použitie dráča obyčajného
Čaj z dráča obyčajného
Čajovú lyžičku sušených plodov jednoducho zalejte vriacou vodou (250 ml) a varte pod pokrievkou 15 minút.
Odvar z plodov
Lyžicu rozdrveného sušeného ovocia zalejte vriacou vodou a varte 3 minúty. Po tomto čase tekutinu sceďte a ochlaďte. Odvar sa môže piť 2 až 3-krát denne v malom množstve (¼ pohára), najlepšie po jedle.
Džem z dráča
Džem má kyslú chuť a je ideálny napríklad ako prísada do koláčov, zmrzliny alebo dezertov. Je aj jednoduchý na prípravu.
Zloženie:
- 1 kg plodov dráča
- 1 kg cukru
- 1 liter vody
Vodu s cukrom prevarte. Umyte a ošúpte bobule, pridajte ich do vriacej vody a prikryté potom varte 15 minút. Po vychladnutí ovocie pretrite cez sito, pridajte späť do hrnca a odparte väčšinu vody. Džem potom preložte do malých pohárov a pasterizujte 20 minút.
Plody dráča by sa nemali konzumovať v nadmernom množstve, pretože obsahujú aj nízky obsah toxických látok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ovocie chráni srdce. Slováci po ňom siahajú veľmi zriedkavo
Vyzerá divne, preto sa mu veľa ľudí vyhýba. Ale je lepšie ako jablká a znižuje hladinu cukru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.