8.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).
Japonský makový koláč je koláč, ktorý prekvapí už vo fáze prípravy. Postup sa líši od klasického receptu a pozornosť a dodržiavanie receptu je veľmi dôležité. Ak hľadáte niečo nové, čím by ste ohromili svojich najbližších, tento koláč je hitom.
V našej rodine sa makový koláč vždy pripravoval podľa babičkinho receptu – klasicky, bez zbytočného experimentovania. Keď som však objavila japonský makový koláč, rozhodla som sa, že je čas na malú revolúciu. Ak ani vy nepoznáte tento dezert, je ideálny čas to zmeniť. Japonský makový koláč vyniká nielen bohatou makovou chuťou, ale aj množstvom prísad. Stačí si zapamätať všetky kroky! Ak niektorý vynecháte, je pravdepodobné, že sa vám nepodarí.
Japonský makový koláč z hotovej makovej zmesi. Vďaka tomu je jeho príprava rýchlejšia
Makový koláč z hotovej makovej zmesi je skvelou voľbou, ak vás tlačí čas. Ak by ste ho však chceli pripraviť z domácej hmoty, proces by bol oveľa zložitejší a prácnejší. Príprava maku od základu si vyžaduje varenie, mletie a dochucovanie. Ako si teda pripraviť jednoduchšiu verziu?
Ingrediencie:
- 800 g hotovej makovej náplne,
- 7 vajec,
- 8 jabĺk,
- 60 g vlašských orechov
- 60 g mandlí
- 60 g sušených marhúľ
- 50 g hrozienok,
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry,
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 100 g pšeničnej krupice,
- 3 lyžice oleja.
Šťavnatý japonský makový koláč. Tento krok nevynechajte
Pri japonskom makovom koláči je dôležitý každý krok prípravy a vynechanie čo i len jedného kroku môže mať za následok, že koláč nevyjde tak, ako by mal. Obzvlášť dôležité je pridanie vyšľahaných vajec, vďaka ktorým je koláč ľahký a vlhký.
Spôsob prípravy:
- Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetky orechy a sušené ovocie nasekáme nadrobno.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do tuha. Ak chcete skontrolovať, či sú vyšľahané, jednoducho otočte misu hore dnom. Ak zostane v miske, je hotová.
- Do väčšej misy dajte makovú zmes, žĺtky, krupicu, olej a prášok do pečiva. Miešajte, kým sa ingrediencie úplne nespoja.
- Ďalším, ale veľmi dôležitým krokom je pridanie vyšľahaných bielkov. Ak na tento krok zabudnete, koláč stratí svoju chuť. Nezabudnite pridávať bielky postupne, v malých intervaloch. Dôležité je tiež použiť stierku na spojenie ingrediencií, a to pokojnými pohybmi.
- Na samom konci pridajte jablká a orechy. Aj v tomto prípade prísady jemne premiešajte.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a zmes doň nalejte. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne jednu hodinu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne
Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.