Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tieto rožteky sú lepšie ako svätomartinské. Ľahko si ich urobíte doma

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat). Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo...

9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat).

Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo si svätomartinské rožteky neupiecť aj u nás? A kedy, ak nie dnes, veď sa pozrite do kalendára. Stačí si nájsť trochu voľného času a upiecť nadýchané rožteky s tvarohovou hmotou, ktorých chuť a štruktúra poteší každého. Tajomstvo ich nadýchanosti spočíva v jednom triku.

Objavte jednoduchý trik na domáce rožteky.
Foto: shutterstock/Veronika Idiyat

Nadýchané kysnuté rožteky

Kysnuté rožteky s tvarohom sú dokonalou domácou alternatívou tradičných svätomartinských rožkov na 11. novembra. Ich príprava si vyžaduje trpezlivosť, pretože kysnuté cesto musí dobre vykysnúť, ale výsledok rozhodne stojí za to. Je dobré naplánovať si pečenie rožtekov na voľné popoludnie, aby ste si mohli pečenie sladkých dobrôt naplno vychutnať a hlavne sa neponáhľať.

Samotný recept na kysnuté rožky je veľmi jednoduchý. Ich štruktúra a nadýchaný vnútrajšok určite potešia rodinu a priateľov. Domáce rožky budú dokonalým doplnkom k popoludňajšej káve alebo čaju.

Recept na kysnuté rožteky

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: pexels/Felicity Tai

Recept je určený na prípravu približne 40-45 rožtekov. Pripravte si tri misky, papier na pečenie a sitko na múku a práškový cukor.

Prísady na cesto na rožteky:

  • 560 g celozrnnej múky na koláče;
  • 0,5 čajovej lyžičky soli;
  • 200 ml mlieka;
  • 80 g masla;
  • 70 g cukru;
  • 2 vajcia.

Zložky tvarohovej zmesi:

  • 400 g polotučného hrudkovitého tvarohu;
  • 1 balenie vanilkového cukru;
  • 4 lyžice jemného;
  • 2 žĺtky.

Prísady na kysnutie čerstvého droždia:

  • 150 ml teplého mlieka;
  • 30 g čerstvého droždia;
  • 3 PL pšeničnej múky;
  • 1 polievková lyžica cukru.

Prísady na zdobenie rožtekov:

  • 1 polievková lyžica mlieka;
  • 1 vajce.

Príprava kvásku:

V malej miske zmiešajte teplé mlieko, rozdrobené droždie a lyžicu cukru. Celú zmes miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom pomaly pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Kvások s droždím prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 30 minút.

Príprava cesta:

Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte cukor a soľ a premiešajte. Potom do misy nalejte predtým pripravený drožďový kvások a mlieko a zašľahajte celé vajcia. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto. Pokračujte v miesení, kým cesto nebude mäkké a pružné. Vytvarujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1,5 h.

Príprava tvarohovej zmesi:

V miske roztlačte vidličkou tvaroh. Pridáme žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor a dôkladne premiešame.

Príprava rožtekov:

Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Vzniknuté kúsky cesta nakrájame na trojuholníky. Na základ každého trojuholníka dáme lyžičku tvarohovej zmesi a začneme ich stáčať od širšej časti. Koniec trojuholníka potrite rozšľahaným vajíčkom, aby sa nelepil.

Pripravené rožteky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby boli od seba dobre vzdialené. Rožteky opäť prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby potrieme vrchnú časť rozšľahaným vajcom s mliekom. Rožky pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 15 minút. Po vychladnutí ich posypte práškovým cukrom. Vychutnajte si ich!

Tajomstvo nadýchanosti týchto rožtekov spočíva v dvojfázovom kysnutí kysnutého cesta.
Foto: shutterstock/Stivog

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ideálne ovocie pre diabetikov, môžu ho jesť denne. Má nízky GI a veľa draslíka.

13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pomelo je exotické ovocie s bohatou výživovou hodnotou a nízkym obsahom kalórií. Posilňuje imunitu, pôsobí ako antioxidant…

Jeho silu poznali už Mayovia. Dnes sa opäť dostáva do obľuby mnohých ľudí

13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Po stáročia je kakao uznávané rôznymi kultúrami ako viac než len chutný nápoj. Rituálne kakao je špeciálna…

Ako zistiť, či máte myši? Tri signály, ktoré by ste nemali ignorovať

13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/S.Zykov). Máte podozrenie, že vo vašom dome straší? Pravdepodobne máte problém s myšami, nie s duchmi. O tom, že…

Neexistuje rýchlejší alebo jednoduchší recept na muffiny. Chutné pre každého

13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarinaKo). Všetko, čo potrebujete, sú ingrediencie, ktoré určite máte doma, a tieto jednoduché muffiny sa podaria aj tým, ktorí…

Stojí pár drobných a spomaľuje proces starnutia pokožky. Pridajte si ju do polievky, čaju a do masky

13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Roylee_photosunday). Kurkuma je korenie intenzívnej žltej farby, ktoré sa spája najmä s indickou kuchyňou. Už stáročia sa používa v…

Auto Trendy

Budúcnosť môže byť elektrická. Dieselové motory majú však pred sebou ešte dlhú cestu s naftou HVO.

13.11.2024 Redakcia Auto trendy - Niektorí jedinci stále vidia budúcnosť automobilového priemyslu v tradičných palivách, ktoré nepochádzajú z ropy. Jedným zo sľubných príkladov je HVO nafta, biopalivo produkované z obnoviteľných…

Prečo nové modely Dacia Duster smerujú do servisu? Zistite teraz!

13.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia má veľa dôvodov na radosť, pokiaľ ide o jej špičkové SUV. Nový Duster je na slovenskom trhu veľmi obľúbený. Teraz však čelí svojej prvej…

Mazda potvrdila príchod nového športového vozidla, ktoré by mohlo byť nástupcom RX-7

13.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ak je niečo na Mazde jasné, tak to, že je výnimočná. Je to jedna z mála automobilových značiek, ktorá len zriedkakedy nasleduje módne trendy, a…

Chcete hybridné SUV bez kompromisov? Objavte revolučnú Suzuki Vitara 2025!

14.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ak túžite po novom hybridnom SUV bez toho, aby vás stálo majetok, Suzuki Vitara 2025 môže byť presne tým, čo hľadáte.

Toto veľmi špeciálne Lamborghini Revuelto je venované Číne

13.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lamborghini Revuelto Opera Unica, predstavené v Šanghaji, sa pýši červeným, oranžovým a čiernym lakovaním a úžasným interiérom. Exis

Európa v kríze: Francúzske riešenie, ktoré môže zmeniť pravidlá hry pre elektromobily!

13.11.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzsko navrhlo riešenie chaosu na trhu s elektromobilmi, ktorý vznikol po príchode čínskych výrobcov, a vyzýva všetky krajiny EÚ, aby spojili svoje sily v tejto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov