12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Freepik/wirestock).
Tieto americké cookies sú skutočným hitom. Vždy, keď ich robím, priatelia si pýtajú recept, pretože sú lepšie ako tie z obchodu. Zvonku chrumkavé, vnútri jemné. Voňajú po orieškoch a čokoláde. Sušienky priamo z USA si získali srdcia mojej domácnosti a priateľov. Vyskúšajte, neoľutujete.
Najobľúbenejšie cookies v USA
Sušienky amerického typu, ktoré sú u nás najznámejšie ako druh „cookies“, sú jednou z najobľúbenejších pochúťok v USA. Pečú sa pre deti, na sviatky alebo na len tak, pretože sú vyrobené veľmi rýchlo a jedia sa večer s pohárom studeného mlieka a v mnohých amerických domácnostiach sa stali takmer tradíciou.
Móda krehkých, maslových čokoládových sušienok prišla aj na Slovensko a rozšírila sa uvedením hotových pochúťok na trh. Zdá sa, že sú zložité na prípravu a veľmi časovo náročné, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy! Aj keď v Spojených štátoch si najčastejšie kúpite hotový polotovar vo forme surového cesta vo forme valca uzavretého v trubici, ktorý je potrebné narezať, položiť na plech a vložiť do rúre, je veľmi jednoduché vyrobiť si ich sami doma. Táto možnosť bude nielen zdravšia, ale aj oveľa chutnejšia, pretože sa vyhneme chemickým prísadám.
Zaujímavosťou môže byť fakt, že niektoré americké gazdinky pečú cookies cez víkendy najmä preto, aby interiér krásne prevoňali, pretože nič nevonia tak vábivo a upokojujúco ako vôňa čerstvo upečených koláčikov vznášajúca sa vo vzduchu.
Americké „cookies“ s čokoládou a arašidovým maslom – recept
Ingrediencie:
- 100 g mäkkého masla,
- 100 g „hladkého“ arašidového masla,
- 1 vajce izbovej teploty,
- 120 g cukru (najlepšie hnedého),
- 170 g múky,
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
- ¾ lyžičky prášku do pečiva,
- 1 lyžica vanilkového cukru,
- 1 štipka soli,
- pol kocky horkej čokolády rozdrvenej na malé kúsky.
Postup:
- Obidva druhy masla: bežné a arašidové maslo s cukrom (hnedým a vanilkovým) vyšľaháme mixérom do nadýchaného stavu.
- Do zmesi pridáme vajíčko a ďalej šľaháme.
- V druhej miske zmiešame suché ingrediencie: múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Pridáme k vyšľahanej hmote a premiešame alebo premiešame lyžicou. Nakoniec vmiešame rozdrvenú čokoládu.
- Vypracované cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nezabúdajte na rozostupy, nakoľko sa koláčiky pri pečení „roztiahnu“ do strán. Najlepšie množstvo na jeden koláčik sú asi 2 polievkové lyžice zmesi. Vytvarujeme guľu a nesploštíme.
- Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 175 stupňov Celzia.
- Po upečení sa bude stred koláčika zdať mäkký a surový, ale tak to má byť.
- Zmes sa vychladnutím „zrazí“. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez neho u nás nie je víkend. Bylinkový chlieb robím v dvoch pekáčoch. Dokonca aj omrvinky zmiznú
Karfiolová polievka ako od babičky – chuť detstva vo vašej kuchyni!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.