12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Naše babičky vedeli pripraviť skutočné dobroty len z niekoľkých bežných produktov. Nadýchané lievance s jemnou chuťou sú pochúťkou, ktorú si mnohí z nás spájajú s detstvom. Dnes sa pýtame, či sa dá chuť horúcich lievancov obnoviť. Ukazuje sa, že kombinácia niekoľkých surovín zabezpečí, že vyjdú dokonale.
Chýba vám nápad na zdravé raňajky? Tieto lievance sú chutné, ľahké a vďaka kefíru aj zdravé. Sú rýchle na prípravu a môžete si ich vychutnávať celé dni.
Lievance ako od babičky. Stačí pridať kefír
Kefír, cmar alebo jogurt sú produkty, ktoré oceňujeme pre ich priaznivé účinky na náš tráviaci systém a zdravie. Za zmienku však stoja aj ich vlastnosti, vďaka ktorým sa výborne hodia do koláčov a tort.
- Ukazuje sa, že už len lyžička fermentovaných mliečnych výrobkov môže mať priaznivý vplyv na štruktúru a sviežosť nášho pečiva.
Kefír pridaný do cesta na lievance ovplyvňuje predovšetkým ich hustotu. Aj keď sú lievance husté a vyžadujú dlhé smaženie, pravdepodobnosť, že budú suché a tvrdé, je malá. Cesto pripravené s kefírom a nanesené na panvicu sa nerozteká, takže samotný proces vyprážania je príjemný a nenáročný.
Pridanie mliečnych výrobkov ovplyvňuje štruktúru nielen po vyprážaní.
- Ukazuje sa, že lievance, ktoré boli pripravené z kefíra, nestratia dlho svoju sviežosť a chutia skvele aj za studena.
- Lievance stačí zabaliť alebo prikryť, aby nevyschli, a budú chutiť perfektne aj na druhý či tretí deň.
Môžete si ich teda pripraviť večer a vychutnať si ich na druhý deň v práci alebo v škole.
Kefírové lievance ako od babičky – recept
Ingrediencie:
- 500 ml kefíru
- 400 g pšeničnej múky
- 1 vajce
- 2-3 PL cukru
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- extra: olej na vyprážanie.
TIP: Pred prípravou lievancov nezabudnite vybrať všetky prísady z chladničky. Mali by mať izbovú teplotu, aby cesto na panvici pekne vykyslo.
Spôsob prípravy:
- Kefír vložte do misky a potom doň rozšľahajte vajce. Dôkladne premiešajte pomocou kuchynskej metličky.
- Postupne pridajte múku, cukor a štipku soli. Na samom konci pridajte čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
- Dôkladne premiešajte a pred vyprážaním nechajte cesto niekoľko minút odpočívať.
- Na panvici s hrubým dnom rozohrejte veľkú dávku oleja – mal by úplne pokryť dno panvice.
- Do horúceho tuku dávajte lyžičkou malé lievance. Znížte teplotu na strednú alebo o niečo nižšiu ako stredná a smažte do zlatohneda.
- Lievance potrebujú len asi tri minúty z každej strany. Vyberte ich z panvice na papierovú utierku, aby sa z nich odkvapkal prebytočný tuk.
- Nakoniec ich posypte práškovým cukrom a podávajte s obľúbeným džemom alebo marmeládou.
Čo sa dá urobiť, aby lievance neboli mastné?
Príprava lievancov je hračka. Najnáročnejšou fázou ich prípravy je vyprážanie. Výsledkom jednoduchých chýb sú často príliš mastné a nedostatočne nadýchané lievance.
- Aby ste si boli istí, že vyjdú dokonale, stačí sa uistiť, že ich dávate na horúci tuk. Ak je teplota príliš nízka, lievance sa budú smažiť dlhšie a viac nasiaknu.
- Musíme tiež pamätať na to, že medzi jednotlivými dávkami lievancov, keď pridáme na panvicu olej, mali by sme mu dať chvíľu na zohriatie.
- Po vyprážaní je dobré lievance na chvíľu položiť na čistú papierovú utierku. Výborne sa tak odsaje prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Lievance budú chutiť šialene. Pridajte štipku nie bežného korenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.