13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Pomelo je exotické ovocie s bohatou výživovou hodnotou a nízkym obsahom kalórií. Posilňuje imunitu, pôsobí ako antioxidant a podporuje nervový systém. Pomelo je chutným doplnkom zdravej stravy, ale ukazuje sa, že nie každý ho môže jesť. Objavte všetky vlastnosti tohto úžasného ovocia a zistite, ako ho zaradiť do svojho jedálnička.
Výživové hodnoty a kalórie pomela
- Pomelo je zdrojom mnohých vitamínov vrátane vitamínu C, takže podporuje imunitu a má antioxidačné účinky.
- Je tiež bohaté na vitamíny skupiny B, ako je vitamín B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6, ktoré podporujú správne fungovanie nervového systému.
- Toto exotické ovocie obsahuje aj významné množstvo draslíka, ktoré pokrýva až 40 % dennej potreby tohto minerálu, čo prospieva kardiovaskulárnemu systému.
- Obrovský pomaranč (ako sa pomelo tiež nazýva) je cenným zdrojom betakaroténu a vlákniny, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.
- Okrem toho má veľmi nízky obsah kalórií – 100 g pomela obsahuje len 38 kcal.
- Zaujímavosťou je, že biele blanky plodu, tzv. albedo, sú bohaté na pektín a vitamíny, preto sa ich oplatí konzumovať spolu s dužinou.
Vďaka bohatstvu vitamínov a minerálov a nízkemu obsahu kalórií je pomelo ideálnym doplnkom jedálnička každého, kto dbá o zdravý životný štýl.
Na čo pomáha pomelo?
Pomelo sa vyznačuje mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami.
- Prispieva k regulácii krvného tlaku a srdcovej frekvencie a znižuje hladinu cholesterolu.
- Okrem toho pomáha udržiavať vodno-elektrolytovú rovnováhu, čím zmierňuje nepríjemné pocity pri kocovine.
- Vďaka vysokému obsahu vitamínu C chráni pomelo pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré prispievajú k urýchleniu procesu starnutia.
- Toto exotické ovocie pomáha pri pálení záhy, pretože jeho šťava má zásadotvorné vlastnosti. Z tohto dôvodu sa odporúča aj ľuďom, ktorí bojujú s gastroezofageálnym refluxom.
- Vďaka nízkemu glykemickému indexu 30 sa pomelo odporúča aj ľuďom s cukrovkou.
- Málokto vie, že jeho horké biele blany, ktoré pokrývajú jednotlivé segmenty ovocia, sú cenným zdrojom bioflavonoidov – antioxidantov, ktoré brzdia rast rakovinových buniek.
Ako sa lúpe pomelo?
Pomelo má hrubú a húževnatú šupku, preto by ste ho mali pred konzumáciou najprv olúpať.
Aby ste sa dostali k šťavnatej dužine, musíte šupku pomela rozrezať zhora nadol. Potom odrežte spodnú aj vrchnú časť plodu. Potom už stačí len odstrániť šupku pomela spolu s bielymi blanami.
Tieto biele blany sú zdravé, ale majú veľmi horkú chuť. Ak sa ponechajú na čiastočkách ovocia, ich horkosť môže zatieniť jemnú chuť pomela. Hoci sa nedajú len tak konzumovať, sú ideálnym doplnkom napríklad do smoothies. Majte však na pamäti, že aj malé množstvo môže byť chuťovo nápadné.
Ako jesť pomelo?
- Pomelo sa najčastejšie konzumuje surové, ako príloha k ovocnému šalátu alebo ako samostatná desiata.
- Okrem toho sa dá spracovať aj na rôzne džemy alebo marmelády.
- Zo šťavnatej dužiny pomela sa oplatí vylisovať šťavu, ktorá je skvelým doplnkom do omáčok alebo marinád.
- Okrem toho je kandizovaná kôra z ovocia vynikajúcim doplnkom koláčov a dezertov.
Tu je niekoľko jednoduchých receptov s použitím pomela:
Pomelo šalát
Na prípravu šalátu si vopred pripravte hmoždierku a tĺčik a niekoľko základných ingrediencií.
Prísady na dresing:
- 1 kus červenej papriky
- 10 ml datľového sirupu
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL limetkovej šťavy
Prísady na šalát:
- 1 plod pomela
- 4 PL kokosových vločiek
- 60 g nesolených arašidov
- 1 šalotka
- 2 hrste čerstvej mäty
- 1 kus citrónovej trávy
Príprava dresingu:
- Čili papričky nakrájajte nadrobno a spolu s ostatnými prísadami ich vložte do mažiara.
- Drťte, kým nevznikne jednotná omáčka.
Príprava šalátu:
- Kokosové vločky opečieme na rozohriatej panvici do zlatista.
- Pomelo ošúpeme a rozdelíme na menšie kúsky.
- Mätu a arašidy nasekáme.
- Citrónovú trávu roztlačte tĺčikom a nasekajte nadrobno.
- Šalotku nakrájajte na tenké plátky.
- Vložte predtým pripravené prísady do misy a zalejte ich dresingom. Premiešajte a podávajte s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Kokteil z pomela a banánov
Na prípravu kokteilu si vopred pripravte mixér alebo kuchynský robot a niekoľko základných ingrediencií.
Zloženie koktailu:
- 3 segmenty pomela
- 1 banán
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 2 čajové lyžičky cukru
Príprava kokteilu:
- Pomelo a banán ošúpeme a rozdelíme na menšie kúsky.
- Pripravené ovocie vložte do mixéra. Pridajte mlieko a ostatné prísady.
- Rozmixujte a nalejte do menších pohárov. Vychutnajte si!
Kedy nemôžete jesť pomelo?
Pomelo je cenným zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ale napriek tomu existujú určité kontraindikácie jeho konzumácie.
- Pomelo by nemali jesť ľudia s nízkym krvným tlakom.
- Okrem toho ovocie inhibuje činnosť pečeňových enzýmov, takže môže nepriaznivo ovplyvniť metabolizmus niektorých liekov. Pomelo môže zvýšiť ich koncentráciu v krvi.
- Kontraindikáciou konzumácie tohto ovocia je aj sklon k potravinovým alergiám. Ľudia, ktorí sú alergickí na citrusy, by pomelo nemali konzumovať. Po konzumácii ovocia v takomto prípade treba sledovať reakciu organizmu a v prípade potreby sa poradiť s lekárom. Príznaky alergie po konzumácii pomela môžu zahŕňať opuch úst, hrdla alebo jazyka a začervenanie a svrbenie kože.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Myslíte si, že sú určené len na imunitu? To sa veľmi mýlite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.