15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/inewsfoto).
Čo robiť s vodou z varených zemiakov? Ak doteraz skončila v umývadle, je to chyba. Napriek zdaniu totiž skrýva mnoho spôsobov využitia, ktoré sa oplatí poznať. Môžete ju využiť v kuchyni, v záhradníctve a dokonca aj v osobnej starostlivosti.
Zemiaky sú dôležitou zložkou slovenskej kuchyne. Konzumujeme ich varené, vyprážané, pečené, ako prísadu do plnky do knedlí, šalátov, nákypov, polievok alebo ako prílohu k večeri. Možností je naozaj dosť a každá z nich je chutná. Zďaleka najtradičnejšou formou, ktorá sa v nedeľu často objavuje na našich tanieroch, sú však varené zemiaky s maslom, niekedy aj posypané vňaťou, podávané s obľúbeným šalátom a pevným rezňom. Nie každý si však uvedomuje, že po uvarení sa neoplatí vylievať vodu. Ukazuje sa, že skrýva mnoho zaujímavých vlastností.
Je zemiaková voda vhodná pre rastliny v kvetináčoch? Viac ako
Nevylievajte vodu, v ktorej varíte zemiaky. Hoci to môže znieť trochu nezvyčajne, využijete ju na mnoho rôznych spôsobov.
- V prvom rade je bohatým zdrojom vitamínov (A, E, K, B) a minerálov (draslík a fosfor), čo vaše črepníkové rastliny určite ocenia.
- Po scedení zemiakov ju nechajte vychladnúť a potom použite na zalievanie kvetov, ktoré na správny rast potrebujú draslík a fosfor.
Používajte ju namiesto hnojiva a vaše rastliny v okamihu ožijú.
POZOR! Na zalievanie rastlín je vhodná len predtým nesolená voda. Preto ak ju plánujete použiť, nezabudnite tak urobiť. Soľ môže mať nepriaznivý vplyv na kvety.
Čo robiť s vodou z varených zemiakov? Môže sa použiť na osobnú starostlivosť
Voda z varených zemiakov nájde využitie aj v starostlivosti. Môžete ju použiť (samozrejme nesolenú) na:
- namáčanie nôh alebo rúk – stačí 20 minút a budú výrazne hladšie a jemnejšie (je dobré, aby bola voda mierne teplá)
- na oplachovanie vlasov, aby boli vaše vlasy ešte silnejšie a hladšie – ideálne na zakrytie šedín a korienkov (použite po vychladnutí a umytí šampónom)
Na čo sa dá použiť voda z varených zemiakov? Použite ju v kuchyni
Samozrejme, tým to nekončí, pretože vodu z varených zemiakov môžete využiť aj v kuchyni.
- Stačia len 2-3 polievkové lyžice, aby ste skvele zahustili a mierne zvýraznili chuť omáčky.
- Okrem toho sa dá použiť aj ako základ pre chutný a zdravý vývar alebo inú polievku, prípadne ako prísada do zemiakového pyré.
- Niektorí ľudia ju používajú na namáčanie sušenej zeleniny.
Možností je teda naozaj dosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do kvetináča s orchideou. Už ju nebudete prelievať. Tento trik používajú dobré kvetinárstva
Ako osviežiť zimné odevy bez návštevy práčovne?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.