15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nelea33).
Mäsové guľky sú jednou z tých istôt pri večeri – málokto ich nemá rád a je naozaj ťažké ich pokaziť. Či už ich podávate s kôprovou, paradajkovou alebo šampiňónovou omáčkou, najdôležitejšia je ich konzistencia. Aby ste si boli istí, že mäsové guľky nebudú tvrdé, držte sa dôležitého pravidla. Týka sa jednej ingrediencie.
Neviem, či niekto nemá rád mäsové guľky, ale ak sa nejakým zázrakom taký človek nájde, možno vyvodiť jeden záver – nikdy nejedol naozaj dobré. Určite jedol také, ktoré boli tvrdé a bez chuti, a na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, urobiť dobré mäsové guľky nie je také jednoduché. Aby boli naozaj chutné, musíte si uvedomiť, že to nie sú len malé guľôčky z mletého mäsa.
- Mäsová zmes na guľky by mala byť oveľa mäkšia a voľnejšia, takže vajce v tomto prípade môže všetko pokaziť.
- Pozor aj na strúhanku, nemalo by jej byť príliš veľa.
Ako pripraviť mäsové guľky v omáčke? Tento recept zaručí úspech večere
Ingrediencie:
- cca. 600 g mletého mäsa,
- 1 malá cibuľa,
- 1 pohár vývaru alebo bujónu,
- 1 malý rožok namočený v mlieku alebo vývare,
- plechovka nakrájaných paradajok,
- 2 PL paradajkového pretlaku alebo pol šálky passaty,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, oregano, štipka chilli,
- múka,
- trochu olivového oleja alebo iného rastlinného oleja.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke – ako na to:
- Začnite miesením mäsovej zmesi. Mleté mäso vložte do misy, pridajte obľúbené korenie a namočený a odkvapkaný rožok. Zmes hnetieme, kým sa už nelepí. Mokrými rukami vytvarujte malé guľôčky. Každú obalíme v múke.
- Na panvici rozohrejte malé množstvo tuku. Smažte mäsové guľky, kým sa mäso zo všetkých strán nezapečie. Osmažené mäsové guľky preložte na tanier.
- Na tej istej panvici osmažte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridajte pretlačený cesnak a paradajky z konzervy a passatu. Smažte približne 5 minút.
- Podľa chuti dochuťte korením a bylinkami, zalejte vývarom, premiešajte a pridajte mäsové guľky. Dusíme na miernom ohni, najlepšie prikryté, približne 20 minút.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke môžete zamraziť alebo uzavrieť do pohára.
- Vložte časť pokrmu do pohára a zaskrutkujte.
- Umiestnite poháre do hrnca, ustlatého utierkou.
- Nalejte vodu na úroveň 3/4 od výšky pohárov.
- Po zovretí 20 minút pasterizujte.
Chutné a šťavnaté mäsové guľky môžete pridať aj do polievok a rôznych omáčok, ale nezabudnite na toto pravidlo: mäsové guľky a vajcia nejdú dokopy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na jesenné ochladenie. Tu ide o konkrétnu vložku a jednu navyše
Zabudnuté mäso na vývar. Za čias socializmu vládlo v našich kuchyniach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.