15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).
Keď mnohí z nás počujú: cheesecake, okamžite si predstavíme zložitú prípravu, mletie tvarohu… Našťastie, tento recept je rýchly, jednoduchý a bez zbytočných úkonov. Všetko, čo potrebujete, je tvaroh z vedierka, vajcia a maslo. Je vynikajúci, nikdy nespadne a chutí aj tým najvyberavejším jedákom.
Tvarohový koláč – nesporný kráľ koláčov
Teplý, studený, s krehkým základom alebo bez neho. So sultánkami alebo bez nich, s rosou alebo bez nej – existuje mnoho variácií na tvarohový koláč. Niektoré recepty sú však viackrokové a veľmi komplikované, čo môže odradiť. Neistota narastá, keď počúvame mýty o tom, aké zložité je trojnásobné mletie tvarohu, o špeciálnych podmienkach, ktoré sa musia dodržiavať, aby cheesecake nespadol, a o tom, že zmes sa mieša len jedným „správnym“ spôsobom. Často sa opakuje aj povera, že tvarohová hmota sa nepodarí kvôli prievanu v dome.
Našťastie existuje základný recept na klasický krémový tvarohový koláč, na ktorý potrebujete len tvaroh z vedierka a niekoľko základných ingrediencií. Vyjde chutný, rozplýva sa v ústach a – čo je dôležité – nepadá! Podarí sa to aj tým, ktorí cheesecake ešte nikdy neskúšali.
- Tento recept je skutočným hitom! Určite „vyvráti“ mýtus, že tvarohový koláč dokážu pripraviť len skúsení cukrári, a povzbudí k experimentovaniu v kuchyni aj tých, ktorí s varením ešte len začínajú.
Klasický tvarohový koláč, ktorý sa vždy vydarí
Ingrediencie:
- 1 kg tvarohu z vedierka
- 250 g mäkkého masla
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 6 stredne veľkých vajec
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie 36%
- 4 PL zemiakového škrobu
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Najlepšie je vybrať ich z chladničky asi 3 h pred plánovaným pečením a nechať ich na kuchynskej linke.
Príprava:
- Predhrejte rúru na 170 °C. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie. Oddeľte bielky od žĺtkov a obe zložky si nechajte.
- Mäkké maslo vyšľaháme do nadýchanej peny, pridávame postupne jeden žĺtok striedavo s lyžicou práškového cukru a celý čas šľaháme mixérom.
- Znížte rýchlosť mixéra na strednú, pridajte mletý syr a spojte.
- Postupne pridávame vanilkový cukor, tvaroh a zemiakový škrob, pričom stále miešame.
- Jemne vmiešajte tuho vyšľahané bielky.
- Tvarohovú zmes nalejte do tortovej formy a vložte do rúry.
- Pečte 60 minút.
- Tvarohový koláč nechajte postupne vychladnúť: najprv pootvorte dvierka a tvarohový koláč postupne vysúvajte, nakoniec ho vyberte z rúry.
- Zhnednutý vrch cheesecaku posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lepšie lievance neexistujú. Miliónkrát lepšie a rýchlejšie ako obyčajné
Recept na croissant pre zaneprázdnených. Potrebujete len 2 prísady a 20 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.